KARÁCSONY

Nem is gondolná, milyen egyszerű karácsonykor felgyújtani a lakást!

2015. december 21., hétfő 13:04

Advent és karácsony idején megnő a lakástüzek száma. Átlagosan napi harminc lakástűzesethez riasztják a tűzoltókat, de advent idén átlagosan 50 karácsonyi tűzhöz kell menniük. Nem csak a karácsonyfa vagy az adventi koszorú a hibás, hanem a konyhai szorgoskodás is sokszor vezet lakástűzhöz, ezért a Katasztrófavédelem látványos bemutatókon hívja fel a figyelmet országszerte, hogy milyen gyorsan történhet meg a baj és most mi is elmondjuk mi minden lehet veszélyes az ünnepek alatt.

Nemrég egy mécsessel mi is majdnem felgyújtottuk a lakást és megtapasztaltuk, hogy valóban csak a szerencsén és néhány századmásodpercen múlott, hogy nagyobb baj legyen. A karácsonyi és adventi ünnepek alatt a lakástűzesetek megszaporodnak, hiszen a karácsonyfa mellett az adventi koszorú, a mécsesek, párologtatók, égősorok, sőt még a konyha is potenciális veszélyforrás lehet ha nem figyel oda eléggé. 

Adventi koszorú

Az adventi koszorút sokan otthon készítik fenyőágakból vagy koszorúalapból. Hagyományosan a karácsonyt megelőző négy vasárnap kell a gyertyákat meggyújtani, mindig eggyel többet. Amiről viszont sokan megfeledkeznek az az, hogy mikor már eljön az idő, hogy mind a négy gyertya egyszerre égjen, kellőképpen kiszáradt a koszorú ahhoz, hogy könnyen lángra kapjon. Nem csak otthoni készítés esetén, de sok bolti koszorúnál is hiányzik egy nem éghető alátét a gyertyák alá, pedig anélkül sokkal nagyobb a veszélye, hogy a koszorú esetleg lángra kap, mikor leég a gyertya. Arra is figyeljen oda, hogy a díszek, esetleg termések és textíliák nehogy közel kerüljenek a gyertyákhoz, sőt a függönytől, terítőtől is tartsa távol a koszorút és ügyeljen, hogy a gyertyák ne dőljenek fel és ne is égjenek le teljesen. Ami pedig a legfontosabb, hogy sose hagyja őrizetlenül a mécseseket. 

Karácsonyfa

A karácsonyfa esetében szintén az a legnagyobb veszély, hogy napról napra szárazabb a fa, és nagyon könnyen meggyullad. Az veszélyt az is növeli, hogy a gyanta szintén gyúlékony, ezért semmiképpen se használjon nyílt lángot és gyertyákat a fán. A legjobb ha kiültethető fát választanak, vagy gondoskodnak róla, hogy a fenyő folyamatosan nedvességhez jusson, míg ha műfenyőt vesz, akkor válasszon lángmentes műfenyőt. A csillagszóróval is jobb ha óvatosan bánik, ugyanis az sem veszélytelen. A szakemberek azt ajánlják, hogy a fa helyett inkább kézben tartsák, főleg a karácsony utáni időszakban. Ilyenkor a karácsonyfaizzók is potenciális veszélyt jelentenek minden évben. A gagyi és veszélyes égősorokkal minden idén is megküzdött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, idén 17 vizsgált termékből 10 nem volt elég biztonságos, ezek a tűzveszélyesség mellett az áramütés kockázatát is magukban hordozzák, de szerencsére tavaly már kaptunk abból egy kis ízelítőt, hogyan tud körültekintően égősort választani. 

Konyha

A karácsonyi készülődés jelentős része a konyhában történik, ahol sokkal nagyobb veszélyek várják, mint hogy elsózza a halászlevet. A Katasztrófavédelem szerint az egyik leggyakoribb tűzeset a túlhevült olaj, ami fellángol. Sokan ezt reflexből vízzel próbálják oltani, ezzel pedig csak tetézik a bajt. A gőzzé váló víz miatt "robbanás" következhet be, aminek következtében a forró olaj szétszóródhat és még nagyobb katasztrófa következhet be. Ilyenkor azonnal tegyen fedőt a tűzre és várja ki, ahogyan a lángok előbb utóbb elalszanak. Ilyenkor az olaj visszahűtése hosszabb időt is igénybe vehet, ezért legyen türelmes, mert ha hamarabb veszi le a fedőt, a lángok újra fellobbanhatnak. Itt például azt láthatja mi történik ha egy deci, tehát nagyjából egy pohár vizet önt a lángoló olajra.

Mit csináljon, ha bekövetkezik a baj? 

Mindig figyeljen oda a részletekre és készüljön fel, hogy a tűz nem válogat, így tényleg bárkivel előfordulhat, akár önhibáján kívül is, hogy egy veszélyes égősor vagy csillagszóró miatt rémálommá válik a karácsony. Legyen mindig a közelben tűzoltó eszköz, még ha néhány liter vízről is van szó. Mikor azt találgatja, hogy hova tegye a fát, ügyeljen arra, hogy ne kerüljön a menekülési útvonal elé, tehát ne legyen az ajtóban. Ha úgy érzi, hogy segítség nélkül még el tud bánni a tűzzel, akkor azonnal cselekedjen, de ha bármilyen kétsége is van afelől, hogy szakemberek nélkül menni fog, akkor haladéktalanul értesítse a tűzoltókat és utána próbálkozzon megfékezni a lángokat.

Ami pedig a legfontosabb, ha úgy érzi, hogy a testi épsége veszélyben van, azonnal hagyja el a lakást. Azt is megtudtuk, hogy érdemes mindezt guggolva vagy térden megtenni, egyszerűen azért mert fent mindig sokkal melegebb van és az a pár centi is sokat tud számítani. Fontos az is, hogy a lépcsőházakban semmi se torlaszolja el az utakat. Nem csak a bajba jutott lakók tudnak egyszerűbben menekülni, de a tűzoltók is gyorsabban tudnak segíteni, ha nem állja útjukat egy rácsos ajtó a lépcsőházban vagy éppen egy polc a fali tűzcsap előtt, és akkor még a folyosókra helyezett asztalokról és virágosládákról nem is beszéltünk - tanácsolja a Katasztrófavédelem

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta