A nemzetközi trendek taroltak a moszkvai divathéten

Nemcsak Budapest állt be a nemzetközi divathetek sorába, hanem Moszkva is, ahol október utolsó hetében adtak otthon a Mercedes-Benz Fashion Week Oroszországnak. A 2016-os tavaszi-nyári kollekciókat bemutató eseménynek javarészt a Manezh Kiállítási Központ adott otthont, a négy napos rendezvényen pedig több mint hetven ország, köztük Oroszország, Grúzia, Ukrajna, Törökország és Kína tervezőinek munkáit tekinthették meg a divatkritikusok, szerkesztők, buyerek és bloggerek.

„Az orosz divathetet immár tizedik éve április elején és október közepén rendezzük meg. Ebben az időszakban tucatnyi feltörekvő tervező és több mint hatvan nemzetközi dizájner kap lehetőséget, hogy bemutathassa kollekcióját az orosz piacon. Az orosz divathét célja, hogy támogassa és népszerűsítse az orosz divatot és felhívja a figyelmet a hazai tervezőkre itthon és külföldön egyaránt. Milánóhoz, Londonhoz, Pekinghez, Athénhoz és Lisszabonhoz hasonlóan Moszkva is jelentős divatközponttá vált az elmúlt években. Az RFW (Russian Fashion Week) Mercedes-Benzzel való együttműködése lehetővé teszi, hogy az orosz divatipar magasabb szintre kerüljön és elérhető legyen egy szélesebb közönség számára is” – olvasható a rendezvény sajtóközleményében.

Moszkvában mutatta be 2016-os tavaszi-nyári kollekcióját a Russia's Technology and Design Academyn végzett Alena Akhmadullina, aki 2001-ben alapította saját nevén futó márkáját, ruháiban pedig olyan hírességek is megfordultak már, mint Naomi Campbell vagy Eva Green. A szentpétervári tervező kollekciójának központi eleme a Barbie stílus volt, így szatén és selyem ruhái pasztell árnyalatú virágos nyomatokat (nárcisz, írisz, tulipán és bazsarózsa) kaptak, de kétségkívül az arany bőrből készült miniatűr Barbie fejet ábrázoló táskának volt a legnagyobb sikere a közönség körében. Ami valahol meglepő, hiszen az ikonikus baba jópár szezon óta visszaköszön a divatházak kifutóin, így egy igazi divatrajongó már nem feltétlenül válogatná be jövő évi ruhatárába ezt a darabot.

Moszkvában mutatta be kollekcióját Oroszország egyik legismertebb tervezője, Julia Prokhorova is, aki a klasszikus New Look stílust igyekszik megszerettetni a Beloe Zoloto névre keresztelt divatházán belül. Nagy népszerűsége volt Julia Dalakian nosztalgikus, a hetvenes évek és a korai nyolcvanas évek stílusát idéző kollekciójának is, amit legfőképpen olyan modern, független és energikus üzletasszonyoknak címzett, akik számára fontos, hogy ruháik kényelmesek és dinamikusak legyenek egyszerre. A sötétkék, sötétzöld, khaki, bézs, terrakotta, áfonyapiros és korall árnyalatú kollekcióból szerettük a lézervágott ruhákat és a geometrikus formavilágot.

A moszkvai divathéten mindig nagy visszhangja van a minőségi anyagok használatára fokozottan ügyelő Igor Gulyaevnek. A 2009-ben alapított szentpétervári márka tervezőjét számos díjjal kitüntették már az elmúlt években, ruháiban pedig olyan celebnőket láthattunk parádézni, mint Goldie Hawn, Sharon Stone vagy Ornella Muti.

Összeségében elmondható, hogy nem fognak más stílusú ruhákban járni a moszkvai nők 2016 nyarán, mint például a londoniak, a párizsiak vagy éppen a budapestiek. Az orosz divathéten bemutatott kollekciót elnézve ugyanis ott is menő lesz majd a farmer, a pasztell-kék, a bő szabású nadrág, az ujjatlan blézer, a túlméretezett pulóver, a mintás kabát, a virágos tüllruha, a viktoriánus-, valamint a pop-art stílus, a fodrok és a kötényruhák. Kattintson a galériára és nézze meg, hogy miben fognak járni a tehetős orosz nők 2016 első felében!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek