Így készül a klasszikus pirog és blincsiki

Zanza!

Igazi autentikus orosz ételeket készítettünk a Babuska Food séfjével, Dán Péterrel. Túl sok tapasztaltunk nem volt eddig ezen a területen és elsőre elég bizarrnak is tűnt ez az ízvilág; de aztán megkóstolva a kajákat már nem is volt annyira rémisztő. Két olyan főételt mutatunk most meg, amelyeket könnyedén elkészíthet otthon is, ha egy kis tradicionális orosz ízre vágyna. Az étterem receptjeit egyébként a tulaj feleségének az anyja dobja össze és nála jobban senki nem is lenne rá képes, hiszen Szocsi mellett született és ott is nőtt fel. Szóval tényleg eredeti orosz recepteket mutatunk, íme:

Pirozski (Pirog)

A pirog (oroszul: пирог) vagy pirozsok (пирожок, többes számban pirozski пирожки) egy orosz ételféleség, mely kelt tésztából készül sokféle ízesítésben. A tészta lehet sós vagy édes, ez nyilván a tölteléktől függ, ugye. A sós tésztába általában káposztát, gombát, és/vagy húst töltenek, az édesbe természetesen lekvárt (kóstoltuk a lekváros változatot, az pont olyan, mint a bukta). Elgondolkoztunk rajta, hogy milyen lehet a Nutellás pirozsok, na, de ennyi jó már tényleg nem lehet egyszerre! Viszont csodálatos ebben az ételben, lehet olajban és sütőben is sütni, úgyhogy ha valami igen laktatóra és kalóriadúsra vágyik, dobja forró olajba, egyébként meg csak simán süsse meg.  

Ezekre lesz szüksége a tésztához

  • 1 darab friss élesztő
  • 1 kg búzaliszt
  • 3 dl langyos víz
  • 1, 5 dl étolaj
  • 1 evőkanál só
  • 2 evőkanál cukor

Így készítse el 

  • Morzsolja el az élesztőt egy tálban és annyi cukrot adjon hozzá, hogy ellepje. Tegye félre meleg helyre.
  • Egy nagyobb keverőtálba tegye a lisztet és a sót, majd adja hozzá az olajjal elkevert langyos vizet. Ezután az élesztős cukrot is szórja bele és dolgozza össze az egészet. 
  • A tésztát tegye félre kelni, közben párszor gyúrja át. Miután megkelt, formázzon gombócokat, majd lapítsa ki őket az asztalon, vagy gyúródeszkán. A közepébe tegyen tölteléket. 
  • Ezután formázzon derelyét és a derelyének az ujjal lenyomkodott részét dolgozza a tésztához úgy, hogy a derelye formát a lenyomkodott fele irányába gördítse, majd fonja össze. (Ha ez nem lenne teljesen egyértelmű, nézze meg a képgalériát, mutatjuk fázisfotókkal is!) A tetejét kenje meg tojással.

Tipp: 190 fokos sütőben célszerű sütni az ételt 13-15 percig.

Tradicionális orosz ételek

Kifejezetten ősi orosz étel a blini (блины), az orosz palacsinta, mely a maszlenyica, az orosz télbúcsúztató farsang régóta kedvelt ünnepi étele. Ugyancsak autentikus orosz ételnek számít az úgynevezett fekete kenyér (чёрный хлеб, csjornij hleb), ami a 9. században jelent meg az orosz konyhában; illetve a különféle (húsos, káposztás stb.) töltelékkel készített pirog. Az oroszok számára elengedhetetlen az étkezéskor a leves, a különféle hideg és meleg levesek, mint a scsi, a borscs vagy a szoljánka. A saláták, mint az olivje és a vinyegret szintén nagyon népszerűek. Gyakran használt köretféleség a Magyarországon csak bioboltokban, reform élelmiszerboltokban kapható[7] hajdina, amiből kását készítenek (grecsnyevaja kasa,grecsihagrecska). Forrás: Wikipédia.org

Ezekre lesz szüksége a töltelékhez

  • 500 g sertéstarja filé (de lehet csirke is)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál só
  • bors
  • babérlevél

Így készítse el 

  • A sertéstarját sós, babérleveles vízben főzze meg annyira, hogy könnyen szálaira szedhesse a húst. (Ha gyorsabban szeretne készen lenni, célszerű nagyobb darabokra vágni a húst, mivel így gyorsabban megfő. A „szálaira szedés” azt jelenti, hogy akar kézzel is szét lehet nyomkodni, annyira puha a hús.)
  • Kockázza fel a vöröshagymát és pirítsa le.
  • A főtt tarját vágja össze nagyon apróra és keverje el a hagymával, majd ízesítse. 

Céklás blincsiki erdei gombával

A színe miatt rendkívül látványos ez az étel és külön pozitívuma, hogy ezt nem mesterséges úton állítják elő, hanem egyszerűen céklát kevernek a palacsinta tésztájába. Az ízén alig lehet érezni a céklát, megéri kipróbálni.

Ipari mennyiségű palacsintához (ami simán elfogy egy négytagú családban is egy nap alatt)

  • 1 l tej
  • 1 kg liszt
  • 6 db tojás
  • 0,5 l szénsavas víz
  • 2 evőkanál olaj
  • Friss cékla (csak annyi, hogy megszínezze a tésztát)
  • Cukor

Így készítse el

  • Keverje ki a palacsintatésztát, majd adja hozzá a kevés nyers, recelt céklát és süsse ki a palacsintátl. A blincsikinek vastagabb a tésztája, mint a sima hazai palacsintának, úgyhogy emiatt elkészíteni is sokkal egyszerűbb. 

A töltelékhez a következők kellenek

  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 g csiperke gomba
  • 300 g vegyes, erdei gomba
  • petrezselyem
  • kapor
  • 100 g tejföl

Így készítse el

  • Pirítsa meg olajon a kockára vágott vöröshagymát, majd adja hozzá a gombákat.
  • Ízesítse a zöldfászerekkel, sóval, borssal és fokhagymával.
  • Pirítsa össze az egészet és vegye le a tűzről.
  • Keverje össze a tejföllel és töltse meg vele a bliniket.
Blogmustra