KARÁCSONY

7 dolog, amitől boldog lesz a karácsony

2015. december 15., kedd 13:10 |

A karácsonnyal kapcsolatos pszichológiai tanulmányokból az már kiderült, hogy ha boldog ünnepet szeretnénk, akkor érdemesebb a családi és vallási élményekre fókuszálni, mint a pénzköltésre és a fogyasztásra. Ez ugyan nem egy óriás bréking, de azért megnyugtató, hogy a tudomány is alátámasztja. Egyébként nem minden karácsonnyal kapcsolatos pszichológiai vizsgálat ilyen triviális ám, és hogy ezt bebizonyítsuk össze is szedtünk hét hasznos és meglepő kutatási eredményt. Köszi a tippet PsyBlog!

A klassz élményekhez kellenek a rítusok

Számos családnak megvannak a maga sajátos karácsonyi szokásai, amiktől az este ünnepélyes, különleges lesz, a rítusok, amik erősítik az összetartozás érzését, szorosabbra húzzák a családi kötelékeket. A saját rítusok megléte már önmagában valószínűsíti, hogy a többieknél klasszabb karácsonyban van részünk (persze csak akkor, ha nem a hátunkon áll fel a szőr a családi szokásainktól), de egy kutatás szerint a rítusok még az étel és az ital élvezetéhez is hozzátesznek. Ráadásul minél tovább várunk a felvezető rítus és az étkezés között, annál finomabb lesz utána az étel. Ha tehát szép emlékeket szeretne a karácsonyi vacsoráról, ne essen neki egyből a kosztnak, adja meg inkább a módját. 

Ha már fogyasztunk, legalább költsünk más boldogságára

Szép elképzelés, hogy pénzköltés nélkül ússzuk meg az ünnepet, és ettől ne csak gazdagabbak, de boldogabbak is legyünk, a többség nem ezt az utat választja az ünneplésre. A jó hír viszont az, hogy e szerint a kutatás szerint, ha másokra költünk, akkor boldogabbak leszünk, mintha csak magunkra herdálnánk el a pénzt. 

Élményt adjon, ne tárgyat

Ha bajban van a karácsonyi ajándékokkal jusson eszébe, hogy az embereket sokkal boldogabbá teszik az élmények, mint a tárgyak. A karácsonyi bögrénél vagy pulcsinál tehát még jobb megoldás egy mozi- vagy színházjegy, egy múzeumbelépő vagy éppen egy félnapos tanfolyam, bármire. 

A két nem eltérően reagál a béna ajándékra

Az már tudjuk, milyen a tökéletes ajándék, de vajon mi történik akkor, ha a cikkünket késve olvassa el, így csak béna ajándék kerül a fa alá? A kutatások szerint a nők éppen olyan lelkesen rajonganak majd, mintha egy tényleg klassz dolgot kaptak volna, így sohasem fog rájönni, hogy hibázott.  A férfiak ezzel szemben általában nyíltan kimondják, ha valami nem testszik nekik. (Érdekes kérdés, ki jár ezzel jobban.) Ja, és ha már a béna ajándéknál tartunk: ne adjon pénzt

A karácsonyi dekorációtól jobb fejnek tűnik

Fel szokta díszíteni a lakást karácsony előtt? Akkor ön bizonyára barátságosabb az átlagnál, és valószínűleg jobban bevonódik a környezetében élő közösség életébe, és a társas tevékenységekbe. Legalábbis az emberek ezt fogják hinni önről. Mondjuk, ha szürreálisan sok giccsel pakolja tele az otthonát, akkor nem. 

Az elrontott karácsonyi vacsorát is dicsérni kell

A gasztropszichológiai kutatásokból már tudjuk, hogy a környezetünk határozza meg miből mennyit eszünk: a fények, a zene, a társaság, a tálalás. Na, ahogy a mennyiség, úgy a minőség észlelését is számos pszichológiai tényező befolyásolhatja, így ha elrontotta a karácsonyi vacsorát nincs más dolga, mint csodaszépen feldíszíteni a tányérokat, ecsetelni az alapanyagok különlegességét, kiemelni szuperbio, maxikézműves mivoltukat, ajnározni a felhasznált fűszerek aromáját, és ha képes ekkora kamura, hát, hosszasan dicsérni a remekművet is, amit alkotott. Ez ugyan a pillanatnyi érzelmeken nem fog rögtön változtatni, de legalább utólag mindenki jobbnak fogja ítélni az ételt, mint amilyen valójában volt. 

Ez a karácsonyi hangulat lényege

Végül: egy ausztrál vizsgálat szerint a karácsonyi hangulatnak öt fő összetevője van, méghozzá a jókedv, a felszabadult mulatozás, a rítusok, a vásárlás és egy kis melankólia. Legyen önnek is ilyen karácsonya! 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta