HÚSVÉT 2016

Tippek, hogyan fessen tojást idén

2016. március 25., péntek 08:21

A húsvét nem mindenkinek a kedvenc ünnepe. Főleg a nők szokták kissé zokon venni, ha ilyenkor szódásszifonból spriccelt kedvességgel ugrasztják ki őket az ágyból, vagy éppen a kevésbé szerencsések vödörrel kapják az áldást. De hát a hagyomány az hagyomány, így viselni kell, minimum az elképesztően büdös kölniket, melyek egyvelege egy idő után olyan illatfelhőt eredményez, amit három hajmosással sem lehet teljesen eltávolítani.

Azonban a másik oldalt, vagyis az ilyen kedvességek honorálását más sokkal jobban szeretik az emberek, a tojásfestés – ha az embernek ideje is van rá – akkor nagyon jó móka, ráadásul a gyerekeket is be lehet vonni. Lássunk néhány ötletet arra, hogy mi is legyen az idei locsolási jussa a férfinépnek.

Lusták előnyben

Ha idő nincs, vagy éppen nem igazán akar erre a festegetős dologra túl sokat pazarolni a hétvégéből, akkor marad a hagyományos festés, vagyis csak a feloldott tojásfestékbe kell zuttyantani a tojásokat, és kalap, kabát.

Még csak festékkel sem kell bajlódni, vizet forralni, meg hasonlók, abban az esetben, ha filcet ragad. Ezzel pedig lehet szépen alkotni, színes vonalakkal, pöttyökkel, akár feliratokkal is, de az is jó, ha bajuszt, vagy mosolyt rajzol a tojásra, értékelni fogják.  

Azok, akik extrém gyorsan akarnak túlesni a tortúrán ott a matrica, a ragasztható szemek, vagy éppen tollak. Ezzel a tojáskészítési művelet egy perc alá szorítható.

Éljen a ragasztó

Festeni az ember festékkel szokott, de ez nem törvényszerű. Egy kis ragasztóval – vagy sokkal – igazán szép, gyors és egyedi tojásokat alkothat. Ha a ragasztót minta szerint viszi fel a tojásra, akkor más dolga nincs is, mint utána konfettivel, vagy mondjuk csillámporral leszórni a művet, így láthatóvá válik a minta, ráadásul vidám is lesz. De az is nagyon mutatós, ha a tojás egyik felét ragasztózza be és arra kerül a csillám, a másik pedig érintetlen lesz.

Ha a ragasztóval való mintázás egy kicsit sok, akkor csak kenje be vele az egész tojást. Azután fogjon színes cérnát, vagy hímzőfonalat, és kezdje szépen feltekerni a ragasztós tojásra. Az eredmény akkor lesz a legszebb, ha több színt használ, vagy színátmenetes cérnával dolgozik.

Tradíciók

Ha szereti a tradíciókat, akkor a festékes vízbe mártás előtt tegyen a tojásra virágfejeket, vagy leveleket, amiket fogasson oda erősen egy harisnyadarab segítségével. A festésnél így ez a rész kimarad, és szépen kirajzolódik a minta. De ha csipkét használ harisnya helyett, akkor a leveleket is elhagyhatja, a lényeg, hogy valóban szorosan illeszkedjen a felületre az anyag.

Egy sokkal időigényesebb művelet, ha viasszal dolgozik. A rajzoló eszközt beszerezheti a hobbyboltokban, és a többi már csak kézügyesség kérdése. A megolvasztott viasz az eszközön átcsorogva minták rajzolására alkalmas. Az ezután megfestett tojást ki kell hűteni, és egy éles késsel leszedni róla a viaszt.

Extrém

Ha szereti a kissé szokatlan megoldásokat, akkor a feketére festett tojást önnek találták ki. Persze magában egy kicsit lehangoló lenne, így strasszokat ragaszthat rá, vagy arany festékkel dobhatja fel a különleges tojást.

Egy másik érdekes megoldás, ha a festék nem tojás, hanem táblafesték. Az így beterített felületre azután színes krétával viheti fel a mintát. Külön előnye, hogy ha mégsem tetszik a kész tojás, egy vizes ruhával áttörölve kezdheti elölről a művet.

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hirdetés