Retró és pasztell karácsony az idei őrület

Az idei év karácsonyi trendjei a frankfurti Világkiállításról származnak, ahol a karácsony a központi téma. A rengeteg szín és minta variációjából mindenki megtalálhatja azt, ami megfelel az ízlésének, és amivel idén is divatos, és szép ünnepnek nézhet elébe.

Retró

Idén a karácsonyban is – mint sok más helyen – hódít a retró. Szüleink karácsonyainak alapkellékei a kockás és a pöttyös csomagolópapírok, és a békebeli díszek. A színek tekintetében a hagyományos piros és a zöld, ami hódít, de egy kis szabadosság megengedhető.

GettyImages-73534059
Fpg

„Különböző kiegészítő, dekor tárgyakon visszaköszönhetnek ezek a motívumok egészen klasszikus és átírt modern formában is mindenki kedvére válogathat egyéniségének megfelelően. Ünnepi süteményeinket pöttyös dobozban tárolva, nemcsak megőrizve frissességüket, de külön hangulatos kiegészítőül szolgál lakásunkban. Választhatunk ilyen mintájú kerámiákat, konyhai kiegészítőket, mint például egy kockás mintázatú étkészlet, tálalók, mellyel még különlegesebbé tehetjük az ünnepi étkezéseket. Textileken megjelenhet akár takaró, díszpárna vagy abrosz formájában esetleg textilszalvétákon hangulatos szalvétagyűrűvel is remek dekoráció ebédlőasztalunkra” – tanácsolja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Téli hajnal

Az idei év egyik legmeghittebb trendje a pasztell árnyalatokra épül, azon belül is a kellemes, púderes sárgára, a halványkékre a mentára és a rózsaszínre. Ennek a trendnek az alapja az elegancia, és a törékeny hatás. A színekkel ezt tökéletesen el lehet érni, akár a fára, akár más helyre szánjuk őket. Gyertyák is használhatóak, de ebben az esetben előnyösebb, ha inkább mécseseket választ, amiket színezett üveg tartókban helyez el. Így a színek intenzitása is meglesz, illetve a gyertya hangulata is törékenyebbé válik azzal, hogy a láng nem látszik közvetlenül.

A csomagolópapírok és egyéb kiegészítők mintájában is az eleganciára kell törekedni. Az indaminta, vagy a hagyományos karácsonyi minták – mint a rénszarvas, vagy a szán – tökéletesek, a színekben pedig az arany, a fekete, vagy a már említett árnyalatok az irányadóak. Azonban a két erőteljes színt csak mintákban, kisebb felületen, kiegészítés gyanánt alkalmazza.

Az arany eleganciája

Az arany mindig is a karácsony egyik kedvelt árnyalata volt, és ez idén sincsen másképpen. Most azonban a szabadságunk sokkal nagyobb. Eddig az aranynak csak egy árnyalatát alkalmaztuk egyszerre, most azonban minden elképzelhető kivitele ideálissá vált, ráadásul ezek keverése is divatos, legyen szó ó-aranyról, vagy éppen a fényes, fémes, vagy matt árnyalatokról.

first department store to launch its Christmas shop
Evening Standard

A hatást fokozni lehet a fehérrel is, ami olyan, mintha az arany annyira fénylene, hogy azt már fehérnek látjuk. Természetesen a gyertyák táncoló fényét itt nem szabad elrejteni, hiszen egyrészt színük tökéletesen megfelelő, másrészt a fény ragyogást ad a díszeknek, csomagolópapíroknak, és minden kiegészítőnek, amit díszként használ.

Sarki éj

A sarkvidék hideg meghittsége is trendi az idén. A fő motívum a csillagok, és a téli napnyugta és éjszakai égbolt színei. A fehér, a kékek és a rózsaszín visszafogott árnyalatai a mintákban és alapszínekben is hangsúlyosak.

A trend nem szereti a sima felületeket a gyertyák esetében. A textúrált gyertyák magukban is mutatósak, ám a stílus kedveli a fémes ragyogású színeket, amiket a gyertyák fénye még hangsúlyosabbá tesz.

„Ahhoz, hogy elkerüljük, hogy hideg hatást keltsen lakásunkba ez a stílus, párosítsuk meleg árnyalatú színekkel, valamint olyan anyagokat válasszunk melyeknek felülete is otthonos megjelenést sugároz. Bársony, plüss, különböző lakástextilek, szövetek, puha felületek használata sokat dob érzetünkön. Egy nagyméretű, melegséget sugárzó szőrös szőnyeggel is megtörhetjük a rideg hangulatot. Ha kiegészítőt választanánk, akkor törekedjünk a természetes anyagokból készült darabokkal feldobni a lakást, melyek önmagukban kellemes érzést keltenek.”

shutterstock 65656780

Le a földre

A természet napjainkban egyre jobban felértékelődik, ami így a divatban, valamint a karácsonyi trendekben is megjelenik. A termések itt alapkellékek, de a természet minden megnyilvánulása tökéletes lehet. Egy fenyőmintás csomagolópapír, vagy éppen egy olyan gyertya, amiben fenyőág, toboz, vagy akár egy szarvas köszön vissza. A színekben a barna és a természetes zöldek dominálnak, fehérrel és lágy rózsaszínnel kiegészítve.

Ebben a trendben megtalálhatják magukat a DIY szerelmesei is, hiszen a terméseket díszként felhasználni itt kötelező. De a különböző elegáns és otthonos hatást keltő gyertyák is tökéletesek, amikhez fenyőágat, fahéjat, vagy szegfűszeget erősít.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek