no

Készítsen egyedi, keleti hangulatú poharakat egyszerűen

Nem jut semmi eszébe, amit gyereke készíthetne a tanító néninek vagy a nagyinak? Itt egy nagyszerű, olcsó és könnyen kivitelezhető ajándék a low budget jegyében.

Egészen egyedi berendezési tárgyakat és kiegészítőket készíthet, ha egy kis időt szán rá. A legtöbb esetben különösebb kézügyességre sem lesz szüksége, mégis szép, és különleges darabokat alkothat. Az egyik leglátványosabb és legegyszerűbb kézzel készült kiegészítő az egyedi, keleties mintájú pohár, melyhez egy régi, sokat használt darab ideális kiindulópontlehet.

Az első lépés mindenképpen az legyen, hogy alaposan megtisztítja a poharat, ne maradjon rajta se por, se zsír, se pedig víz. Egy alapos mosogatással ezt el is tudja érni, és a száradás után már hozzá is foghat a munkához.

Amire szüksége lesz:

- Pohár

- Üvegfesték

- Akrilfesték

- Befőttes gumi

- Ecset

Sorvezető

A száraz poharat tegye egy olyan helyre, ahol kényelmesen tud majd dolgozni vele. A pohár alá érdemes egy papírlapot tenni, hogy az esetleg lefolyó festék ne színezze meg a bútort. A gumit húzza rá a pohár szájára, és görgesse le addig, hogy akkora sáv maradjon a tetejétől, amin kényelmesen tud inni. Ez azért fontos, mert ezek a festékek olyan anyagokat tartalmaznak, amik mérgezőek, így a színezést semmiképp se végezze az egész poháron!

Festés

Az üvegfestéket a pohárra egyszerűen egy ecsettel felviheti. Ennek külön jó oldala, hogy az ecset különleges textúrát ad a pohárnak, olyan hatást kelt, mintha mindig lenne benne folyadék. Ugyanezt elérheti, ha szivaccsal dolgozik! A festésnél figyeljen arra, hogy csak azt a részt fogja meg, ahova nem kerül a színből, mert a bőr zsírossága a festék tapadását akadályozza. Ha az első réteg megvan, akkor egy rövid ideig hagyja száradni a felületet, majd egy második, és újabb száradás után egy harmadik réteg festéket is vigyen fel a pohárra. A befőttes gumi megakadályozza, hogy nagyon girbe – gurba legyen a felső széle a festésnek, így nyugodtan dolgozhat lendületes mozdulatokkal is. A keleties hatásért érdemes a piroshoz, lilához, és a narancssárgához közeli árnyalatokat alkalmazni, de persze ehhez nem kell ragaszkodnia.

Minták

A harmadik üvegfesték réteg után a poharat hagyja száradni egy fél órán keresztül, majd ezután nekiállhat a díszítésnek. Itt is használja sorvezető gyanánt a befőttes gumit, így a minta is szebb lesz. Hogy milyen alakzatokat választ, az teljesen mindegy, a lényeg, hogy tetszetős legyen a végeredmény. A keleties hatás eléréséhez  érdemes ezüst, vagy arany árnyalatú akrilfestéket használnia. A pontok, az íves vonalak, és a sűrű minta mind elősegítik azt, hogy a végeredmény igazán mutatós legyen. Itt is fontos, hogy a festés közben csak azokat a részeket fogja meg a poháron, ahol nincs semmilyen szín, mert ellenkező esetben elkenheti az egész művet.

Gumit le

Ha a mintázással is megvan, akkor érdemes hosszabban szárítani a poharat. Tegye egy nedvességtől védett, napos helyre, és hagyja száradni 4 órát. Sajnos, maga a festék ezután sem lesz még tökéletesen száraz, ezért még mindig ne érjen a színezett részekhez. Azonban a gumit ekkor már óvatosan el lehet távolítani, hogy egészében láthassa az elkészült művet. A festék teljes száradási ideje 72 óra. Azután azonban már nyugodtan használhatja az elkészült poharat.

Tisztítás

Bár a festékek vízállóak, és a hőt is jól bírják, ennek ellenére az elkészült poharakat ne tisztítsa mosogatógépben! A dörzsölés sem tesz jót a mintának, így kívülről inkább csak vízzel, és óvatos törléssel érdemes lemosnia a poharakat. A vegyszerekkel is érdemes óvatosan bánni, a legtöbb ugyanis kárt tehet a színekben, foltokban leszedheti azokat, ezzel tönkretéve a művet, így lehetőleg természetes tisztítószert használjon!

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek