KARÁCSONY

Elképesztő és fura karácsonyi szokások a nagyvilágból

2015. december 24., csütörtök 11:11 |

A karácsony legtöbbeknek évről évre nagyon hasonlóan telik, hiszen minden családnak megvannak a maguk kis szokásai, bevett módszerei, amivel még közelebb hozható az ünnep az emberhez. Nos, ezek a szokások sokszor egész népeknél is megvannak, ám, mivel más kultúrák, így számunkra ezek az elképzelések minimum furák vagy bizarrak is lehetnek, mintsem ünnepi hangulatúak – derül ki a Daily Mail cikkéből.

A karácsonyfa

A karácsonyfa hagyományosan örökzöld fenyő - legalábbis azokban az országokban, ahol ez a növény nagyobb mennyiségben elérhető. Ahol azonban nem, ott a helyiek egy kicsit módosítottak az eredeti elképzeléseken. Indiában, mivel fenyő nemigen van, így a banánfa szolgál karácsonyi központi elem gyanánt. Persze műfenyővel a probléma megoldható, de mégiscsak érdekesebb egy olyan karácsonyfa, amiről az ember banánt is szedhet.

Díszek

Apropó, díszek. Eredetileg a karácsonyi fenyőágakat, amiket a lakásba vittek, nem díszítették mással, mint gyertyákkal. Később kerültek rá a diók, almák, és mikor már egy teljes fa került a házba, hogy mutatósabb legyen, végül megjelentek a gömbdíszek. A hazai háztartások karácsonyi hangulatának egyik mélypontja az lenne, ha pókhálót találnánk a fán, a legtöbben ugyanis valószínűleg visítozva keresnék a hozzá tartozó pókot. Ukrajnában azonban a fenyőfákon a pókháló mai napig fontos díszítő kellék karácsonykor: a hagyomány szerint ugyanis, aki az ünnep alatt ilyet talál a fán, arra gazdagság és szerencse vár.

A jófej Mikulás és a krampusza

Megvan az a kép, amikor a Mikulás besétál a szobába, és a lába körül két-három fekete képű kis ördögfióka kergetőzik, hogy csínytevéseikkel bosszantsanak mindenkit? Aranyosak, nem? Nos, nem. A Krampusz ugyanis eredetileg nem éppen egy jó fej figura. Az osztrák területeken él a hagyomány, mely emléket állít a Mikulás ellenpontjának, a rossz gyerekek rémálmának, vagyis a Krampusznak. Ez a szarvakkal, sötét szőrrel és agyarakkal rendelkező mitikus szörny eredetileg csak lazán kapcsolódott a Mikulás figurájához, később illesztették össze a kettőt. Lényegében a Krampusz a virgácsot hozza, ami eredetileg egy komoly fájdalmat okoz fenyítő eszköz volt. A hagyomány szerint ezzel büntette a Krampusz a rossz gyerekeket, és ez nem minden, mert a verés után sem szabadulnak, a Krampusz leviszi őket az alvilágba. Természetesen a figura lényege az elrettentés lett volna a rossz cselekedetektől, bár talán egy kissé túlzásba estek vele (de mint tudjuk, a Grimm-mesék sem voltak azok az ártatlan, kedves történetek, mint amilyeneknek manapság ismerjük őket).

Izlandon a Krampusz labdába sem rúghat, ott ugyanis a gyerekek Jólakötturinntől, a macskától félnek. A lény a régi hagyományok szerint azokat a gyerekeket viszi el, akik nem voltak elég szorgalmasak ősszel, a gyapjú feldolgozásának tradicionális időszakában, hogy így új ruhájuk lehessen télre. A lényeg itt is az, mint a Krampusz esetében – aki rossz volt, annak első osztályú jegye van az alvilágba.

Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy más gonosz lények is portyáznak ilyenkor. Ráadásul a céljuk nem is a gyereksereg, a galádok a háziasszonyok portékájára utaznak. A norvég hagyomány szerint a boszorkányok is ilyenkor keresnek maguknak új szállítóeszközt, így az az asszony, aki nem akart segíteni ebben, jobban tette – vagy teszi –, ha elrejtette a seprűt, nehogy egy vasorrú szemet vethessen rá.

Ízletes finomságok

A karácsony a finomságokról is szól, a csokoládéról, a sültekről, a halról, és a tojáslikőrről. Ha eszébe jutott már az, hogy ez az egész gejl, és megfekszi a gyomrát, akkor ruccanjon ki egy hagyományőrző grönlandi családhoz. Itt ugyanis a hagyomány olyan ínyencséget tálal, amivel még nem találkozott. A tradíciót követő helyi lakosok egy fókabőrt telepakolnak helyi madarakkal – mivel a fóka elég nagy, így tetemes mennyiségű madárról van szó – , és itt még nem is lenne gond, hiszen mi is töltünk húst sok dologba. A fókabőrbe azonban tollastól-csőrőstől-zsigerestől kerülnek bele a madarak, és tűz közelébe sem kerül a csomag, így a sült finomságról már le is mondhat. A pakkot egy kő alá „rejtik” (mintha bárki ember fia is nagyon ácsingózna az eltulajdonítására), és néhány hónapig rohasztják. Ezután pedig előszedik, felvágják a bőrt, és feltálalják a fogást – bár elsőre nem igazán lehet elképzelni olyan módszert, amivel a hónapok óta rohadó madarak még fogyaszthatóak lehetnek.

Ha sikerült leküzdenie a hányingert, akkor azonban azt is eláruljuk, hogy a fókabőrös gusztustalanság mellett a helyiek egy másik szokása, hogy karácsonykor a férfi mindenben segít a nőnek, vagyis tálal, mosogat, kavarja a tűzhelyen az ételt, leszedi az asztalt és kávét is főz. Ez azért szép tőlük, ha már egyszer rohadt madarakat tálaltak.

A nem várt meglepetés

Ha pedig jól teleette magát, annak valahol ki is kell jönnie, de ezt az aktust nem szokás nyilvánosan űzni. Kivéve, ha ön egy katalán Caganer-figura: ez az épp nagydolgát végző alakocska ugyanis pont olyan jellemző része a helyi betlehemeknek, mint a kis Jézus a jászolban. A legjobb benne, hogy valójában senki nem tudja, hogyan és miért került be a hagyományos karácsonyi díszek közé: legkorábbi előfordulása a XVIII. századból ismert, de eredetére és jelentésére azóta is csak találgatások vannak. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta