Idén kevesebb élelmiszerrel akarják átverni húsvétkor

Itt a húsvét, vagyis a sonkák, tojások időszaka. Fontos ünnep ez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal életében is, hiszen ilyenkor is mindig akad néhány kereskedő, aki haszonszerzés céljából megpróbál innen-onnan összevásárolt, ellenőrizetlen körülmények között feldolgozott élelmiszereket a vásárlókra sózni. Már a múltkor sem győztük hangsúlyozni, hogy mindig megbízható helyről vegyen sonkát, most elmondjuk azt is, hogy miért. 

A Nébih ilyenkor kiemelten fókuszál az ellenőrzések során a húskészítményekre, különös tekintettel a sonkákra, a tojásokra, édesipari termékekre, szezonális zöldségekre és gyümölcsökre, de még a borokra és szeszes italokra is, vagyis gyakorlatilag mindenre, amit húsvétkor az emberek fogyasztani szoktak. 

Mit néznek?

Az egész országra kiterjedő célzott, kimondottan a húsvéti időszakra és termékekre vonatkozó vizsgálatok során a szokásos minőségi szempontok mellett a sonkák esetében nézik a jelölést is, és ugyanígy a tojások ellenőrzésénél is fontos szempont, hogy a származási hely a vásárlók számára egyértelmű legyen. A zöldségek és gyümölcsök esetében megvizsgálják, hogy a magyar termék tényleg magyar-e, ellenőrzik az iskolagyümölcs programban résztvevő partnereket és növényvédőszer-maradékot is vizsgálnak, sőt a transz-zsírsav tartalmú alapanyagokat is vizsgálják.

tavaszi szezonális részeredmények megye infografika-01
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Részeredmények

A március 10-22-ig tartó időszak részeredményei alapján az országban összesen 1607 ellenőrzésre került sor élelmiszer-előállító helyen és forgalmazóknál egyaránt. 47 alkalommal figyelmeztettek, 49 alkalommal pedig bírságot is kiszabtak több mint 3 millió forint értékben. Jó hír, hogy összesen 4 helyen kellett a tevékenységet korlátozni. 

Az előző évekhez képest csökkent a higiéniai hiányosságok száma, így idén már csak az ellenőrzött helyek 2,6%-ánál találtak problémát. Tavaly ugyanerre az időszakra vonatkoztatva ez a szám még 5,4% volt. Ugyancsak csökkent azon helyek száma, ahol a nyomonkövethetőségre vonatkozó hibát találtak, és a helyek kevesebb mint 1%-ában találtak a dolgozók képességével vagy egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat. 

tavaszi szezonális elmúlt évek infografika
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Összesen 12.852 terméket vizsgáltak meg a Nébih szakemberei, ebből 201 tételt kellett kivonni a forgalomból 7,9 tonna mennyiségben, melyek értéke meghaladja az 1,5 millió forintot. Viszont mindenki megnyugodhat, ugyanis pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények, amibe a sonka is tartozik, a kivont termékeknek csak 1%-át teszik ki, tojást pedig nem kellett kivonni eddig a forgalomból. 

tavaszi szezonális részeredmények 2015 infografika
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Azért voltak renitensek is

Bár összességében javuló eredmények születtek a tavaszi ellenőrzések első felében, azért így is volt két olyan eset, ahol a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága az ellenőrzésén súlyos szabálytalanságokat talált. Bács-Kiskun Megyében engedély nélküli raktárt találtak, ahol a higiéniai hiányosságok is voltak. Az élelmiszereket pedig újracímkézték, így módosították a lejárati időt a kávékon, energiaitalokon és édesipari termékeken. Egyelőre folyamatban van a vizsgálat, hogy a hamisított termékekből szállítottak-e boltokba, de az a legbiztosabb ha mindig ellenőrzi a a belső, egyedi csomagoláson is a lejárati időt ha egyenként csomagolt terméket vásárol. Az ügy folytatásaként egy Pest megyei település raktárában is folytattak vizsgálatokat, ahol szintén találtak az élelmiszerek hamisítására alkalmas eszközöket. 

Két Pest megyei településen is tartottak ellenőrzést a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság jelzése alapján. A gyanú szerint az első helyszínen illegális húsfeldolgozást folytattak, az innen származó termékeket pedig a második településen lévő nagykereskedelmi raktárban tárolták és terítették Budapesten. Az esti ellenőrzés során a zárt garázsépület üveg nélküli ablakán benézve a szakemberek a helyiségben számos zsírsütő üstöt, húsos ládát, valamint ládákban kisütött zsírt, csontokat láttak. A garázsajtón hatósági zárat helyeztek el. Az udvaron és a bevezető úton tereprendezés nyomai voltak láthatóak, a kiforgatott halmok alól sertéscsontok, nyers szalonnadarabok kerültek elő. Az épület mellett elhelyezett hulladék között különféle hús-, húskészítmény jelölésére szolgáló öntapadós címkéket találtak. A másik településen lévő telephely hűtőkamrájában tárolt 13 tételt, összesen 1633,5 kg jelöletlen, ezáltal nem nyomon követhető nyers húst, csomagolt zsírt vontak ki a forgalomból az ellenőrök és elrendelték azok megsemmisítését. Engedéllyel sem a „húsfeldolgozó üzem”, sem a telephely nem rendelkezett.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek