Kipróbáltuk az online fenyőfavásárlást

Amikor arról írtunk, hogy hol, mennyibe kerülnek a fenyőfák, bemutattunk három alternatív lehetőséget, hogy miképpen lehet fenyőfát vásárolni sorban állás, tolongás és idegeskedés nélkül. Három olyan céget találtunk, amelyek online kínálják fenyőiket, és bár kettő közülük jóval drágább, mint a „rendes” utcai árusok, legalább környezetbarát módszerrel szállítják fáikat, vagy éppen csak azt a fát vágják ki, amit lefoglalt interneten keresztül.

Bónuszként a kiszállított fákat kérésre ingyen belefaragják a talpba. Azért az tényleg elgondolkodtató, hogy ilyen feltételek mellett miért választja valaki a hagyományos fenyőfavásárlást az internetesekkel szemben, nem?! És bár ez mind nagyon szépen hangzik, muszáj volt kipróbálnunk, hogy tényleg azt a szolgáltatást kapjuk-e, amit az online árusítással foglalkozó cégek ígérnek. Így hát próbavásárlást végeztünk, hogy értesülhessen a tapasztalatainkról – ami jövőre megkönnyítheti ön számára a favásárlást.

Karácsonyfa webshop

Ez az egyik legdrágább webshop, ahonnan fát rendeltünk, viszont az a fa olyan álomszép volt, hogy biztosan sokáig fogjuk még emlegetni. Ahhoz képest, hogy csak egy egészen apró, körülbelül 1-1,5 méteres fácska, csodásan néz ki. Jó kerek, nagyon sűrű, és olyan nagyon egyben van, na. Feldíszítve akár egy képeslapon is el tudnánk képzelni, és még Photoshop sem kell hozzá. Ennyit a fáról. A kiszállításnál több fát hoznak, hogy lehessen választani, de ez teljesen fölöslegesnek bizonyult, amikor megláttuk az elsőt. Hiába cserélgettük az átvétel időpontját, helyszínét, simán ment a dolog, kedvesen kezelték a „kelekótya” vásárló minden óhaját. Kiszállításkor szívélyesen segítenek beállítani a fát a talpba (amiért a futárok persze elvárják a jattot). Semmi negatívumot nem tudunk említeni a Karácsonyfa webshoppal kapcsolatban, hacsak azt nem, hogy irtó drága a fa. Ezért a darabért 18 ezer forintot fizettünk. 

A rendelés menete: 

  • korrekt küllemű honlap,
  • a honlapon jól látható, hogy kivel kell felvenni a kapcsolatot bármilyen probléma esetén,
  • egyszerű, könnyen követhető rendelési folyamat,
  • külön fel lehet tüntetni a szállítási és számlázási címet,
  • háromféle kedvezmény is kapható (mi egyet kaptunk a „korai” szállítási időpont miatt),
  • a visszaigazoló e-mail azonnal megérkezik,
  • FONTOS! nincs bankkártyás fizetés, csak készpénzben lehet fizetni átvételkor
  • nagyon rugalmasak,
  • azonnal válaszolnak a telefonra, vagy az e-mailre.

Kantaa.hu

Kantaa azért volt nagyon szimpatikus, mert biciklivel szállítják ki a fákat, így kímélve a környezetet az ártalmas benzingőztől. Szóval, ha már fenyőfát vesz, legalább ennyivel járuljon hozzá a tiszta levegőhöz. Ami még pozitív volt bennük: a megrendelt méretben több fát is hoznak, tehát van döntési lehetősége is, melyiket szeretné megvenni. Nos, az egyeztetés nagyon flottul ment, hiába változtattam meg kétszer is az időpontot, illetve az átvétel helyszínét, zokszó nélkül tűrték, sőt, nagyon kedvesek voltak mindig a telefonban, úgyhogy ezen a teszten remekül szerepeltek. Ha csak ezen múlna, hogy használjam-e a szolgáltatásaikat a jövőben, nem is gondolkoznék a válaszon.

A fenyőfával sajnos már voltak problémáim – hogy mi, azt a fényképeken ön is láthatja. Nagyon kis csenevész fát szállítottak ki, és választási lehetőségem sem igazán volt, mert a másik, amit a futár kiszállított, még bénábban nézett ki. A fa 4900 forint volt, ami azért kellemetlen, mert sima lucfenyő, és egy ilyen alig ág fácskát utcai árusnál már 1500-2000 forintért is be lehet szerezni. Persze, imádjuk, hogy biciklivel jött ki, illetve, hogy hősiesen állták a megpróbáltatásokat, és a futár is extra jó fej volt, de mégis kicsit átverésnek érezzük ezt a fadolgot. Egyébként ők is azonnal felajánlották, hogy segítenek berakni a fát a talpba, bár most erre nem volt szükség…

A rendelés menete:  
  • nagyon menő és helyes a weblap,
  • a honlapon jól látható, hogy kivel kell felvenni a kapcsolatot bármilyen probléma esetén,
  • egyszerű a rendelési folyamat,
  • a megjegyzés rovatban bármilyen igény feltüntethető,
  • a visszaigazoló e-mail azonnal megérkezik,
  • FONTOS! nincs bankkártyás fizetés, csak készpénzben lehet fizetni átvételkor
  • nagyon rugalmasak,
  • azonnal válaszolnak a telefonra, vagy az e-mailre.

Fenyőfa.com

Ez a cég egy kicsit más, mint az előzőek, ugyanis csak meghatározott kerületekbe szállítanak Budapesten (a XIV., XV., és XVI. kerületekben 1000 forintért, a XXII. kerületben 500 forintért, a XI. és XII. kerületekben 1000 forint/fenyő a szállítási díj), illetve, van két átvevőpontjuk is Budán – ami azért igen megnyugtató. Mi a Böszörményi útit választottuk, ez esik a legközelebb a szerkesztőséghez. Velük is sikerült telefonon egyeztetni a fa sorsáról és a többedszeri időpont-változtatás sem riasztotta őket vissza. Innen ezüstfenyőt rendeltünk, meg is kaptuk az 53-as sorszámút.

Az átvételnél semmi különösebb probléma nem volt, a fenyő pont úgy nézett ki, mint a fotókon. És, ha már a Kantaanál felhoztuk, hogy környezettudatos, ennél a cégnél sem szabad elfelejteni, hogy náluk fotó alapján lehet kiválasztani a fenyőfát. Mármint nem úgy értve, ahogy a többieknél, hogy „ilyet” szeretne, hanem hogy „ezt, és pontosan ezt”. Ők ugyanis szorgalmasan befotózták a saját, a Zala megyei Surdon található ültetvényük összes fáját, és csak azt vágják ki, amelyik tényleg gazdára is talál. Rendkívüli ötlet, a fáik is szépek, nagyon jó áron kínálják őket, szóval tőlük is vennénk jövőre fenyőt, nem kétséges.

A rendelés menete: 

  • korrekt küllemű honlap,
  • egyszerű, könnyen követhető rendelési folyamat,
  • a megjegyzés rovatban bármilyen igény feltüntethető,
  • a honlapon jól látható, hogy kivel kell felvenni a kapcsolatot bármilyen probléma esetén,
  • FONTOS! nincs bankkártyás fizetés, csak készpénzben lehet fizetni átvételkor
  • nagyon rugalmasak,
  • azonnal válaszolnak a telefonra, vagy az e-mailre.

Jó helyre kerültek a fenyőfák

A három fenyőt, amit online rendeltünk, felajánlottuk az óbudai Magyar Hospice Alapítványnak, a Békásmegyeri Családok Átmeneti Otthonánakés egy olyan családnak, ahol nem tehették volna meg, hogy karácsonyfájuk legyen. Viszont nem szerettünk volna csupasz fenyőkkel beállítani, így szponzorokat kezdtünk keresni ehhez az akcióhoz. Pár hipert és szupert kerestünk meg azzal a kéréssel, hogy belátásuk szerint saját márkás szaloncukorral és szintén saját márkás karácsonyfadísszel támogassák az ajándékozást. Az Aldi, a Lidl és a Tesco azonnal felajánlotta a segítségét, és végül nem csak feldíszített fákat tudtunk ajándékba adni – rengeteg egyéb dologgal is meglepetést okoztunk: eszméletlen mennyiségű táblás csokoládé (Aldi), csoki télapók és bonbonok (Tesco), több csomag kávé (Tesco), sós sütemények (Tesco), üdítők (Tesco), LED-es és egyéb karácsonyfadíszek (Aldi; Tesco), karácsonyfatalp (Aldi), rengeteg szaloncukor (Aldi, Lidl, Tesco) és pár üveg csokoládékrém (Tesco). 

Ezúton szeretnénk megköszönni a felajánlásokat és ígérjük, hogy jövőre próbálunk minél több ilyen akciót szervezni, még több cég bevonásával. Példaértékűnek tartjuk, hogy a mindig árversenyben lévő üzletek szó nélkül kivették a részüket. A fényképeken megnézheti, hogy hova kerültek a fenyők, illetve az ajándékcunamit is, amivel a cégek kedveskedtek. Mindenkinek nagyon kellemes ünnepeket kívánunk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek