Diákhitel 3. mindenkinek, aki csak hajlandó tanulni?

A hírek szerint hamarosan jöhet a Diákhitel 3, de mielőtt erre a vadonatúj, valószínűleg még csak ötletként létező konstrukcióra rátérnénk, vegyük át, amit tudni érdemes a már meglévő, és nagyon is működő hitelekről.

A Diákhitel 1. és 2. között az alapvető különbség az, hogy míg az 1. szabad felhasználású, tehát bármire, akár egy amsterdami hétvégére is el lehet költeni, a 2-t csak önköltséges hallgatók igényelhetik, és csak tandíjra fordítható. Vagyis ez utóbbit nem is látja a diák, egyenesen az intézménynek utalják.

A cél persze mind a kettőnél az, hogy azok is tanulhassanak a felsőoktatásban, akik másképp nem lennének képes finanszírozni az ezzel járó költségeket.

Diákhitel 1. akármire vagy bármire

A Diákhitel 1-et bárki felveheti, aki a felsőoktatásban tanul, vagyis mindegy, hogy nappali, esti, levelező tagozatos, vagy távoktatásos formában oldja meg, és az sem számít, hogy államilag támogatott, ösztöndíjas, vagy önköltséges képzésben vesz-e részt. 

Összesen három feltételnek kell megfelelni: felsőoktatásban tanuljon, negyven év alatti legyen, és legyen magyarországi lakcíme (tehát még a magyar állampolgárság sem feltétlenül kritérium, de akit érint, annak érdemes pontosan utánanézni, itt nem részletezzük).

A hitel összegét, vagyis 15-60 ezer forintot havonta, vagy félévenként egy összegben lehet kérni. Szemeszterenként 5 hónappal kell számolni, annyit adnak, és legfeljebb 11 szemeszterre igényelhető, ha pedig a képzési idő ennél hosszabb, akkor legfeljebb 14 félévre.

Aki szeptember 15-ig beadja az igénylését, annak október 15-én kéthavi diákhitel érkezik a számlájára, tavasszal pedig február 15-ig kell megtenni a szükséges lépéseket.

shutterstock 206222293

Ez egy pénzügyi termék, szóval jó tudni

Hitelbírálat, jövedelemvizsgálat nincs, kezesre és fedezetre nincs szükség. Pár kizáró ok azért van, például ha valakinek bedőlt diákhitele van, vagy jogerősen börtönbüntetésre ítélték, és a letöltésére vár éppen.

A törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnése után kell elkezdeni, az első két évben a minimálbér 6-8 százalékával, ezt követően pedig a két évvel korábbi éves bruttó átlagjövedelem 6-8 százaléka lesz a havi törlesztő részlet.

Lehetőség van előtörlesztésre, előteljesítésre (első esetben a futamidő csökken le, a másodikban a később esedékes törlesztő részleteket lehet előre letudni), és bármikor, díjmentesen lehet végtörleszteni.

A kamata jelenleg 3,75 százalék, a teljes kamatláb 3,9 százalék.

Diákhitel 2. kizárólag tandíjra

Ez egy olyan államilag támogatott hitelkonstrukció, ami csak tandíjra fordítható, vagyis egyenesen a képző intézménynek utalják. Ennek megfelelően meghatározott összege vagy plafonja sincs, csak annyi a feltétel, hogy nem lehet több, mint a tandíj összege.

A törlesztésre ugyanaz vonatkozik, mint a Diákhitel 1-nél, csakhogy ennek jóval kedvezőbb a kamatozása: jelenleg 5 százalék, de az állam ennek egy részét átvállalja, így az adós diákra csak 2 százalék jut. Valamint további különbség, hogy itt a jövedelem (illetve az első két évben a minimálbér) 4-11 százalékát kell törleszteni. A többi feltétel ugyanaz, vagyis a hallgatói jogviszony megszűnése után kell elkezdeni, az átütemezésre pedig ugyanazok a lehetőségek állnak rendelkezésre, lásd feljebb.

Igényelni mindkettőt a diakhitel.hu weboldalról kiindulva lehet, valamint a felsőoktatási intézmények elektronikus tanulmányi rendszerének felületén (Neptunban vagy ETR-ben). Az ott kitöltött hiteligénylési adatlapokat a tanulmányi osztályon, hitelleadási helyeken vagy a Diákhitel Központ ügyfélszolgálatán kell kinyomtatni, aláírni és leadni.

shutterstock 418409527

Diákhitel 3 mindenkinek, aki csak hajlandó tanulni?

Ezt jelenleg még tervnek sem lehet nevezni, mondjuk úgy, hogy nincs kizárva, hogy lesz egy még újabb hitelkonstrukció. Ezzel pedig azokat fogják megcélozni, akik a 40 éves korhatár miatt az első kettőből kiestek, illetve OKJ-s képzésre is igénybe lehetne venni. Tehát gyakorlatilag bárki felvehetné, aki hajlandó szervezett formában tanulni valamit.

Ez jól hangzik, csakhogy a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója, Bugár Csaba azt is elmondta a Magyar Nemzetnek, hogy eddig 20 ezer diákhitelt kellett felmondani nemfizetés miatt, és jelenleg sem törlesztenek háromezren, akiknek pedig kellene. Csak hogy legyen mihez viszonyítani, eddig 373 ezren vettek fel diákhitelt a létrehozása óta eltelt 15 év alatt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek