Hét mosolygós élmény Lengyelországban

Lengyelország viszonylag közel van, és autóval, vonattal, busszal vagy repülővel is könnyen megközelíthető. Ha legközelebb kiruccannának pár napra, miért nem veszik célba Krakkót, Varsót, Wroclawot, Lodz-ot vagy Poznant?

Séta Varsó világörökségi óvárosában

A varsói óváros különlegessége, hogy több mint 85 százalékát a második világháborúban a Barbakánnal és a Királyi Palotával egyetemben gyakorlatilag a földdel tettek egyenlővé. A helyiek azonban összefogtak, és a háború után újra benépesítették és felépítették szeretett városukat. A történelmi városrész, és a legfontosabb épületek rekonstrukciója annyira jól sikerült, hogy 1980-ban az  UNESCO felvette világörökségi listájára a varsói óvárost.

Varsó, Királyi Palota és az óváros
Varsó, Királyi Palota és az óvárosmimi / Travelo

Mókusidomítás a varsói Łazienki-parkban

A belvárosból busszal közelíthetjük meg az üde Łazienki parkot. Hatalmas fák, gondozott tisztások, egy fürdőházból lett palota, egy szép tó és gyönyörű rózsakert, annak közepén pedig Chopin szobra várja itt a turistákat. A legnagyobb attrakció azonban nem ez, hanem a parkot benépesítő meglepően szelíd és barátságos mókusok, pávák és mandarinrécék csapatai. Vigyünk magunkkal egy kis mókuscsemegét, a hatás garantáltan nem marad el!

Mókus a parkban
Mókus a parkbanmimi / Travelo

Nem elég Varsóból? Pontos itinerünket egy tökéletes hétvégéhez a lengyel fővárosban itt találja.

Kultúrprogramok Wroclawban

Idén minden a kultúráról szól Wroclawban, ugyanis a spanyolországi San Sebastian mellett a lengyel város viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. Egész évben változatos programok várják az ide ellátogatókat: zenétől a színházig, mozitól az irodalomig, operától az építészetig számtalan eseménnyel készülnek.

Wroclaw
WroclawPhoto Made By Dominik Minkus / Europress / Getty

Érdekesnek ígérkezik például a június 3-5. közé tervezett bringás filmfesztivál, vagy éppen a wroclawi opera énekeseinek, és spanyol vendégművészek részvételével bemutatandó közös szuperprodukciója a Wroclawi Stadionban. A "The Spanish Night with Carmen – Zarzuela Show" című előadásra mintegy harmincezer nézőt várnak, a színpadon ötszáz énekes fog fellépni. A programfüzetet itt tudja végigböngészni.

Séta egy középkori piacon Krakkó főtere alatt

A krakkói főtéren álló Posztócsarnokon átjutva egy különleges múzeumot találunk a föld alatt. Itt a város teljes múltját interaktív multimédiás felületeken keresztül ismerhetjük meg. A múzeum egy részén az üvegpadlóra a középkori Európa térképét karcolták bele, ahol a város különböző pontjai fölé állva mindenhol más-más hang szólal meg.

Krakkó főtere
Krakkó főterelengyelorszag.travel

Van ahol a harang zúg, máshol a vásári zsivaj hallatszik, és van, ahol a kikötőkből kifutó teherhajók kürtjét lehet hallani - utalva arra, hogy a XIV. században Krakkó Hanza-szövetségi kereskedő város lett. Ezért aztán a piaci környezetben egy málházós mérlegre állva lemérhetjük, mennyi gabonát ért volna akkoriban a testsúlyunk, vagy hogy ezért később milyen pénzérmék cseréltek gazdát a kofák kezei között.

Nem elég Krakkóból? Itt olvasson tovább.

Sótúra a föld mélyén

Krakkótól alig tíz kilométerre fekvő wieliczkai sóbányát nem szabad kihagyni. Közel hétszáz éven át termelték ki itt a sót, a 327 méteres mélységig lenyúló bányarendszerhez pedig 300 kilométer hosszú járathálózatot építettek ki. Ebből mintegy három és fél kilométert turista útvonalnak nyilvánítottak, amely 135 méter mélyre vezet, és közel két órán át barangolhatunk csoportosan 22 elképesztő szépségű kamrán, sószobrok és tavak mentén. 

Hatalmas templom a föld alatt
Hatalmas templom a föld alattWikimedia Commons

A bánya legérdekesebb része az ötszáz férőhelyes Szent Kinga-kápolna, amely nemcsak a világ leggazdagabb kialakítású földalatti templomának számít, de a helyiségnek még a legapróbb részletei is kősóból készültek. A helyszín olyannyira megihleti az idelátogatókat, hogy gyakran tartanak a bánya mélyebb termeiben esküvőket és bálokat, míg egy külön szekcióban a hely egyedi mikroklímáját az allergiások és a légúti betegségben szenvedők élvezhetik.

Látogatás Európa egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában Lodz-ban

Lengyelország második legnépesebb városát Varsóból vonattal lehet a legegyszerűbben megközelíteni. Itt található a Európa egyik leghosszabb sétálóutcája, az eklektikus és szecessziós lakóházakkal szegélyezett Piotrkowska. Ami a legjobban tetszett nekünk a városban, az Európa egyik legnagyobb bevásárló- és szórakoztató központja, a Centrum Manufaktura.

A Manufaktura
A Manufakturaullstein bild / Europress / Getty

Az benne a jó, hogy nem egy új építésű monstrumról van szó, hanem az egykori vöröstéglás textilgyárat hasznosították. Ottjártunkkor az egykori gyárudvaron homokkal felszórt strandröplabda pályát és tengerparti bárokat idéző vendéglátóipari egységeket találtunk. De gyakran tartanak itt koncerteket is. Odabent gyártörténeti múzeum, éttermek, kávézók, mozi és rengeteg bolt várja a turistákat.

Sörgyárból lett hoteltől a tarka főtérig Poznanban

Poznanban is van egyébként hasonló klassz újrahasznosított gyár: ez a Stary Browar. 1844-től sörgyár működött itt, 2003 óta dizájnos bevásárlóközpont és hotel üzemel benne. Innen tíz perces sétányira fekszik Poznan Régi Piactere a gyönyörű, tarka kereskedőházakkal és a lenyűgöző, reneszánsz stílusú Régi Városházával.

A poznani főtér
A poznani főtérLoop Images / Europress / Getty

A téren rengeteg kávézót és bárt találunk, mindig nyüzsög itt az élet. Bár Poznan nem olyan ismert turistacélpont, mint Krakkó, garantáltan szívükbe zárják majd, ha egyszer ellátogatnak ide.

Oszd meg másokkal is!
Mustra