Londonon kívül is van élet Angliában

Sokan Angliában csak London környékén néznek szét, pedig Anglia igazi szépségéhez egy kicsit utazni kell. Szerencsére már több nagyobb városba is megy fapados járat, úgyhogy sokkal könnyebben eljuthat a helyekre, amelyeket most összegyűjtöttünk. Persze a kép még így sem lesz teljes, de íme néhány tipp, amit csak ajánlani tudunk. 

Brighton és környéke

Londontól nem messze találja Brightont, ami igazi kulturális központ, illetve a londoniak egyik kedvenc kirándulóhelye. Olyannyira, hogy az uralkodócsalád is ide szeretett kirándulni, sőt tivornyázni, erről pedig a Royal Pavilionban tudhat meg többet. A tengerparton ne hagyja ki a Brighton Piert, ahol hadakozhat egyet a sirályokkal, ha valamilyen étel van a kezében, vagy éppen kipróbálhatja a játékgépeket és a csilli-villi minividámparkot. Ne hagyja ki a Seven Sisters környékét sem, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerre, és Brightonból könnyen megközelíthető. Amit pedig semmiképpen se hagyjon ki, az a ChoccyWoccyDoodah cukrászda, ami Brightonból indult el a világot meghódító süteményeivel, amik már rég nem sima torták, nem is formatorták, hanem műremekek. 

Notthigham és környéke

East Middlands reptérről érhető el a legkönnyebben Nottingham, de Birminghamből is viszonylag gyorsan el lehet jutni. A város nevéről a legtöbbeknek azonnal  Robin Hood és a sherwoodi erdő jut eszébe. Nos, a városban Robin Hood szobra és a vár mellett érdemes ellátogatni Anglia legöregebb kocsmájába, a Ye, old trip to Jerusalem nevű helyre, ami 1189 óta várja azokat, akik söröznének együtt. Egy ilyen régi hely szellemiségéhez persze hozzá tartoznak a rejtélyek is, úgyhogy keresse meg a kocsmában a hajómakettet és vigyázzon, hiszen aki hozzáér, az halál fia. Ha természet közelségére vágyik, akkor látogasson ki a sherwoodi erdőbe, ami attól különleges hangulatú, hogy klasszikus értelembe vett erdőgazdálkodás nem folyik, vagyis elég vadregényes a táj és nagyobb szél esetén be sem engednek senkit az erdőbe. Ha jobban kiépített természetközelségre vágyik, akkor pedig menjen el a Peak Districtbe, ami egyszerre nemzeti park és egy hatalmas víztározó, ami csak elsőre hangzik hülyén, a galériában meg is nézheti, hogy milyen egy víztározó hangulata Angliában. Határozottan van neki.

Liverpool 

Elsőre nem állítanánk, hogy Liverpool egy nagyon szép település, de azért az ipari hangulatnak is megvan a maga szépsége. Na meg Liverpool kulturális életének. Megnézheti a Beatles múzeumot, innen indult ugyanis a világhíres zenekar, a repülőtér is John Lennonról kapta a nevét. Liverpoolban nincs gond, ha éppen rossz időt fog ki, ugyanis még ezen felül is dúskál múzeumokban, amiket érdemes megnézni. Ott van a Tate Liverpool, ami a modern észak-angliai  művészeti gyűjteménnyel rendelkezik, vagy a World Museum. Ne hagyja ki a XX. század elején épült  katedrálisokat sem, ugyanis az Anglikán Katedrális máig a világ legmagasabb orgonájával  és leghangosabb harangjaival felszerelt székesegyháza, amelynek hajója is világbajnok, ez ugyanis a világon a leghosszabb. A Metropolitan Katedrális pedig a világ legnagyobb festett üvegablakáról nevezetes. 

Cornwall

Kicsit nehezebben közelíthető meg Cornwall és környéke, viszont ha  egyszer eljut oda, szerelmes lesz a tájba. Anglia délnyugati része a megtestesült nyugalom, ahol új értelmet nyer az a kifejezés, hogy festői táj. Felejtse el a pezsgő életet, a bulikat és az ipari vidéket, Corwall környékén csak az igazi, hamisíthatatlan vidéki életérzést tapasztalhatja meg. Ne hagyja ki Land's Endet, Anglia legnyugatibb pontját, Penzance-ba is látogasson el, és nézze meg a Minack színházat a tenger partján, vagy a St. Michael hegyet Marazionban, ahova akár száraz lábbal is is átmehet, ha éppen apály van, viszont csak hajóval közelíthető meg, ha beáll a dagály.  

North York Moors Nemzeti Park

Anglia közép-keleti része is tartogat szép helyeket, nem csak ipari városokat. Ilyen például a North York Moors Nemzeti Park és környéke. A Flamborough head fehér sziklás partja és világítótornya környékén nagyon klassz kirándulásokat lehet tervezni, de a hobbi ornitológusok is élvezni fogják, ugyanis a sziklák kis mélyedéseiben sokféle madár fészkel. Innen egy rövid úttal érheti el Whitbyt, egy part melletti települést. Nézze meg a Whitby Apátság maradványait, itt élt Anglia első költőjeként számon tartott Caedmon. Állítólag 657-től áll itt az épület, ahol nyaranta hatalmas gótzenei fesztivált szoktak tartani. A környéken látogasson el Robin Hoods Bay-be, egy zegzugos ki faluba a tenger partján: a név nem véletlen, a falu egykoron az egyik legjelentősebb csempészfalu volt, állítólag a házakat összekötő föld alatti alagútrendszer még ma is megvan.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek