Miért cipelné haza maga a fenyőfát, ha online is megrendelheti?

Idén is igyekeztünk feltérképezni, hogy hol, mennyiért lehet fenyőfát kapni, beleértve azt is, mire számítson, ha online rendeli. Felkészült arra, hogy nem kell idegbetegen, az utolsó pillanatban válogatnia a megmaradt fák között jeges hidegben, hanem a meleg szobából is intézheti a fa megvásárlását? Szerencsére erre is van lehetősége, sőt, akár még környezettudatosabban is megúszhatja, mint hogy elautókázik a legközelebbi árusig és hazafuvarozza a kiválasztott fáját. Mutatjuk, hogyan csinálhatja idén!

GettyImages-136265429
The Washington Post / Europress / Getty

A hajtás után megnézheti, hol, mennyiért tud idén fát rendelni, illetve az Oázis Kertészet árait is megnéztük. Ha meg az árakon kívül az is érdekli, hogy melyik fa, milyen tulajdonsággal bír, itt tájékozódhat.

Karácsonyfa webshop

Ez volt az első webshop, amit a Google kidobott, és a többit elnézve a legáttekinthetőbb is. Sok méretben kínálnak fenyőt a másfél méterestől egészen a kastélyba való, égig érő fáig lehet válogatni, viszont, kizárólag Nordmann-fenyőt árulnak. Ez abból a szempontból szívás, hogy ez a legdrágább, viszont cserébe ingyen kiszállítják december 3 és december 22. között. A fát az interneten lehet kiválasztani, vagy legalábbis azt, hogy mekkora legyen. A kiszállításnál nincs zsákbamacska, sőt, egyenesen három fenyő közül döntheti el, hogy önnek melyik a legszimpatikusabb. 

kariweb

Nordmann-fenyő

Más néven kaukázusi jegenyefenyő. Sokszor tévesen normann, vagy normand fenyőnek hívják, pedig nincs köze se a normannokhoz, se Normandiához: nevét egy finn zoológusról, Alexander von Nordmannról kapta. Az örökzöldek 30-40 méteresre is nőhetnek és ágai enyhén felállnak. Forrás: Wikipédia 

A következő formák, bár látjuk őket, nem helyesek: normman, normann, normand vagy nordmann fenyő. A helyes magyar név Nordmann-jegenyefenyő, Nordmann-fenyő, Nordmann-fenyőfa. Forrás: e-nyelv.hu

Ami még bónusz: ha a kiszállítást december 3. és december 16. között kéri, a cég 5 százalék kedvezményt ad a karácsonyfa árából, és van mennyiségi kedvezmény is. Ezt abban az esetben tudjuk elképzelni, ha minden szobában szeretne felállítani egy-egy karácsonyfát, így 10 százalékkal kevesebb összeget kell kiperkálnia a fenyőért, de persze összeállhat valamelyik szomszéddal is, a kedvezmény két fenyőfától indul – ha ugyanarra a címre rendeli meg. De! Ez még mindig nem annyira csábító, hogy az ember ilyen horribilis összegért vásároljon fenyőfát, ráadásul olyat, amit ugye, ki is vágtak. Szóval, itt a legolcsóbb fa 15 300 forint, a legdrágább meg 33 500 forint. Érdemes elgondolkozni azon, hogy tényleg megéri-e ennyi pénzt kihajítani az ablakon, még akkor is, ha csodálatossá varázsolná a nappalit a feldíszített fa…

Karácsonyfa webshop

Ingyenes karácsonyfa házhoz szállítás szombaton is, Budapest összes kerületébe! December 3-tól december 22-ig, reggel 8-tól, este 8-ig! Továbbá: Törökbálint, Budaörs, Budakeszi, Solymár, Nagykovácsi, Üröm, Budakalász, Telki, Budajenő, Páty, Biatorbágy, Herceghalom vonzásában is! A megrendelt fenyőfákat előre megfaragott törzzsel szállítjuk ki, és kérésére a fenyőfatalphoz igazítjuk. Szükség, igény esetén a fenyőfutár a karácsonyfa cipelésében, felállításában, helyére állításában is segít. Mindezt teljesen díjmentesen.

  • Önhöz a kiválasztott méretben legalább 3 fát viszünk ki,
  • a fákat nem összekötözve fogja látni, hanem kibontjuk őket önnek,
  • csak akkor kell fizetnie, ha valamelyik fa elnyerte tetszését,
  • ha egyik sem tetszik, akkor díjmentesen hozunk 3 másik fenyőt.

Kantaa.hu

A nevéről spanyolosoknak azonnal az éneklés ugorhat be, ugyanis spanyolul a „canta” ezt jelenti. Bár ez sem áll messze a karácsony szellemiségétől, nem erről van szó: mint a honlapról kiderül, ez egy finn szó és azt jelenti: hoz, visz, cipel. A Kantaa ugyanis nemcsak karácsonyfaszállításra szakosodott, elvisznek ők bármit egész évben, szóval nem meglepő, hogy rendkívül jó a weboldal is: átlátható és egyszerűen kezelhető, nem mellékesen pedig még nagyon aranyos is.

kantaa

Itt már sokkal több fajtából lehet válogatni: luc-, ezüs-, valamint Nordmann-fenyőjük is van. Ami viszont meglepő, hogy a Nordmann itt sokkal olcsóbb, mint az előző webshopban. Ami pedig még szimpatikusabbá teszi őket, az, hogy náluk kell a legkisebb lelkifurdalást éreznie, ha ökotudatosan szeretne hozzájutni a karácsonyfájához (és túltette magát azon, hogy ehhez szegény fákat ki kell vágni... az ültetvényről, ahol épp erre a célra nevelik őket): a Kantaa-sok ugyanis nem fogják szennyezni a környezetet, amikor kiszállítják a fáját, mivel biciklivel szállítanak. És még azt a luxust is felkínálják (ők is), hogy a megrendelt méretben mindjárt több fát is hoznak, tehát van döntési lehetősége is, melyiket szeretné.

Lucfenyő

A lucfenyő nemzetségébe kb. 36 örökzöld, tűlevelű faj tartozik. Leginkább a tajga éghajlatot kedvelik (északi mérsékelt és sarkvidéki). Ha nem vágják ki a lucokat karácsonyfa korukban, hatalmasra nőnek meg. Elérhetik a 95 métert is. Könnyű felismerni őket a színűkről, valamint a kúp alakú koronájukról és csavarodó ágaikról. Forrás: Wikipédia.

Fenyőfa.com

Ha már környezetbarátságra hajt, a Fenyőfa.com is tényleg nagyon fog tetszeni önnek, ugyanis náluk fotó alapján lehet kiválasztani a fenyőfát. Mármint nem úgy értve, ahogy a többieknél, hogy "ilyet" szeretne, hanem hogy "ezt, és pontosan ezt". Ők ugyanis szorgalmasan befotózták a saját, a Zala megyei Surdon található ültetvényük összes fáját, és csak azt vágják ki, amelyik tényleg gazdára is talál. Abszolút win-win szituáció: a tulaj jól jár, mert a most megmaradt, még csenevész kis fa lehet, hogy jövőre jó pénzért elkel; és a környezet is, mert cserébe az ültetvényen maradó fácska addig is további (átlagosan 10-15 kg) széndioxidot nyel el évente. A weboldal egyszerűségét leszámítva klassz kis oldal; itt is, ahogyan az előző webshopban, van ezüst- és lucfenyő, plusz nordmann fenyő is. Emellett lehetősége van földlabdás fenyőt is vásárolni, így már tényleg igazán környezetbarát vállalkozás ez. Az egyetlen negatívum, hogy az itt rendelt fákat nem fogják önnek a lakása ajtajáig szállítani: Budapesten két átvételi pontot fognak üzemeltetni az ünnepeket megelőző napokban, ott juthat hozzá kiválasztottjához. 

fenyofacom

Ennél a cégnél a legolcsóbb a fenyőfa, ráadásul hazai termék, és még nagyon környezettudatos a cég is. Nekünk bejött.

Ennyit az online rendelhető fákról. Nem találtunk több céget, amelyik ezzel foglalkozna, de ha ön tud ilyet, ne tartsa magában!

Ezüstfenyő

Az ezüstfenyő, vagyis szúrós luc a fenyőfélék családjának lucfenyő nemzetségébe tartozó faja. A szúrós lucfenyőt Európában homokos területek fásítására használják. Kékeszöld levelű, vastag viaszréteges változatát ezüstfenyő néven termesztik karácsonyfának.

Forrás: Wikipédia.

Oázis Kertészet

Nem hagyhattuk ki, hogy a hazai, egyik legfelkapottabb kertészetben ne nézzünk körül fenyőfafronton. Természetesen mind a háromfajta fenyő megtalálható itt is, és természetesen van földlabdás változat is. Erre azért egy kertészetben számítottunk is, amire viszont egyáltalán nem, az az, hogy árban alig van eltérés a Fenyőfa.com és az Oázis árai között. És azért azt az óriási előnyt nem szabad elfelejteni, hogy ha online rendel fát, az ujjtornáztatáson kívül más tornamutatványra nem nagyon van szükség. Ön hogy dönt?

oasis

Azért jó, ha ezt is tudja: az Oázis kertészet minden meghirdetett vágott fenyő vásárlása esetén - a méretkategória felső határának megfelelően - méterenként 1000 forintnyi vásárlási kupont ad. A kupon 2015. december 27. és 2016 január 31. között váltható be, legalább 1000 forintos kuponértéken felül fizetett vásárlás esetén.

Obi

Nem minden Obiban van fenyőfaárusítás, csak a következő helyeken: Soroksári út, budaörsi áruház, Fogarasi úti áruház és budakalászi áruház. Mi a budakalásziba üzletbe néztünk el. Azonnal a segítségünkre sietett több eladó is és készségesen segítettek mindenben. Megtudtuk, hogy 3499 forinttól, egészen 8699 forintig vannak nordmann fenyők, ezen kívül meg csak földlabdás lucfenyők vannak. A fáik nagyon szépek és jó áron is vannak, ha Obi közelében lakik, mindenképpen érdemes egy pillantást vetniük a fáikra. 

Bauhaus

Mind a három Bauhaus áruház árul fenyőt, itt is teljesen rendben van a felhozatal és szintén készségesen segítenek a választásnál. Nordmann és ezüstfenyő van náluk, különböző méretekben. 

Praktiker

Amikor a Praktikerben jártunk, még nem volt az áruházban fenyőfa, állítólag december 18-a környékén érkezik hozzájuk az első szállítmány. 

Auchan

A Szentendrei úti Auchan parkolójában óriási favásár van és rendkívül jó áron lehet beszerezni a fákat. Az alábbi táblázatban mutatjuk az árakat, a galériában meg nézze meg a fotókat az áruról.

Utcai árus

Az óbudai EuroCenter parkolójában találtunk eladó, vágott fenyőfákat és az összes közül nekünk itt tetszettek a fenyőfák a legjobban. Nagyon szép dús, sűrű fácskák és az áruk is teljesen elfogadható. Ha közel lakik a 3. kerülethez, feltétlenül térképezze fel az itteni kínálatot, ön is ámuldozni fog a gyönyörűségtől.

A legolcsóbb fák 1-1,5 méteresek, a legdrágábbak 2,5-3,5 méteresek Lucfenyő (ártartomány) Ezüstfenyő (ártartomány) Nordmann fenyő(ártartomány) Földlabdás van?
Karácsonyfa webshop Nincs Nincs 19000-39375 nincs
Kantaa 4900-6900 6900-10900 9900-20900 van
Fenyőfa.com 2600-7000 4500-9500 6500-23000 van
Nem online üzlet            
Oázis kertészet 2490-6990 4990-11900 6990-54900 van
Obi Nincs Nincs 3499-8699 van
Bauhaus Nincs 3600-6000 4000-20000 van
Praktiker Nincs Nincs Nincs nincs
Auchan 1290-2490 2790-7990 3490-11990 van
Utcai árus az EuroCenternél 2000-5000 4000-10000 9000 forinttól/db nem láttunk

A táblázatot elnézve, egyelőre az Auchan árai a legjobbak, de versenyben van az utcai árus (ahol egyébként tényleg gyönyörű fák vannak), és az Obi is jó áron kínálja a fenyőket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra