Így lehet aranybánya a "gap year"

Ha nem vették fel a gyereket, és nagyon el van keseredve, most hozzá szólunk. Mutassa meg neki ezt a cikket, és találják ki, hogyan lehet kihozni a legtöbbet ebből az egy éves szünetből. Mert nagyon sokat ki lehet hozni belőle, csak akarni kell. Mutatjuk is, hogyan.

Tehát, ha nem vettek fel

Először is, ne akadj ki. Ez sokakkal előfordult már a történelem folyamán, senki sem halt bele, és hidd el, a CV-dben sem azt nézik majd, azonnal továbbtanultál-e a gimi után. Sőt: vannak, akik direkt hagynak ki egy-két évet, hogy kicsit világot lássanak, tapasztaljanak, megismerjék magukat, mielőtt elkötelezik magukat egy-egy szakirány mellett.

Igazuk van: a „gap year”-t fogd fel te is lehetőségnek: még egy évet a nagybetűs felnőttkor előtt magadra fordíthatsz, különösebb kötelezettségek és elvárások nélkül. Másfelől viszont, mint lehetőséget, használd is ki: egy év nagy idő, nem érdemes hülyeségekre vesztegetni.

De akkor mit csinálj? Adja magát a válasz: dolgozz, utazz, tanulj nyelvet. Összeszedtünk pár klasszikus és kevésbé klasszikus lehetőséget, és aduk néhány tippet, hogy merre indulj el.

Legyél babysitter külföldön!

Talán az egyik legjobb lehetőség arra, hogy világot láss, nyelvet tanulj, tapasztalatot szerezz és egy kis pénzt keress. Vannak magyar családok, akik magyar nyelvű gyerekvigyázót keresnek, de választhatsz nem magyar nyelvűt is. Mehetsz angol, német, francia, olasz, stb. nyelvterületre: van ahol egy, van ahol két nyelv a követelmény.

A legklasszikusabbak és legkeresettebbek persze az angol nyelvterületen lévő munkák, a Nagy-Britanniában, Írországban élő családok. Angliában általában teljes ellátás és bentlakás mellett 100-150 fontot fizetnek költőpénzként. Vannak magyar nyelvű oldalak, közvetítők, lehet ajánlatokat találni Facebook-csoportokban is. Általában angol nyelvű, fényképes önéletrajzzal kell jelentkezni.

shutterstock 252404341

Szabályok: legyen Skype-interjú a szülőkkel és a gyerekekkel is (ezt általában persze ők is kérik), a repjegyet a családnak kell állnia, sőt: biztonságod érdekében vegyék meg előre a visszaútra szóló jegyet is. A munka követelményei és szabályai legyenek világosan lefektetve (heti hány óra, mikor van szabadnap, a gyerekfelügyeleten kívül másban kell-e segítened, támogatják-e a nyelvsulidat). Általában mindenki fent van már Facebookon: ha igen, csekkold le előre, jó alaposan a munkaadóidat, és legvégül, ha kint vagy, az első dolgod az legyen, hogy útlevélelvesztés vagy világégés esetére megtudod, hol van a magyar konzulátus.

Az én barátnőim közül minden második kipróbálta a babysittelést, Londontól és Brüsszeltől Dublinon át Dél-Franciaországig. A legtöbben szerették, bár azt mindenki mondta, hogy korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek távolról tűnik: elszakadni otthonról, belecsöppenni egy ismeretlen kultúrába, új szokásokat kialakítani, barátokra lelni, beleszokni és alkalmazkodni a host-család mindennapjaiba. Ezek a feladatok bizony kihívást jelentenek.

Önkénteskedj!

Ha utazni, tapasztalni és nyelvet tanulni szeretnél, az egyik legizgalmasabb lehetőség az önkéntes munka, amivel olyan országokba is eljuthatsz, ahova babysitterként, vagy simán állást keresve nem feltétlenül.

Gyakorlatilag a Föld bármely pontján, bármely ügyben lehet megfelelő szervezeteket találni: menekültek megsegítése, árvaházak építése, gyerek, vagy beteggondozás, állatvédelem, gyógyszerek eljuttatása rászorulókhoz, és még sorolhatnánk.

Érdemes olyan területet választanod, ami érdekel, ami kapcsolódik a későbbi tanulmányaidhoz, hogy aztán referenciaként is utalhass rá: a CV-k sajnos nagyon nehezen telnek meg, ezért minden jól jöhet, amit munkatapasztalatként beszámíthatsz.

Ha viszont önkénteskedni szeretnél, számíts egy-két hónap átfutási időre, ugyanis általában szigorú protokoll szerint leellenőriznek, mielőtt rábólintanának a jelentkezésedre. Nem véletlenül: önkénteskedni olyan környezetben, olyan emberek között fogsz, akik valamilyen szempontból kiszolgáltatottak, nem lehet közéjük bárkit odaengedni.

Az önkéntességre nincsenek „szabályok”, van, ahol fizetik az utazási költségeidet, van, ahol nem. A szervezett önkéntes munkák java része a teljes ellátás és szállás mellett fizet elkölthető zsebpénzt, ami szintén igen változó lehet. 

Szabályok: Ahogy a babysitteri melónál, itt is nagyon fontos, hogy mindenről tájékozódj előre, és alaposan böngészd át a szerződést, mielőtt aláírod. Legyen jegyed visszafelé, legyen meg a legközelebbi konzulátus elérhetősége. Ha nem érzed biztonságban magad, azonnal kérj segítséget.

Én próbáltam az önkénteskedést, Írországban egy camphill-farmon. Ez a szervezet enyhén értelmi fogyatékos embereket támogat, akik professzionális segítőkkel és önkéntesekkel élnek és dolgoznak egy- egy közösségben. Nekem életem egyik legjobb élménye volt a köztük töltött idő, és életre szóló, „nemzetközi barátságokat” kötöttem, akikkel azóta is látogatjuk egymást.

Lehetőségeket nézegethet például itt.

Dolgozz turistákkal!

Ha nem szeretnél külföldre menni, mert félsz, vagy újra kell érettségizned, vagy nem akarod itt hagyni a cicád, vagy bármi más indokod van, akkor úgy tudsz a legkönnyebben pénzt keresni és közben nyelvet gyakorolni, ha turistákkal dolgozol. Szerencsére Budapest már majdnem akkora partifőváros, mint Berlin, és rengeteg olyan munkalehetőség van, ahova laza fiatalokat keresnek.

Érdemes böngészni az online állásajánlatokat, nem csak a „nagy oldalakon”, hanem olyan helyeken is, mint pl. az olx.hu, ahol sok ismerős fiatal talált már magának ideiglenes vagy részmunkaidős állást. Például recepciósként egy hostelben: ez egy állandóan változó munkabeosztású meló, ahol főként a vendégekkel kell szót érteni, de van ahol kicsit takarítani is kell, vagy ágyat húzni.

Az éjszakai műszakokat persze jobban megfizetik, de keményebb: és néha bizony a lehető legasszertívebbnek kell lenned, amikor ott állsz mondjuk öt, részeg angol sráccal, akik minősíthetetlen akcentussal és modorban követelnek valami, általában teljesíthetetlen hülyeséget.

De a recepciós munka mellett rendszeresen keresnek idegenvezetőket, túravezetőket, éjszakai animátorokat, akik végigkísérik a turistákat a kocsmatúrákon (ez viccesnek hangzik, de hidd el, nem egyszerű, főleg, ha te nem ihatsz egy korty alkoholt se). Vannak olyan kávézók, kocsmák, éttermek, bárok, szendvicsezők stb. is, ahol kifejezetten sok a turista, és képesítés nélkül vesznek fel munkaerőt. Mindenképpen érdemes körülnézni, és ha már az évedet a munkára fordítod, olyan melót választani, amivel tanulhatsz is egy kicsit.

Tanulj!

Ha van hozzá kedved, időd és lehetőséged, akkor érdemes ezt az egy évet tanulásra fordítani. Rengeteg OKJ-s képzés van, amivel még egy évig diákstátuszban is maradsz: az én baráti köröm tapasztalatai alapján azonban ennél hasznosabb, ha a nyelvre gyúrsz rá. Egy év alatt, ha komolyan veszed, legalább a következő szintre hozhatod magad a tanult nyelvedből, vagy üzleti nyelvvizsgát tehetsz, vagy alapszintre hozhatod magad egy újból.

shutterstock 288630530

Rengeteg jó nyelvsuli van, egészen korrekt árakon: ha a szüleid nem tudnak támogatni, áldozd erre a kereseted egy részét: tekintsd olyan befektetésnek, ami sokszorosan meg fog térülni a jövőben, ráadásul tényleg lehet, hogy most van az utolsó olyan nyugodt időszak az életedben, amikor ennyi időt tudsz áldozni nyelvtanulásra.

Gyakorlásképpen pedig találkozz külföldiekkel, barátkozz és beszélgess velük! Ha nincs más ötleted, menj fel a couchsurfing.comra, ahol nem csak szállást keresnek az utazók, hanem helyi kapcsolatokat, akik bemutatják nekik várost, kalauzolják őket, és eltöltenek velük egy kis időt. Ez nem csak nyelvtanulás szempontjából hasznos, hanem remek szórakozás is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek