OROSZ HÉT

Mutatunk három menő orosz divatbloggert!

mzd 2015. november 22., vasárnap 13:58

Ha divatról van szó, az emberek hajlamosak kizárólag a négy nagy "fővárosra" gondolni. Ez már csak azért is bajos, hiszen utcai divat tekintetében sokszor fényévekkel izgalmasabb dolgok történnek máshol: elég mondjuk az északi, skandináv kultúrára és a Stockholm Streetstyle oldalra gondolni. Hasonlóan érdekes dolgok (és szettek) történnek kicsit keletebbre is, ezért úgy döntöttünk, mostani posztunkban bemutatunk önnek három orosz divatbloggert.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gorodki, lapta, girja. Ismeri ezeket a menő orosz sportokat?

S-W. Zsó 2015. november 22., vasárnap 11:08

Nem csak málnatermelésben és nukleáris robbanófejekben világbajnokok az oroszok, de leleményességüknek köszönhetően vált jó pár sportág világszerte népszerűvé. Némelyiknek megvan a sajátos nemzeti verziója; a klyushkovanie például az orosz jégkorong, az itthon is egyre divatosabb kettlebell pedig az oroszok népi hagyományaiból fejlődött ki. Ha kíváncsi rá, milyen más szórakoztató és kemény sportokat űznek Oroszországban, görgessen tovább!

Nézze meg az ex-keleti blokk 10 leglátványosabb épületét!

aa 2015. november 21., szombat 14:32

Míg a demokratikus Nagy-Britanniában virágzott a brutalista építészet az 50-es, 60-as és a 70-es években, addig az ex-szovjet államokban már A 20-50-es években is felhúztak olyan épületeket, amelyek láttán a mai napig tátva marad a szánk. Az egyszerre lenyűgöző, bizarr, furcsa és futurisztikus épületek nagy részét már lebontották, de a galériára kattintva megnézheti, hogy milyen sci-fi filmekbe illő épületeket húztak fel többek között Oroszországban, Grúziában, Horvátországban vagy Ukrajnában. Ha pedig ennél többet szeretne megtudni az ex-keleti blokk forradalmi építészetéről, akkor ide kattintva 40.50 dollárért (kb.11.430 forint) megrendelheti a francia fotós, Frederic Chaubin: Cosmic Communist Constructions Photographed (CCCP) című albumát. Kattintson a galériára!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nemzetközi trendek taroltak a moszkvai divathéten

aa 2015. november 21., szombat 12:05

Nemcsak Budapest állt be a nemzetközi divathetek sorába, hanem Moszkva is, ahol október utolsó hetében adtak otthon a Mercedes-Benz Fashion Week Oroszországnak. A 2016-os tavaszi-nyári kollekciókat bemutató eseménynek javarészt a Manezh Kiállítási Központ adott otthont, a négy napos rendezvényen pedig több mint hetven ország, köztük Oroszország, Grúzia, Ukrajna, Törökország és Kína tervezőinek munkáit tekinthették meg a divatkritikusok, szerkesztők, buyerek és bloggerek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pavlov magyarázza, hogy miért félünk a kutyáktól

Sákovics Diana 2015. november 20., péntek 17:00

A héten orosz lázban él a Dívány, olvashat nálunk például a Rublyovkáról, Moszkva változó arculatáról és mivel az Ego nem akar kimaradni egyetlen buliból sem, mi a héten sorra vesszük a legismertebb orosz pszichológusok munkásságát. Jobban mondva a legismertebb orosz női pszichológusét és a fickóét, akinek a neve örökre összefonódott a nyáladzó kutyákkal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így készül a klasszikus pirog és blincsiki

Becca 2015. november 20., péntek 09:16

Igazi autentikus orosz ételeket készítettünk a Babuska Food séfjével, Dán Péterrel. Túl sok tapasztaltunk nem volt eddig ezen a területen és elsőre elég bizarrnak is tűnt ez az ízvilág; de aztán megkóstolva a kajákat már nem is volt annyira rémisztő. Két olyan főételt mutatunk most meg, amelyeket könnyedén elkészíthet otthon is, ha egy kis tradicionális orosz ízre vágyna. Az étterem receptjeit egyébként a tulaj feleségének az anyja dobja össze és nála jobban senki nem is lenne rá képes, hiszen Szocsi mellett született és ott is nőtt fel. Szóval tényleg eredeti orosz recepteket mutatunk, íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Érdekli 44 órányi videó Csernobilról egy Nobel-díjas írónő tolmácsolásában?

Lina 2015. november 19., csütörtök 18:22

Ha már orosz hetet tartunk, érdemes szót ejtenünk a fehérorosz származású Szvetlana Alekszijevicsről, Az utópia hangjai, A háború nem asszonyi dolog, Az utolsó tanúk, Fiúk cinkkoporsóban, Csernobili ima, az Elhordott múltjaink című könyvek szerzőjéről, aki a napokban kapta meg az irodalmi Nobel- díjat. A Svéd Akadémia szerint Alekszijevics "többszólamú írásaiért, a szenvedés és a bátorság monumentális megörökítéséért” érdemelte ki az írók legnagyobb elismerését. Alekszijevics művei eddig 19 országban jelentek meg az Egyesült Államokon, Németországon és Indián át Japánig. Legújabb, Elhordott múltjaink című könyvét az Európa kiadó adta ki épp novemberben, Iván Ildikó fordításában.

A legújabb hír az írónővel kapcsolatban, hogy negyvennégy órányi videóanyaga – amely alapjául szolgált a Csernobili imádság című regényéhez – elérhető az OSA-ban. Az írónő 1998-ban ajándékozta a Living of Voices of Chernobyl gyűjteményét a budapesti Közép-Európai Egyetem Open Society Archives nevű kutatási és kulturális intézményének, az anyagot először 2006-ban, az Atom kiállításon láthatta a nagyközönség. Ekkor az író kérésére nem említették a nevét. Most újra elérhető a videóanyag, amelyet az újságíró Tatjana Loginovával közösen készített, megszólaltatva a katasztrófa után a sugárzás elleni harcban elhunytak özvegyeit, a mai napig a tiltott zónában élő lakosokat, volt pártfunkcionáriusokat, tudósokat és szülőket, akiknek gyerekei súlyosan megbetegedtek a sugárfertőzés miatt. Különösen értékes a Vaszilij Nyesztyerenkóval, a Fehérorosz Tudományos Akadémia Atomkutató Intézetének igazgatójával folytatott beszélgetés az orosz hatóságok tehetetlenségéről. Tartson velünk a folytatásban!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elég a belvárosig mennie, ha oroszokat akar a spájzba

araya 2015. november 19., csütörtök 14:53

Egyáltalán nem szükséges ahhoz nagyobb tervezés és extra erők mozgósítása, hogy összehozzon egy orosz témájú vacsorát, vagy éppen annyira feltöltse a spájzot, hogy kedvenc orosz ételeit bármikor elkészíthesse. Orosz kaviár uzsonnaidőre, orosz pezsgő szülinapi bulikra, vagy éppen orosz lazac és sprotni a hideg téli estékre, mind mind elérhető Budapesten. 

Sőt, ha nem biztos abban, hogy az orosz ízvilág szerelmese, akkor ki is próbálhatja először az ételeket az orosz gyorsétteremben. Ha pedig úgy dönt, hogy ilyet otthon is szeretne enni, rögtön be is vásárolhat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tengetik mindennapjaikat a gazdag fiatalok Oroszországban

aa 2015. november 18., szerda 18:43

Az orosz elit gyermekei előszeretettel osztják meg felhőtlennek tűnő életüket a közösségi oldalakon, aminek köszönhetően a hétköznapi problémákkal küzdő átlagemberek is bepillantást nyerhetnek a gazdag orosz kölykök olykor bicskanyitogató mindennapjaiba. Nézze meg, hogy mivel ütik el az időt a helyi multi-milliomosok, üzletemberek, iparmágnások, színészek és értelmiségiek gyerekei a mai Oroszországban: Iya Sarkisovának például több mint 10 ezer követője van az Instagrammon. Sarkisova és hasonlóképpen tehetős barátnői viccesnek találták, hogy kirittyentve fotózkodjanak egy utcai büféből.

Szép vagy, szép vagy, de az orosz nők még szebbek

Lina 2015. november 18., szerda 09:09

Bár a magyar nők szépsége is híres a világon, az oroszokat nehéz e téren kenderbe verni, az óriási országból rendre előkerülnek különleges szépségű hölgyek, legyenek azok sportolók, színészek, vagy topmodellek. A folytatásban mutatunk pár orosz világsztárt, akik nemcsak eredményeikkel, hanem szédítő külsejükkel is felhívták magukra a közvélemény figyelmét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elvisszük egy körre a transzszibériai vasúton!

Dívány 2015. november 17., kedd 20:35

Így kezdődött

A maga 9288,2 kilométerével a transzszibériai vasutat sokáig a Föld a leghosszabb vasútvonalaként tartják számon, egyesek szerint azonban 2014-ben véget ért a dicsőséges időszak, a kínai ipari központból, Yiwuból ugyanis útnak indítottak egy tehervonatot Madridba, és ez a táv bizony több mint 10 ezer kilométer. De ne rohanjunk ennyire előre. A vasútvonal építését 1891. május 31-én kezdték meg, de csak 1916-ban készült el teljesen, igaz, egyes források szerint az első vasúti szerelvények 1903-ban kezdtek el közlekedni. A teljes vonal villamosítása még tovább tartott, ennek 1929-ben fogtak neki, és csak 2002-re lett kész. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rublyovka az orosz milliárdosok Beverly Hillse

aa 2015. november 17., kedd 09:33

Tudta, hogy a kaliforniai Beverly Hills orosz megfelelője a Moszkvától nyugatra található Rublyovka? A szupergazdagok előkelő lakónegyedének egyik fontos előnye, hogy ökológiailag remek helyen található és összehasonlítva a moszkvai szmoggal, itt meglehetősen tiszta a levegő. A Rublyovkán elsősorban kormányzati tisztviselőknek és sikeres üzletembereknek vannak rezidenciáik, a munkásosztály meg sem engedhetné magának ezt a fényűzést, mivel az itteni ingatlanárak a legmagasabbak a világon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért kattanunk rá a sorozatokra

Sákovics Diana 2015. november 16., hétfő 12:00

Az első lépést a legnehezebb megtenni. Ismerős mondás? Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha már belekezdünk valamibe, sokkal nagyobb eséllyel fejezzük is be azt, de nem, egyáltalán nem azért, mert valóban elkezdeni a legnehezebb, inkább azért, mert könnyen benne maradunk egy elkezdett feladatban. Ha valamibe belekezdünk az onnantól mozgatja, foglalkoztatja az agyunkat, energiát szánunk rá. Ez ráadásul nemcsak bölcs élettapasztalat, hanem tudományos tény, melynek felfedezését Bluma Zeigarnik orosz pszichológusnőnek köszönhetjük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Moszkva régen és most

ermiz 2015. november 16., hétfő 11:31

Moszkva – akárcsak Budapest – állandóan változik, mi pedig szeretjük az ilyen volt, ilyen lett képeket. Ezért is örültünk meg annak az összeállításnak, amit a Northfoto készített el. Megmutatják benne az orosz főváros ismert és kevésbé ismert részeit, vannak képek a háború előtti időszakból, és a masszív kommunista érából egyaránt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés