Vajkaramellás szaloncukor házilag

A puha vajkaramellás szaloncukor sokak nagy kedvence. A házi változatba érdemes tenni egy nagy csipet sót: a sótól nem szabad megijedni, nagyon szépen kiegyensúlyozza a karamella édességét. Fontos, hogy valamilyen jó minőségű sót válasszunk: például finom szemű tengeri sót vagy tengeri sóvirágot (fleur de sel).

A karamellához nádcukrot használtam: a nádcukornak van egy nagyon finom melaszos íze, ami gyönyörűen kijön a karamellizálásnál. Természetesen készülhet hagyományos fehér répacukorból is, de ezt érdemes egészen sötét borostyánszínűre karamellizálni, hogy elég karakteres legyen az íze.

Karamellás szalon4
Ötvös Zsuzsanna

Ha más szaloncukor-változatokkal is kísérletezne otthon, akkor ajánljuk a diómarcipánost, a ropogós mogyorós-mazsolás verziót vagy a hagyományos zselés szaloncukor házi változatát. További szaloncukor-ötleteket itt talál.

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:

100 g nádcukor
20 g méz
70 g habtejszín
nagy csipet jó minőségű só 
30 g vaj  
kb. 150 g étcsokoládé

1. A karamell készítésekor érdemes minden eszközt és minden hozzávalót kimérve a kezünk ügyébe készíteni, mert a karamellel gyorsan kell dolgozni. A habtejszínt forrásig melegítjük. Egy kis hőálló (mikrózható, kb. 10x10 cm átmérőjű) műanyag dobozt kibélelünk sütőpapírral.  

2. A nádcukrot karamellizáljuk: közepes lángon melegítjük, néha rázogatjuk, kicsit belekeverünk, hogy mindenhol egyenletesen olvadjon.  

3. A kész karamellt levesszük tűzről, majd hozzáadjuk a mézet folyamatos keverés mellett. Utána szintén folyamatos keverés mellett a forró tejszínt is hozzácsurgatjuk. Vigyázat: ne hajoljunk közel a karamellhez, mert fröcskölhet! Nagyon fontos, hogy a tejszín tényleg minél melegebb legyen, amikor a karamellhez adjuk: ha túl nagy a hőmérséklet-különbség, akkor fröcskölhet a karamell.  

4. Visszatesszük a tűzre, és folyamatosan keverve tovább főzzük. Ha van maghőmérőnk vagy cukorhőmérőnk, akkor 120-122°C fokig kell melegíteni – ekkor lesz pont jó az állaga. Ha nincs, akkor figyeljük, mikor látszik már határozottan a lábas alja.

5. Ekkor teszteljük a karamell állagát: akkor jó, ha hideg vízzel teli pohárba cseppentve egyből összeáll és leszáll a pohár aljára. Előre lehűtött kistányérra cseppentve is tesztelhetjük az állagát. Végül belekeverjük a vajat és a sót.

6. A kész karamellt az előkészített edénybe öntjük, majd hűtőben teljesen lehűtjük. A lehűlt karamellt szaloncukor-méretű hasábokra szeleteljük.  

7. A bevonáshoz az étcsokoládé kb. egynegyedét nagyon apróra vágjuk. A többit megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét – így tulajdonképpen temperáljuk. Egyenként megmártjuk benne egy villa segítségével a karamella-hasábokat, sütőpapírra ültetjük. Mikor a csokoládé megdermedt, csomagoljuk.  

Karamellás szalon3
Ötvös Zsuzsanna

Akár gasztroajándéknak is szuper lehet; és persze ajándékozhatjuk csokibevonat nélkül is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra