Albérlet kell ősztől a gyereknek? Így keressen!

Nem szeretnénk senkit megijeszteni, de nem szívesen lennénk most azon szülők helyében,akiknek a gyerekét felvették egy lakhelyüktől távoli felsőoktatási intézménybe, a kollégiumba viszont nem. Kezdődhet ugyanis az őrült kutatás a vállalható, ugyanakkor megfizethető lakhatás után. De ne keseredjenek el, nem csak riogatunk, segítünk is.

Albérletet találni egy távoli (egyetemi) városban eddig sem volt könnyű dolog, mert mind a szóba jöhető lakások felkutatása, mind pedig lecsekkolásuk meglehetősen időtrabló tevékenység. Sajnos a nehézségekre idén az ingatlanpiaci árrobbanás is rátesz egy lapáttal, Budapesten 100 ezer forint alatt nem is nagyon találtunk kiadó lakást, de a többi nagy egyetemi városban sem sokkal jobb a helyzet.

Azonnali segítségként itt van rögtön az Otthontérkép keresője, kiindulásnak érdemes tájékozódni, hogy melyik városban reálisan milyen kínálatra és árakra lehet számítani. Kattintsák az aktiválást, és máris lehet nézegetni, hol milyen árakon kínálják az albikat.

Az egyetemi-főiskolai albérletközösségek szerencséje az, hogy erre a célra az olyan nagyméretű lakás az ideális, amelyben sok, kisebb hálószoba van - ez a kategória általában nem tartozik az átlagos albérletkeresők kedvencei közé. A nagyobb lakás általában relatíve olcsóbb, vagyis egy 100+ négyzetméteres három hálószobás kéró nem kerül háromszor annyiba, mint egy 50 négyzetméteres, egy hálószobás.

Egy év alatt nagyon elszálltak az árak

Az általunk megkérdezett ingatlanközvetítő szakember szerint tavalyhoz képest idén két-két és félszeres áron lehet Budapesten albérletet találni. Sokan az elmúlt 8 hónapban befektetési céllal vásároltak lakást, amit most felújítanak, ezek is kiestek a kínálati oldalról, ami tovább viszi fölfelé az árakat. A szakember szerint persze nem lehet előre biztosan tudni, de nem túl valószínű, hogy ez az őrült egyensúlytalanság sokáig megmarad, így, aki tud, próbáljon meg kivárni, rokonoknál, barátoknál megoldani néhány hónapot.

A lakáskeresésnek jellemzően legalább két-, de inkább háromhavi bérleti díjjal a zsebünkben tudunk nekivágni. Ebből egy- vagy kéthavi összeg rögtön kaucióra megy, még csak le sem lakhatjuk a következő hónapban. Vagyis ha nincs nélkülözhető 2-300 ezer forintunk, akkor más megoldást kell keresni. Ez pedig reálisan a lakóközösség: többen bérelnek ki egy lakást.

Shutterstock

A legideálisabb természetesen az, ha az egy osztályból, gimnáziumból vagy városból érkező diákok összefognak, akkor legalább már a csapat megvan. Az persze más kérdés, hogy milyen lesz majd együtt lakni, de kiindulási pontnak ez sem rossz.

Dübörög a lakótárskeresés

Ha azonban még nincs csapat, akkor sem kell elkeseredni. Számos weblap nyújt ugyanis már lakótárskereső szolgáltatást, kezdjük rögtön hazai pályán. A felvételizők által nyilván jól ismert Felvi.hu egyik topikjában máris egymásra találhatnak a leendő szobatársak. Keresni ugyan nem lehet benne könnyen, cserébe a hasonló élethelyzet miatt viszonylag nyitottabbak, közlékenyebbek itt a fiatalok, mint egy országos hirdetési portálon.

Nincs hiány profikban sem, többek között az Albérlet-szobatárs.hu , és a Jofogas.hu is kijött a saját lakótárs keresőjével. Budapest, Pécs és Debrecen diákjaira specializálódott a Studenthousing.hu weblap, a Roommatesbudapest.com pedig kimondottan a külföldi egyetemistákat célozta meg angol nyelvű hirdetéseivel, euróban megadott áraival. Azért persze próbálkozni lehet.

Az Albérlet.hu oldalon olyan szolgáltatásra bukkantunk, amely kimondottan az felsőoktatási intézmények környékén található kiadó lakásokat mutatja meg. Emellett van „szobát kínáló hirdetések” kategória a keresőben, ahol a jelenlegi lakókról is lehet tájékozódni, sőt azt is megadják, hogy kinek a jelentkezését várják.

További lehetőségként maguk a felsőoktatási intézmények is tartanak fenn albérletközvetítő szolgáltatást, mint például a Budapesti Műszaki Egyetem, vagy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, vagyis nyilvánvalóan érdemes a saját felsőoktatási intézménynél utánanézni ennek a lehetőségnek is.

A lakótársválasztásnak is vannak szabályai

Az ingatlanközvetítő szakember azt javasolja, hogy legyen mindenki nagyon körültekintő a lakótársak kiválasztásánál. A bérleti szerződésben ugyanis jellemzően ma már kikötik, hogy a bérlők egyetemlegesen felelnek, így ha valamelyikük év közben megpattan, a többieknek kell helyette állniuk a költségeket, amíg nem találnak a helyére valaki mást. A tapasztalat szerint az a lakótárs aspiráns lesz hosszú távon is jó választás, aki már-már kukacoskodó módon mindenre rákérdez: van-e porszívó, vagy vasalóállvány, hogyan lesz az elszámolás, mi van a mérőórákkal - tanácsolja a szakember.

Shutterstock

A bérbeadók rendszerint kéthavi kauciót kérnek, és általában kikötik, hogy ha a bérlő meghatározott időn belül elmegy, ezt a pénzt elveszíti. Ugyancsak emiatt érdemes előre megegyezni a nyári szünetről is, hiszen akkor a diákok általában hazamennek. Köztes megoldásként azt szokták javasolni, hogy a nyári hónapokra félárat kérnek csak a bérbeadók. 

További jó tanács, hogy az energiamérésnél felejtsék el az átalánydíjat, helyette inkább havi diktálást válasszanak, így a végén biztosan nem lesz probléma az elszámolással. A pontos átadás-átvételen, és a lakásban található tárgyak leltárján is jobb túlesni még a beköltözés előtt.

Fontos figyelmeztetés, hogy addig ne foglalózzuk le a lakást, amíg el nem olvastuk a bérleti szerződést, mert ha abban a bérlő számára vállalhatatlan pontok vannak, utólag már nem tud mit tenni - javasolja a szakember. 

Természetesen megkérdeztük azt is, hogy ő maga mit csinálna, ha a gyereke éppen most keresne magának lakhatást a főiskolai éveire. A szakember azt tanácsolta, hogy akinek van rá lehetősége, az vegyen a gyerekének egy kis lakást (haha), ha pedig erre nem lenne pénze, akkor egy körültekintően megválasztott lakóközösségben bérelne.  

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra