Gorodki, lapta, girja. Ismeri ezeket a menő orosz sportokat?

Nem csak málnatermelésben és nukleáris robbanófejekben világbajnokok az oroszok, de leleményességüknek köszönhetően vált jó pár sportág világszerte népszerűvé. Némelyiknek megvan a sajátos nemzeti verziója; a klyushkovanie például az orosz jégkorong, az itthon is egyre divatosabb kettlebell pedig az oroszok népi hagyományaiból fejlődött ki. Ha kíváncsi rá, milyen más szórakoztató és kemény sportokat űznek Oroszországban, görgessen tovább!

Gorodki, a romboló célba dobás

Emlékszik a No, megállj csak! című klasszikus orosz animációs sorozatra? Egyik epizódjában a víziló az oroszok kedvenc népi játékával, a gorodkival próbálkozik. Ennek a teke, a golf és a patkódobás ötvözeteként is felfogható játéknak a lényege, hogy egy nagy fahusángot elhajítva különböző alakzatokba rendezett fahasábok (kb. kuglibábuk) csoportját eltaláljuk. A 15 féle elrendezés között van ágyú, villa, nyíl, csillag, repülő, levél és kút alakzat is. Maga a gorodki kifejezés (szó szerint kis városok, városkák) a bábukra utal, míg a gorod (város) azt a területet jelöli, ahol a bábuk fel vannak állítva.

wiki Praca własna Gorodki site
Praca własna / Wikimedia Commons

A régi orosz krónikákban emlegetett gorodki nagyon hasonlított ahhoz a modern változathoz, amit a 17. századtól tartanak számon. Az idők során Karéliában, Svédországban, Finnországban, Litvániában és Észtországban is elterjedt játék olyan történelmi alakok és hírességek kedvelt szabadidős tevékenysége volt, mint a fiatal I. Péter cár, Sztálin, Pavlov, Tolsztoj vagy Gorkij. 1923-ig nem is fektették le a játék szabályait, innentől kezdve azonban már hivatalosan is versenysportnak számított. A gorodki ugyan a mai napig létezik, ám leginkább csak a nagyon elhivatott és lelkes játékosok körében, és kiépített pályát is egyre kevesebb helyen találni. A 2000-es években ugyan megpróbálták újra divatba hozni, ezért még világbajnokságot is rendeztek, de az oroszokon, fehéroroszokon és ukránokon kívül más nemzetet nem igazán hozott lázba a célba dobásnak ez az egyedi formája.

Lapta, a baseball és a krikett elődje

Az ütős labdajátékról már a 14. századból vannak írásos feljegyzések, sőt novgorodi ásatások során a régészek ebből az időből származó ütőkre és labdákra is rátaláltak.

wiki Seregapavlov Игра в лапту
Seregapavlov / Wikimedia Commons

A laptát egy kb. fél futball pálya nagyságú területen játsszák, ahol a védekező csapat öt játékosa, egy labdadobó, és az ellenfél öt tagja, köztük az ütő játékos áll, akinek két esélye van arra, hogy elüsse a labdát legalább tíz méteres távolságban. Ha ez sikerül, át kell szaladnia a pálya másik végébe, majd vissza a helyére, de eközben arra is ügyelnie kell, hogy ne találják el azok a labdák, amikkel az ellenfél célozza szaladás közben. Ha a játékosnak sikerül a két végpont közötti távot lefutnia, két pontot kap a csapata. Egy játék kétszer fél órából áll, és célja, hogy a támadó csapat minél messzebbre üsse a labdát, majd keresztülfusson a kon vonalon, és lehetőleg visszajusson a gorod vonalra. Az a csapat nyer, amelyik a játékidő alatt több pontot szerez, illetve valamennyi játékosa sikeresen lefutott. Aleksandr Ivanovics Kuprin orosz író – aki nagy rajongója volt a laptának - szerint ez az egyik legérdekesebb és leghasznosabb csapatsport: a jó laptajátékosok sasszeműek, hisznek a társaikban, gyorsan futnak, erősen ütnek, jól céloznak, és bíznak önmagukban, illetve a győzelemben. Egyes források szerint az amerikai baseball a 18. században orosz-amerikaiak kezdeményezésére a laptából alakult ki.

Sambo - kevert harcművészet

Az Európát Ázsiával összekötő Szovjetunió számos harcművészeti stílussal találkozhatott a japánokkal, mongolokkal, tatárokkal és a vikingekkel való érintkezés során. Ezeknek a kombinációjából alakult ki a korai Szovjetunió alatt egy sajátos és különösen hatékony önvédelmi rendszer, a sambo. Egyik alapítója a Vörös Hadsereg karate és judo edzője, Vaszilij Oshchepkov volt, aki - a legtöbb orosz trénerhez hasonlóan - a legjobbat akarta kihozni embereiből. A sambo három jellegzetes eleme a birkózás és judo manővereit ötvöző földrevitel, a talajon való irányítási készség és a lábzárás, de egyik altípusa, a combat sambo az ütések, rúgások, dobások, leszorítások és feszítések mellett tartalmaz eszközös technikákat is (kés, bot, pisztoly ellen). Amint készre tökéletesítették és katalogizálták, a szovjet rendőrség és a katonaság körében is népszerűvé vált ez a harcművészeti stílus, 1981-től pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is az olimpiai versenyszámok közé vette.

GettyImages-478099832
Ian Macnicol / Europress / Getty

Klyushkovanie - orosz jégkorong

Az egyik legnagyobb nézettségű sport az orosz jégkorong, aminek a modern szabályait ugyan az angolok egységesítették bandy néven, az oroszok magukat tartják a feltalálóknak, hiszen náluk már évszázadokkal korábban léteztek bandy-szerű játékok. A játékosok felszerelése azonban csak azután vált teljessé, hogy I. Péter cár korcsolyákat hozatott a hollandoktól. A bandy egy téli csapatsport, ahol a játékosok jégen korcsolyázva ütők segítségével juttatják a korongot az ellenfél kapujába. Sok szabály a labdarúgásra hajaz: például maga a pálya mérete is megegyezik egy focipálya nagyságával, két 11 főből álló csapat, köztük egy-egy kapus van, egy sztenderd mérkőzés két 45 perces félidőből áll, sőt a bandyben is van les.

pu3

Amikor 1955-ben a Szovjetunió három északi országgal megalapította a Nemzetközi Bandy Szövetséget, egy közös szabályrendszerben állapodtak meg. Oroszország az élen jár ebben a sportban és soha nem térnek haza érem nélkül a világbajnokságokról. Sanszos, hogy a 2018. évi téli olimpiai játékokon is láthatunk klyushkovanie-t.

Girja, ami csak majdnem kettlebell

A girja egy öntöttvasból vagy öntött acélból készült súlygolyó, amit ballisztikus gyakorlatokhoz használnak. A girja és a kettlebell golyókkal való edzés azért is vált az utóbbi években olyan népszerűvé, mert a test komplett izomzatát megdolgoztatja, és mivel a gyakorlatokat a terhes mozgástartományban végezzük, nem rövidülnek meg az izmok, mint a súlyzós edzésnél. A girja nem csak a szívnek és az érrendszernek tesz jót, de növeli az állóképességet és az erőnlétet, valamint a dinamika és a rugalmasság fejlesztésére is alkalmas, ráadásul erősíti a törzsizmokat, így a tartásra is pozitív hatással van. Oroszországban az 1700-as évek elején jelent meg a szótárban a „girya" kifejezés, ami a gabona és egyéb áruk megmérésére szolgáló ellensúlyokra utalt. Gyakori használatuktól a farmerek úgy megedződtek, hogy egyre több vásáron és fesztiválon kezdték el fitogtatni erejüket és igazi girja bemutatókat tartottak az ország egész területén.

GettyImages-489057169
Europress / Getty

Később a szovjet hadsereg fizikai képzésének és a sportolók kondicionáló edzéseinek részévé vált a girja, az 1940-es években pedig már nemcsak Oroszországban, hanem Európában is versenysport lett, majd Amerikában a '60-as években tűnt fel annak továbbfejlesztett változata, a kettlebell (füles súlygolyó). A girja sport fő irányvonala az volt, hogy egy bizonyos technikát egységnyi idő alatt minél többször elvégezzenek a versenyzők.

A kettlebell lehetővé teszi a biztonságos lendítést és markolást, ezzel a csukló, a karok és a törzsizmok egyidejű megdolgoztatását. Az egyedi forma pedig biztosítja az instabil erőt a fogáshoz, ami a gyakorlatok hatékonyságának kulcsa.

Aquatlon - birkózás a víz alatt

A két, maszkot és uszonyt viselő birkózó víz alatti küzdelmének célja, hogy az ellenfelek megszerezzék a másik bokájára kötött szalagot. A lélegzetelállítóan izgalmas harc egy 5 méter átmérőjű ringben, 2-6 méter mély vízben zajlik - szerencsére nem sokáig. Egész pontosan három (döntetlen esetén négy) 30 másodperces forduló alatt dől el, melyik fél a jobb.

cmas.org 001-800x450
cmas.org

A kemény orosz küzdősport egyébként nem olyan régi őrület; az 1980-as években született meg Igor Ostrovsky, a Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet víz alatti sport edzőjének jóvoltából, aki 1982-ben Moszkvában hivatalos sportággá nyilvánította a víz alatti birkózást, de az első nemzetközi versenyre még 1993-ig várni kellett. Három évvel később Oroszország, Ukrajna és Izrael együttműködésével megalakult a Nemzetközi Aquatlon Szövetség, 2008-ban pedig a CMAS is elfogadta az aquatlont mint új víz alatti sportot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra