6+1 tipp, ha magyar irodalmat ajándékozna

Decemberi könyvajánlónkat úgy válogattuk össze, hogy azok karácsonyi ajándékként is megállják a helyüket. Ezúttal kizárólag magyar írók frissen megjelent könyveiből szemezgettünk, a szépirodalomtól kezdve az aktuális témákat feldolgozó írásokig.  Rózsa Sándor véres kora, merész magyarok, szerelmes történetek és nehéz életutak a folytatásban.

1. Cserna-Szabó András - Sömmi (Magvető)

Cserna-Szabó András / Sömmi

Cserna Szabó András legújabb kisregénye, a feszes, tömör, de annál több rétegből felépült a Dél Alföld 18. századi tanyavilágába kalauzol, ahol a rettegett Rózsa Sándor - akiről az a hír járta, hogy az ördöggel cimborál -, betyártársaival lop, öl és bujdokol az alföldi pusztaságban. A hírhedt betyár története szinte eggyé vált az őt övező legendákkal, a népi mendemondákkal, Arany, Jókai, Krúdy, Móra, Móricz, és Tömörkény által elképzelt alakjával. De vajon milyen lehetett igazából Rózsa Sándor, aki a népi mesék szerint a szegényeknek lopott, de a történelmi források azt mondják, nem volt több mint hidegvérű gyilkos, aki szorgosan gyűjtögette az ördögnek a lelkeket? Ki más tudna legbiztosabban mesélni a híres betyárról, mint Veszelka János, Rózsa Sándor legnagyobb cimborája, aki ott volt mellette minden rajtaütésnél, minden sötét momentumnál? A Sömmiben ő meséli arról, miként lesz valakiből betyár, hogyan kötött szerződést Rózsa az Ördöggel, és mi lesz azzal, aki lemond a lelki üdvéről. Ördögi easternre, drámákra, véres kegyetlenkedésekre és nem utolsó sorban igazi Cserna-féle humorra számíthat az olvasó.

 

2. Nyáry Krisztián - Merész magyarok (Corvina)

139442858

Még egy kis történelmi olvasnivaló, ezúttal Nyáry Krisztiántól, aki Csernával ellentétben szigorúan a valóságra és a megtörtént eseményekre fókuszál. A szerző nem először jelentkezik ilyen gyűjteménnyel, az Így szerettek ők 1-2 című, híres magyar szerelmeket feldolgozó kötetei, majd az Igazi hősök című könyve után ezúttal 30 olyan magyart vesz sorra, akik a legnehezebb történelmi helyzetekben is önazonosak, emberek tudtak maradni, és akár az életük kockáztatásával is azon voltak, hogy másokat mentsenek. Olyan bátor és elkötelezett emberekről olvashatunk, mint Karig Sára, aki életmentő tettei miatt a gulágot is megjárta, vagy a hazai gyógyszergyártás atyja, Richter Gedeon, aki még a legsötétebb pillanatokban sem volt hajlandó elhagyni a hazáját. Ezek a sorsok és példamutató történetek ma is aktuálisak, sőt, égetően fontosak, hiszen a világban zajló politikai és háborús események közvetett módon minket is próbára tesznek. Philip Zimbardo szociálpszichológus azt írja a könyvről, hogy a mai embernek alapvető olvasmánynak kellene lennie és reméli, hogy az új generációban sem lesz hiány olyanokból, akik fel merik emelni hangjukat az igazságtalanság ellen, tudnak együttérzéssel viseltetni mások iránt, és képesek a hatékony lépéseket tenni az emberségességért és annak minden formájáért. Nyáry Krisztián mindezt nem száraz oktatóolvasmányként tálalja, hanem szépirodalmi eszközökkel teszi élvezetessé és emlékezetessé a különálló portrékat. 

3. Rájátszás - Szívemhez szorítom (Magvető)

Szívemhez szorítom

Könnyedebb olvasmány, és egyben hallgatnivaló is a 2013-as Rájátszás kötet + CD kiadvány folytatásaként megjelent, szintén CD-melléklettel kiegészített Szívemhez szorítom című album, amelyben ismét a zene és az irodalom találkozik: költők fognak gitárt, a zenészek tollat, a versek dalszövegek lesznek, a dalszövegek pedig novellákat ihletnek. A két éve, a Margó Irodalmi Fesztivál alkalmi projektjeként létrejött, azóta önálló életre kelt Rájátszás nevű, izgalmas kollaborációból ez már a második kiadvány, amely komplex és időtálló ajándék: az újabb 14 dalból álló CD-lemez mellé egy különleges album társul, amelyben dalszövegek, a dalokhoz kapcsolódó írások és a Rájátszás koncertek fotói találhatók. 

 

4. Kálmán Olga - Álomország (Libri)

Kálmán Olga / Álomország

Nem feltétlenül klappol az ünnepi hangulathoz, de témáját illetően tartalmas ajándék ez a kötet azok számára, akik szeretnek a dolgok mélyére nézni. Kálmán Olga legújabb, Álomország című könyvében az év egyik legaktuálisabb témáját, a menekültkrízist dolgozza fel. Kálmán riportjain keresztül emberi sorsok bontakoznak ki, olyan személyes történetek, amelyek segítenek megérteni a miérteket, de ezen kívül statisztikákat és elemzéseket, kapunk, amellyel a könyv több lesz, mint érzékenyítő történetek gyűjteménye: általa komplex képet kapunk a napjainkban történő migrációs krízis folyamatáról és annak különféle aspektusairól. Kálmán nem kíván (hisz nyilván nem is elvárható tőle) olyan nagy kérdéseket megválaszolni, mint hogy hogyan lehetne-kellene Európának megoldani a krízist, vagy hogy a politikusoknak mit kellene tenniük a megoldás érdekében; leginkább arra keresi a válaszokat, tudjuk-e egyáltalán, hogy ma a világban emberek százezrei, milliói Miért indulnak útnak? Mi az ő céljuk? Hogyan éltek? Hogyan fognak ezek után? És mi lesz a mi eddigi világunkkal, Magyarország, Európa világával? Tudunk-e, és egyáltalán akarunk-e együtt élni? És miért kellene együtt élnünk?

 

5. Bartis Attila - A vége (Magvető)

"az egyetlen, ami kiűzheti belőlünk a magányt, az a másik szívverése a saját mellkasunkban”

Bartis Attila / Vége

Nem titok, hogy nagyon vártuk Bartis legújabb regényét, tekintve, hogy az író tizennégy évnyi hallgatást tör meg ezzel. A vége című legújabb írásában nem kisebb kérdésen, mint maga az isteni gondviselés létezésén lamentál a narrátor, Szabad András gondolatain keresztül. Regényében több szempont, több cselekmény és még több szerelmes történet szálai fonódnak össze, ami lehetővé teszi, hogy mindenki saját perspektívájából értelmezze a könyvet. Több mint hatszáz oldalas szuggesztív olvasmányra számíthatunk, amelynek főszerepében az egyre híresebbé váló fotográfus, a szerelem és mások szerelmes történetei bontakoznak ki Bartis megszokott, magával ragadó stílusában. 

Részlet a könyvből:

(a kulcs)

Hajnal négykor meghallottam, ahogy kopog a cipője. Pontosan tudtam, hogy ő az. Pontosan tudtam, hogy mostantól egy 341 életen át már csak akkor fogok kinézni, ha ezeket a lépteket hallom. És egyszer sem tévesztem el. Kinyitottam az ablakot. Felnézett. Megkérdezte, hogy feljöhet-e. Mondtam, hogy persze. Ajtót nyitottam, felkapcsoltam a lépcsőházban a villanyt. Csak a postaládába akartam bedobni. Ez neked kell, nem nekem, mondta, és a kezembe adta a filmet. Nem láttam semmi mást belőle, csak a szemét. Tükröződő utcalámpa nélkül is ugyanolyan volt a tekintete, mint pár órája, amikor abból az istenverte ölelésből a szemembe nézett.

 

6. A napok iszkolása - Könyvnotesz (Magvető)

Könyvnotesz

Sebtében leírt gondolatfoszlányok, a lap aljára biggyesztett szavak, jegyzetek: a Magvető elkészített egy különleges kiadványt, amelyből kirajzolódik, hogyan is készülnek a kiadásra kerülő kötetek. A napok iszkolása című kiadvány saját meghatározása is "könyvnotesz", ami bevallott céllal egy olyan, különleges zsebnaptárnak készült, amelybe az olvasó maga is jegyzetelhet, és amelynek illusztrációjaként szerzők kéziratait, a szerkesztők megjegyzéseit is megtalálja. Mindemellett találhat benne olyan információkat is, amelyek a kiadó szerint minden olvasó embernek fontosak lehetnek: antikváriumok, galériák és kulturális intézmények címeit, valamint rövid portrékat az írókról. Ennek az irodalmi notesznek még címe is van, amelyet Esterházy Péter adott: A napok iszkolása.

 

+ 1: László Erika – Transziregény (Európa)

László Erika /transzi-regény

Bár nem a klasszikus értelemben vett szépirodalom, László Erika kötetét mégis ideillőnek éreztük, mert a szerző nem először nyúl bele olyan témába, amelyről a társadalmi beidegződések szerint nem illik, nem akarunk, vagy nem tudunk beszélni. Legújabb könyvében a transzneműség lélektani oldalát boncolgatja egy igaz történeten keresztül. A Transziregény főszereplője egy vándorcirkuszba született akrobatatáncos, Marlon Extravaganza, aki sokáig saját magának sem meri bevallani, hogy nőként tekint magára. A tagadás évtizedei alatt megjárja a siker útját és a drogfüggés mélypontjait, hosszú párkapcsolatot folytat egy nővel, majd többszöri összeomlása után hazatér és végre felvállalja, hogy mindig is nőnek érezte magát. A ponyvaregények happy end-je viszont várat magára, hiszen ez a történet a valóságban játszódik, ahol egy ilyen felvállalás közel sem egyszerű, az élet pedig még meg is bonyolítja a körülményeket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek