KARÁCSONY

A brit háziasszonyok már nem idegelik szét magukat karácsonykor

2015. december 1., kedd 15:43

Akármennyire is szép ünnep a karácsony, nincs olyan nő, aki ne kívánta volna már a háta közepére az előkészületeket. Nem is okvetlenül a díszítésre gondolunk, hanem a karácsonyi menüsorra (bár a nagytakarítás is legalább ilyen esélyes lehet). Minél több rokonra számíthat, annál többet kell készülni, annál több ember ember étkezési sajátosságait kell szem előtt tartani, és a költségek mellett persze a ráfordított munka mennyisége is nő. Talán éppen ezért növekedett meg drasztikusan az éttermekben karácsonyozók száma. 

A Telegraph szerint egyre többen választják a kedvenc éttermüket karácsonykor is ahelyett, hogy otthon sütnének-főznének. Igaz, az angolok a vasárnapi ebédet is szeretik éttermekben elkölteni. Az asztalfoglalások arányából már most az látszik, hogy a 2014-es karácsonyhoz képest 45%-kal nőtt az éttermekben karácsonyozók száma, vagyis ismét több ezer család döntött úgy, hogy idén a krumplipucolást és a sült hús kiszáradása feletti stresszelést inkább kiiktatja az ünnepekből, és a dolognak csak a kellemes részére koncentrál.

Ethan Rodgers a gloucestershire-i Wheatsheaf étterem séfje is megerősítette, hogy tavaly óta a duplájára nőtt a karácsonyi asztalfoglalások száma. Rodgers szerint mindez azzal magyarázható, hogy a családok szeretnének megszabadulni a stressztől, amit az év legfontosabb étkezésének elkészítése jelent, vagyis szeretnének karácsonykor inkább együtt lenni nyugodtan és békességben, mintsem azon izgulni, hogy mi lesz ha rosszul sikerül a vacsora. "Sok anyuka és nagymama tapasztalja, hogy a karácsony napjának 90%-át a konyhában tölti az előkészületekkel és a főzéssel, miközben ezt az időt a családjával is tölthetné a nappaliban. Aztán ott van a bevásárlás költsége is. Sok család jutott el arra a pontra, hogy inkább együtt töltik a karácsonyt, a nagy bevásárlás helyett pedig az egyik közeli étteremben esznek karácsonyi menüt" - mondta a séf, aki 16 éve minden karácsonykor dolgozik. Angliában a karácsonyi menü ára abban az étteremben, ahol Rodgers is dolgozik, 100 font, vagyis 44 ezer forint fejenként, de ennél olcsóbban is lehet találni olyan helyeket, ahol 5 fogásos vacsorát kap a pénzéért, és persze több variáció közül választhat az előételek, főételek, pudingok vagy éppen a desszertek menüpontjában is. "Ennyi fogást egy ember nem is tud egyedül elkészíteni. Sokszor egyszerűbb elmenni egy szép helyre, ahol ezt az öt fogást profik csapata csinálja meg, majd hazamenni és a mosogatást is megspórolva csak nyugodtan együtt tölteni a karácsonyt" - mondta a séf, aki januárban fog karácsonyi ebédet tartani a szüleivel, de pulyka helyett sült bárányt tálal majd fel. 

Az étteremben karácsonyozóknak 15%-a választ indiai vagy dél-ázsiai éttermet, 11%-uk megy olasz étterembe, 11% francia éttermet választ, 6% pedig a "modern európai" konyhát részesíti előnyben. Vannak néhányan, akik viszont nem igazán örülnek annak, hogy a családi vacsorák tradíciója halványodni kezdett. Nem fogja kitalálni, kik azok: természetesen a szakácskönyvírók. Xanthe Clay például kifejtette a Telegraphnak, hogy persze ő megérti, miért vonzó az éttermi karácsonyi vacsora, de szerinte azért mégiscsak fontos lenne, hogy a családok a lakásuk központi helyszínét, az ebédlőasztalt üljék körbe karácsonykor. "A főzés és a karácsonyi közös vacsora az osztozásról szól, a közös étel elfogyasztásáról, ami nagyon más egy éttermi konyhából" - mondta a szakácskönyv író, aki szerint még az éttermi séfek is sajnálják, hogy vendégeik éttermi vacsorára cserélik a családi étkezőasztalt karácsonykor. 

Ön menne étterembe karácsonykor?

  • 220
    Ha megtehetném, és lenne karácsonyi menü, biztosan
  • 111
    Kimondottan szeretek egész nap a konyhában állni, majd órákig mosogatni, úgyhogy semmiképpen
  • 169
    Egyáltalán nem viszem túlzásba a karácsonyi őrületet, egy kis rántott húst bármikor összedobok

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta