OROSZ HÉT

Elvisszük egy körre a transzszibériai vasúton!

2015. november 17., kedd 20:35

Így kezdődött

A maga 9288,2 kilométerével a transzszibériai vasutat sokáig a Föld a leghosszabb vasútvonalaként tartják számon, egyesek szerint azonban 2014-ben véget ért a dicsőséges időszak, a kínai ipari központból, Yiwuból ugyanis útnak indítottak egy tehervonatot Madridba, és ez a táv bizony több mint 10 ezer kilométer. De ne rohanjunk ennyire előre. A vasútvonal építését 1891. május 31-én kezdték meg, de csak 1916-ban készült el teljesen, igaz, egyes források szerint az első vasúti szerelvények 1903-ban kezdtek el közlekedni. A teljes vonal villamosítása még tovább tartott, ennek 1929-ben fogtak neki, és csak 2002-re lett kész. 

Adatok, adatok

Eredeti hossza, a forradalmat megelőzően Szentpétervár és Vlagyivosztok között 9508 kilométer volt, most a moszkvai Jaroszlavszkij pályaudvar az indulóállomás, a végállomás pedig maradt Vlagyivosztok. És most jöjjön még több szám! A vasútvonal kelet-nyugati irányban nagyjából 7000 km-es, észak-déli irányban 3500 km-es távolságot tesz meg, 8 időzónát keresztez és a személyforgalomba bevont szakaszból 1777 km (19,1%) esik a vasútvonal európai és 7512 km (80,9%) a vasútvonal ázsiai szakaszára. A leggyorsabban a Rosszijan expressz teszi meg a távot, a két város között csak 148 óra, vagyis valamivel több mint 6 nap az út.

A vasútvonal mentén 87 város található, azaz nagyjából 110 km-enként egy-egy. A Moszkvából induló Oroszország expressz menetrend szerint 147 óra 59 perc alatt teszi meg az utat. A visszaút időtartama 148 óra 27 perc - olvasható a Wikipédia vonatkozó szócikkében. És persze nem kell, hogy Vlagyivosztok legyen a végállomás, hiszen akár Pekingig is el lehet utazni, és nagyon sokan választják ezt úti céljuknak. Ide kattintva egyébként több kapcsolódó vasútvonalat is talál, ha máshova is szeretne eljutni.

Utazzon!

A nyugati turisták értelemszerűen nyugatról tartanak kelet felé, és a hazafelé tartó utat már repülővel teszik meg, és a májustól szeptemberig tartó időszak a legnépszerűbb - írja a seat61.com, és az interneten kutakodva pont találtunk is egy ajánlatot jövő tavaszra 700 ezer forintért. Ha nem szervezett utazás keretében utazik, akkor többek között erre kell figyelnie a The Man in Seat 61...szerzője szerint: nem lehet csak úgy egyszerűen átszállni egy másik vonatra, ha úgy tartja a kedve, ha mégis szeretné megszakítani az utazást, akkor ennek megfelelően vegye meg a jegyeit, és mivel egy igen hosszú útról van szó, lehet, hogy jobb is elidőzni valahol egy kicsit, mondjuk valahol Szibériában, a Bajkál-tó például elég jó köztes látványosság.

A viszonylaton egyébként rengeteg belföldi és nemzetközi vonat közlekedik, és akár luxuskörülmények között is utazhat a Golden Eagle vonataival. Mondjuk ez nem lesz olcsó mulatság, a legolcsóbb jegy 4,6 millió forint, ha pedig a legnagyobb kényelemre vágyik, árajánlatot kell kérnie. A Lernidee kínálatát is érdemes megnézni persze, náluk hatféle privátfülke közül lehet választani, és 15 nap alatt lehet eljutni Pekingből Moszkvába, illetve 16 nap alatt az orosz fővárosból a kínai fővárosba.

Mozizzon! 

Végül következzen egy kis kedvcsináló videó. A 3 perces szösszenet készítője három hétig utazott egyetlen táskával, néhány helyen kiszállt, de mindig a 22-es ülésen folytatta tovább az utat - írja a Travelo. És ha nem ez nem elég hosszú vagy mozgalmas, akkor nézze meg a Transz-Szibéria című thrillert olyan szereplőkkel mint Ben Kingsley, Woody Harrelson vagy Kate Mara. Ha pedig még több időutazásra vágyik, akkor ott van az 1977-es szovjet-kazahsztáni akciófilm, a Transzszibériai expressz.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta