Citromkrémes húsvéti nyuszifészek-pavlova

A kívül ropogós, belül vattacukorszerű pavlova egyadagos méretben az egyik legegyszerűbben elkészíthető és leglátványosabb desszert. Az élénkszínű, tojásoktól napsárga krém erős citromos íze ellensúlyozza a habcsók édességét, a húsvéti bónusz pedig egy nyuszifészek a tetején, amit előállíthatunk csak zöld szórócukorból, vagy használhatunk ételfestékkel zöldre színezett, sűrű cukormázat, kókuszreszeléket, készen kapható dekortollat, vagy valamilyen, a citromhoz passzoló zöldfűszerlevelet, például bazsalikomot.

DSC 0029(1)
Piszke

Hozzávalók: (6 darabhoz)

60 gr tojásfehérje (2 nagyobb tojásból)
90 gr cukor
4 gr étkezési keményítő
1 kávéskanál fehérborecet/ almaecet ( 5% körüli legyen)

a citromkrémhez:

2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
30 ml citromlé
6 dkg porcukor
10 dkg szobahőmérsékletű vaj, felkockázva

a dekorációhoz:

apró csokitojások,
zöld szórócukor,
bazsalikomlevelek

  1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
  2. A szobahőmérsékletű fehérjéket lágy habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadunk a cukorból 6 dekát.
  3. Fényes, kemény habbá verjük (ez kb. 4-5 perc még a mixer legnagyobb sebességénél), majd a gépet végig járatva hozzáadjuk a keményítővel elkevert maradék 3 deka cukrot – így könnyebben lesz homogén a habban a keményítő.
  4. További 2 perc után hozzáadtam a borecetet is, és még egy percig verjük tovább. Ekkor fényes, sűrű hab állagúnak kell lennie.
  5. Egy sütőpapírra 8 centi centis köröket rajzolunk, a papírt megfordítjuk, és ráhalmozzuk a kör közepére a habot. Egy kanál hátával formázzuk nagyjából szabályosra, – a habkör tetejét kissé le kell nyomkodni, és egy enyhén befele lejtő mélyedést kell kialakítani, ahova a krémet pakolhatjuk majd.
  6. Az előmelegített sütőbe rakjuk, az alsó harmadába, és a hőfokot azonnal levesszük 100 foka. A süti fölé rakunk a sínre egy nagyobb tepsit, hogy elkerüljük a barnulást. Egy óra múlva a sütőt lekapcsoljuk, a sütőajtót kissé kinyitjuk, és benn hagyjuk még 40 percet száradni a sütit.
  7. A citromkrém első 4 hozzávalóját gyenge gőz fölött, rugós habverővel folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük, majd a tűzről levéve kockánként elkeverjük benne a vajat.
  8. A kihűlt pavlovákat megtöltjük egy-egy evőkanálnyi citromkémmel és zöld szórócukorral, csokitojásokkal, bazsalikomlevelekkel díszítjük.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek