Prágát két nap alatt is be lehet járni

Persze egy egyhetes kikapcsolódás alatt kényelmesebben beleférne a kultúra, a történelem, a kirándulás, a sörkóstolás és a szórakozás a száztornyú cseh fővárosban, de ha szép időt fogsz ki, akkor egy kétnapos villámvakációról is rengeteg új élménnyel térhetsz haza.

Gyalogos városnézés

Első nap

Csehország fővárosa Európa egyik építészeti gyöngyszeme, ezért a több ezer látnivalóból jó, ha a legfőbb nevezetességekre jut idő a városnéző körút alatt. (Mi kerültük a tömegközlekedést és az idegenvezetést, mert szeretjük magunk felfedezni az érdekességeket.) Ha a főváros egyik szimbólumán, a Károly hídon szeretnél egyszer úgy is végigsétálni, hogy az mentes legyen a lökdösődő turistáktól és a frusztráló zsúfoltságtól, akkor időzítsd ezt a kört a legkorábbi órákra, mondjuk, a napfelkelte idejére: így nemcsak nyugis, de nagyon hangulatos is lesz a séta. Arra azért készülj fel, hogy bármerre jársz, lépten-nyomon magyar turistákba botlasz.

Rálátás a Várnegyedre
Sáfár-Williams Zsófia / Dívány

A legtöbb látogató általában az Óváros téren kezdi a túrát, de érdemes először a prágai várnegyedbe, a Hradzsinhoz felsétálni. A Guinness Rekordok Könyve szerint egyébként ez a világ legnagyobb középkori várkomplexuma. Nemcsak a Királyi Palotát, a palotaőrség váltását és a gótikus Szent Vitus-székesegyházat tekintheted meg a várnegyed területén, de több múzeumba és a Szent György-bazilikába is ellátogathatsz, meg persze gyönyörködhetsz a kilátásban. Rövid sétára van innen a Lőportorony (Mihulka) és a Lobkowitz-palota, de lehetőleg a legkisebb utcában, az Arany utcácskában sorakozó festői kis házakat is nézd meg, ahol középkori fegyverek és textiláruk vannak kiállítva. Nevét onnan kapta, hogy egy legenda szerint II. Rudolf idejében alkimisták éltek itt, akiknek feladata az volt, hogy rájöjjenek az aranycsinálás titkára.

A Hradzsintól néhány perc alatt lejuthatsz a Malá Strana (Kisoldal) városrészbe, és ha már itt jársz – és kedveli a cseh irodalmat –, szentelj időt arra, hogy benézel a Franz Kafka Múzeumba, megéri. De a Moldva ezen oldalán találod a John Lennon-falat is, ami nemcsak a Beatles-rajongók számára, hanem történelmi és politikai szempontból is érdekes, hiszen az az 1980-as években a cseh kormányellenes tiltakozók szimbólumává vált. Két éve ugyan fehérre meszelték, de ma már ismét rajzok és idézetek színesítik a híres falat.

A legendás John Lennon-fal, amit régen igényesebb firkák és idézetek díszítettek
A legendás John Lennon-fal, amit régen igényesebb firkák és idézetek díszítettekAndrew Williams / Dívány

Az Óvárosban tett körutat érdemes a gasztronómiai kavalkádban úszó Óváros térrel kezdeni, ahol egy kölcsön Segwayt mindenkire rá akarnak tukmálni (köszöntük szépen, mi magabiztosabban közlekedtünk a saját lábunkon), és ahol márciusi látogatásunkkor a forralt bort, sült gesztenyét, meg nyuszis és tojásos díszeket árusító bódék miatt keveredett a posztkarácsonyi és a húsvétváró hangulat. Ezen a téren található egyébként a Týn-templom, a Szent Miklós-templom, a Goltz-Kinský-palota és az egykori városháza az Orlojjal (csillagászati óra); az egyik legrégibb és legaprólékosabban kidolgozott óra, amit valaha is építettek, és ami előtt minden egész órakor turisták gyülekeznek, hogy le ne maradjanak a kis ablakokból előbújó apostolok menetéről. A Karlova utca tele van ajándékboltokkal, ahol többek között marionettbábok, matrjoskababák, no meg Kisvakond és barátai várjnak minden mennyiségben, az utca végén, a Károly híd lábánál pedig a Középkori Kínzóeszközök Múzeumába is beugorhatsz szörnyülködni – ha kedved tartja.

Húsvétváró hangulat az Óváros téren
Húsvétváró hangulat az Óváros térenAndrew Williams / Dívány

Második nap

A második napot a Vencel téren kezdtük (itt található a Nemzeti Múzeum is), ahonnan elballagtunk a zsidó negyedbe (Josefov), hogy megcsodáljuk Európa legöregebb zsinagógáját (meg persze Kafka szülőházát), bekukkantsunk a zsidó temetőbe, és részt vegyünk egy izgalmas nukleárisbunker-túrán. Ezután megfogadtuk, hogy maradunk a föld felszínén, és a Károly hídon át a 130 méter magas Petřín-domb felé vettük az irányt. Jólesett egy kicsit a belváros zajától, közvetlenül a nyugis természetben sétálgatni, az Eiffel-toronyra hajazó Petřín-kilátóból ráadásul beláttuk az egész várost. 

Ha marad energiád, és még nincs eleged a lenyűgöző templomokból és tornyokból, akkor a Strahovi kolostor mindenképpen megér egy misét. Területén található a Szent Rókus-templom, a Szűz Mária Mennybemenetele-templom, amelynek orgonáján állítólag Mozart is játszott 1787-ben, illetve a barokk freskókkal díszített Strahov könyvtár, de a kolostor udvarában álló Miniatűr Múzeumot se hagyd ki, ahol ráírhatod neved egy rizsszemre.

Prága az Eiffel-toronyra hajazó Petřín-kilátóból.
Prága az Eiffel-toronyra hajazó Petřín-kilátóból.Andrew Williams / Dívány

Eszem-iszom

A legtöbb bárban ételt is felszolgálnak, de a városközpontban lévő helyeket inkább kerüld, és az Óvárosi tértől minél távolabb, a csendesebb utcákban keresgélj, ha valami autentikusabb és olcsóbb ebédre vágysz. A sertéshús, a knédli és a káposzta szerelmi háromszögén alapuló cseh konyha szerény, de legalább ízletes, amit akár hajóúttal egybekötött svédasztalos lakmározás során is tesztelhetsz. Persze nem kell feltétlenül a helyi tradíciókhoz alkalmazkodni, a „táncoló házként” emlegetett futurisztikus épület tetején lévő Celeste nevű francia étteremben is elköltheti az ember a vacsoráját, vagy bedobhat egy lángost a központi gasztronómiai kavalkádban. Lesújtó spoiler következik: tejfölt nem adnak hozzá!

Az édesszájúak azonban megnyugodhatnak, mert minden száz méteren találni fagylalttal töltött kürtőskalácsot vagy csokoládékülönlegességeket áruló üzleteket. Mi a Steiner&Kovarik-féle csokiboltba tértünk be, ahol rögtön bele is szerettünk a forrócsoki-kávé elegyébe. De amiben a csehek igazán jók, az mégiscsak a sör, és még a választék miatt sem panaszkodhat a szomjas turista. Apropó, hallottál már arról a magyar mobilalkalmazásról, amivel a cseh sörgyárakat és a legfontosabb száz sörözőt is végigjárhatjuk? Ha prágai sörtúrára készülsz, mindenképpen töltsd le!

Szórakozás

Aki pedig egyéb kellemes esti kikapcsolódásra vágyik, az beülhet egy élőzenés jazz/blues klubba; mehet a Rudolfinumba klasszikusokat hallgatni; vagy a cseh főváros legrégibb színházába, az Estatesbe, ami arról vált híressé, hogy Mozart itt vezényelte a Don Giovanni premierjét, de fellépett már itt Carl Maria von Weber karmester, Niccoló Paganini hegedűművész és Angelica Catalini operaénekesnő is.

Természetesen Prága a gyerekek számára is tartogat izgalmas kalandokat. Itt van például Európa legnagyobb Lego Múzeuma, a világ negyedik legjobb állatkertje és az úgynevezett Imaginarium is, ahol kristály- és tükörlabirintus, lézerhárfa, kaleidoszkópmozi, optikai csalódások és rengeteg interaktív kirakós játék várja a látogatókat.

Tipp

Ha még több programot belesűrítenél az idődbe, akkor bőven megéri egy két- vagy háromnapos Prága-kártyába befektetned, ami rengeteg kedvezményre jogosít fel: többek között korlátlanul használhatod a tömegközlekedési eszközöket, a legtöbb múzeumot ingyen látogathatod, egy buszos városnézésen is részt vehetsz, sőt a hajókázást is jóval olcsóbban megúszhatod. Felnőtteknek most két napra 46, gyerekeknek 33 euróba kerül a kártya. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra