7 dolog, amitől boldog lesz a karácsony

A karácsonnyal kapcsolatos pszichológiai tanulmányokból az már kiderült, hogy ha boldog ünnepet szeretnénk, akkor érdemesebb a családi és vallási élményekre fókuszálni, mint a pénzköltésre és a fogyasztásra. Ez ugyan nem egy óriás bréking, de azért megnyugtató, hogy a tudomány is alátámasztja. Egyébként nem minden karácsonnyal kapcsolatos pszichológiai vizsgálat ilyen triviális ám, és hogy ezt bebizonyítsuk össze is szedtünk hét hasznos és meglepő kutatási eredményt. Köszi a tippet PsyBlog!

A klassz élményekhez kellenek a rítusok

Számos családnak megvannak a maga sajátos karácsonyi szokásai, amiktől az este ünnepélyes, különleges lesz, a rítusok, amik erősítik az összetartozás érzését, szorosabbra húzzák a családi kötelékeket. A saját rítusok megléte már önmagában valószínűsíti, hogy a többieknél klasszabb karácsonyban van részünk (persze csak akkor, ha nem a hátunkon áll fel a szőr a családi szokásainktól), de egy kutatás szerint a rítusok még az étel és az ital élvezetéhez is hozzátesznek. Ráadásul minél tovább várunk a felvezető rítus és az étkezés között, annál finomabb lesz utána az étel. Ha tehát szép emlékeket szeretne a karácsonyi vacsoráról, ne essen neki egyből a kosztnak, adja meg inkább a módját. 

Ha már fogyasztunk, legalább költsünk más boldogságára

Szép elképzelés, hogy pénzköltés nélkül ússzuk meg az ünnepet, és ettől ne csak gazdagabbak, de boldogabbak is legyünk, a többség nem ezt az utat választja az ünneplésre. A jó hír viszont az, hogy e szerint a kutatás szerint, ha másokra költünk, akkor boldogabbak leszünk, mintha csak magunkra herdálnánk el a pénzt. 

stockfresh 543750 evening-at-home sizeM

Élményt adjon, ne tárgyat

Ha bajban van a karácsonyi ajándékokkal jusson eszébe, hogy az embereket sokkal boldogabbá teszik az élmények, mint a tárgyak. A karácsonyi bögrénél vagy pulcsinál tehát még jobb megoldás egy mozi- vagy színházjegy, egy múzeumbelépő vagy éppen egy félnapos tanfolyam, bármire. 

A két nem eltérően reagál a béna ajándékra

Az már tudjuk, milyen a tökéletes ajándék, de vajon mi történik akkor, ha a cikkünket késve olvassa el, így csak béna ajándék kerül a fa alá? A kutatások szerint a nők éppen olyan lelkesen rajonganak majd, mintha egy tényleg klassz dolgot kaptak volna, így sohasem fog rájönni, hogy hibázott.  A férfiak ezzel szemben általában nyíltan kimondják, ha valami nem testszik nekik. (Érdekes kérdés, ki jár ezzel jobban.) Ja, és ha már a béna ajándéknál tartunk: ne adjon pénzt

A karácsonyi dekorációtól jobb fejnek tűnik

Fel szokta díszíteni a lakást karácsony előtt? Akkor ön bizonyára barátságosabb az átlagnál, és valószínűleg jobban bevonódik a környezetében élő közösség életébe, és a társas tevékenységekbe. Legalábbis az emberek ezt fogják hinni önről. Mondjuk, ha szürreálisan sok giccsel pakolja tele az otthonát, akkor nem. 

stockfresh 101007 mother-and-child-with-christmas-tree sizeM

Az elrontott karácsonyi vacsorát is dicsérni kell

A gasztropszichológiai kutatásokból már tudjuk, hogy a környezetünk határozza meg miből mennyit eszünk: a fények, a zene, a társaság, a tálalás. Na, ahogy a mennyiség, úgy a minőség észlelését is számos pszichológiai tényező befolyásolhatja, így ha elrontotta a karácsonyi vacsorát nincs más dolga, mint csodaszépen feldíszíteni a tányérokat, ecsetelni az alapanyagok különlegességét, kiemelni szuperbio, maxikézműves mivoltukat, ajnározni a felhasznált fűszerek aromáját, és ha képes ekkora kamura, hát, hosszasan dicsérni a remekművet is, amit alkotott. Ez ugyan a pillanatnyi érzelmeken nem fog rögtön változtatni, de legalább utólag mindenki jobbnak fogja ítélni az ételt, mint amilyen valójában volt. 

ji6303888 101

Ez a karácsonyi hangulat lényege

Végül: egy ausztrál vizsgálat szerint a karácsonyi hangulatnak öt fő összetevője van, méghozzá a jókedv, a felszabadult mulatozás, a rítusok, a vásárlás és egy kis melankólia. Legyen önnek is ilyen karácsonya! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek