KARÁCSONY

Karácsonyi tortácskák egyszerűen

2015. december 23., szerda 10:51

Jó hírünk van: a karácsonyi desszerteknek nem kell feltétlenül bonyolultaknak és időigényeseknek lenniük! Az egyik legkönnyebben összedobható sütifajta, a muffin az ünnepek alatt is bevethető egy kis mézeskalácsfűszerrel megbolondítva és kandírozott narancshéjjal és aszalt meggyel felturbózva. Ha pedig csokikrémmel díszítjük a tetejüket, máris látványos tortácskákká lényegülnek át az egyszerű muffinok!

 

Hozzávalók 12 darabhoz:

Muffin:

150 g liszt 
30 g holland kakaópor 
1 tk. sütőpor 
1,5 tk. mézeskalácsfűszer 
100 g nádcukor 
1 tojás 
fél dl étolaj 
175 g (egy kis pohár) tejföl 
fél dl tej 
40 g aszalt meggy 
30 g kandírozott narancshéj

Csokikrém:

125 g étcsokoládé 
1 dl habtejszín 
1 tk. méz 
1 ek. narancslikőr

díszítéshez:

pár kocka fehér csokoládé vagy kandírozott narancshéj

1. A muffinokhoz a száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, sütőpor, mézeskalácsfűszer) egy keverőtálban összekeverjük. Egy másik tálban összekeverjük kézi habverő segítségével a nedves hozzávalókat: a cukrot, a tojást, az olajat, a tejfölt és a tejet. A száraz és a nedves hozzávalókat gyors mozdulatokkal összeforgatjuk, majd hozzákeverjük az apróra vágott aszalt meggyet és a kandírozott narancshéjat.  

2. Egy muffintepsit kibélelünk papírkapszlikkal, elosztjuk a tésztát a mélyedésekben, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük a muffinokat, végül tűpróbával ellenőrizzük, átsültek-e. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.  

3. A csokikrémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, és beledobjuk az apróra vágott étcsokoládét. Egyneművé keverjük. Végül hozzákeverjük a narancslikőrt is. Hagyjuk, hogy a krém jól adagolható állagúra hűljön. Ekkor csillagcsöves habzsákba töltjük és csigavonalban haladva díszítjük vele a muffinok tetejét.  

4. A csokikrémet megszórhatjuk még kockákra vágott kandírozott narancshéjjal vagy akár csokifenyőfákkal is díszíthetjük. Ehhez megolvasztunk pár kocka fehér csokoládét, nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkán icipici lyukat vágunk. Ezzel rajzolunk csokifenyőket sütőpapírral borított tálcára. A fenyőket hűtőbe tesszük, míg a fehér csoki meg nem szilárdul, majd óvatosan a tortácskák tetejére helyezzük.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta