EURÓPA

Eltévedt? Egy norvég házaspár tudja, miért

2016. május 3., kedd 18:41

Reggelente - a dugót nem számítva - simán bejutunk a munkahelyünkre, gondolkoznunk sem kell az útvonalon, amikor leugrunk kenyérért, bármikor eltalálunk otthonról a gyerek iskolájába, óvodájába, meg egyébként is: a saját lakásunkban sem tévedünk el, még csukott szemmel sem. Ez így végigolvasva nem tűnik nagy kunsztnak: természetes, hogy képesek vagyunk rá. De mégis hogyan csináljuk? Mi teszi lehetővé azt, hogy eligazodjunk a környezetünkben? Hogyan tájékozódunk? 

shutterstock 151792910

Ezek a kérdések évszázadok óta foglalkoztatták a gondolkodókat, akik arra már rég rájöttek, hogy létezik a fejünkben egyfajta kognitív térkép, melynek segítségével odafigyelés nélkül, rutinból oldjuk meg a tájékozódási feladatokat. Egy norvég agykutató házaspárnak köszönhetően egy ideje azt is tudjuk, hogy az agyunkban pontosan mi teszi ezt lehetővé, hogy hol is van a mi belső GPS-ünk

Persze ehhez a felfedezéshez az is kellett, hogy John O'Keefe brit-amerikai kutató a hetvenes években rájöjjön, hogy a patkány memóriáért felelős agyterületén, vagyis a hippokampuszában bizonyos idegsejtek jelzőpontokként működnek. Vizsgálataiból kiderült, hogy a laboratórium adott pontjain a patkánynak mindig ugyanazok a neuronjai aktívak, vagyis az állat térbeli elhelyezkedése sejtszinten is leképződik. Három évtizeddel később, 2005-ben egy norvég agykutató házaspár, May-Britt és Edvard Moser olyan sejteket fedeztek fel a hippokampusz fő bemeneti régiójában, az entorhinális, vagyis szagló agykéregben, melyek egyfajta koordinátarendszerbe szerveződnek, és ezzel lehetővé teszik, hogy az állat tudja hol helyezkedik el ő maga pontosan, honnan jött és hová tart. A három agykutató felfedezéseikért megosztva orvosi-élettani Nobel-díjat kapott 2014-ben. 

Amikor a tudomány és a szerelem együtt jár

May-Britt és Edvard I. Moser mindketten Bergen közelében fekvő szigeteken nevelkedtek, és bár ugyanabba a középiskolába jártak, végül csak az oslói egyetemen szerettek egymásba a nyolcvanas években. Bár egyikük családjában sem voltak korábban tudósok, ők - tanáraik szerint - nagy energiákkal és elképesztő kíváncsisággal vetették bele magukat a kutatásba. 1985-ben házasodtak, együtt kezdtek kutatni, együtt doktoráltak, miközben két lányuk is született. A tudomány történetében pedig elég ritka, hogy egy házaspár azonos tudományos problémán, azonos intézményben - ebben az esetben Trondheimben - dolgozzon, és olyan felfedezéseket tegyenek, amiért aért még a Nobel-díj is járj. Velük együtt eddig ez négy párnak sikerült a világon.

Későbbi kutatások megállapították, hogy az egymással szoros kapcsolatban, kétirányú kommunikációban álló O'Keefe- féle térsejtek és Moser házaspár felfedezte hálózati sejtek nemcsak a patkányok, de a főemlősök agyában is léteznek, és valószínűleg ezek alkotják a mi belső GPS-ünket is, ami sohasem kapcsol ki, vagyis gyakorlatilag folyamatosan frissíti a külvilágról alkotott belső térképünket. Az agykutatók ezzel nemcsak a helymeghatározásunk és az útvonalterveink hátterében álló mechanizmust fedezték fel, nemcsak ahhoz vittek minket közelebb, hogy megértsük memóriánk működését, de választ találtak arra is, hogy miért sérül a térbeli tájékozódás képessége például az Alzheimer-kór korai szakaszában. Ennél a betegségnél ugyanis a hálózati sejtek igen gyorsan roncsolódnak. 

Ha tehát legközelebb elkeveredik a városban Moseréknek köszönhetően már tudja, mire fogja: a hálózati neuronjai, azok a hibásak. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta