Teszt: négy kiváló majonézes torma húsvétra

Ahogyan ígértük, a tejszínes tormák (és a tavalyi ecetes tormák) után itt vannak a majonézes változatok. Ezekből már nagyobb volt a választék, és csak kettő bukott hatalmasat a kóstolón, ami elég jó arány. 

Számunkra a jó majonézes torma erős, karakteres, nem keserű, megfelelő arányban van benne majonéz és torma is, és a legjobb, ha érezni, hogy reszelt és nem pépesített torma van a fehéres szószban. Ahogyan előző tesztjeinken, úgy itt is kizárólag íz alapján pontoztuk a termékeket, mivel a legjobbat szerettük volna megtalálni az összes közül, nem a legszebbet.

MG 6408

A tormákat semmilyen tudományos módszer alapján nem vizsgáltuk, kiflivel, paszternák csipsszel és nyers sárgarépával kóstoltuk őket. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, az első négy helyezett elég szorosan követte egymást, a többiek viszont nem arattak nagy sikert. Viszont a tejszínes tormák közül az első két helyezett több pontot kapott (22 és 19 pont), mint itt a megosztott aranyérmesek (18 pont), így, ha mindegy, hogy majonézes vagy tejszínes, akkor gondolkodhat azokban is.

Hatodik helyezett: Colman's, horseradish sauce, 7 pont

Kicsit csalódás volt, hogy a híres angol Colman's az utolsó lett, reméljük a hamarosan sorra kerülő mustárteszten jobban fog teljesíteni a termékük. Ja, és ez volt a legdrágább a teszten, még jó, hogy nem ár alapján vásárolunk (hanem megszokásból, ami szintén nem különösen jó).

MG 6388
„Brutál ecetíz, semmi torma.” „Azta, ez meg mi?! A tormát egyáltalán nem érezni benne, komolyan, semmi köze a tormához. Savanyú, és mustáríze van és még csak nem is csíp.” „Úgy néz ki, mint egy zabkása, nem tudom összerakni mi ez. Nagyon ecetes, elég természetes az íze, de ez ecetíz, semmiképpen sem torma.”

Ötödik helyezett: Koch, majonézes torma, 11,5 pont

Ezzel a termékkel is az volt a legfőbb baja a tesztelőknek, hogy egész egyszerűen hiányzik belőle a tormaíz. Persze lehet ez egy létező piaci igény, hogy valaki kifejezetten szeret olyat terméket venni, amit tormának hívnak, de nincsen tormaíze, mindenesetre nekünk sajnos nem jött be.

MG 6395
„Kicsit sós, kicsit ecetes, nulla tormaízzel.” „Borzasztóan édes, eléggé csíp, de tele van cukorral és kesernyés a mellékíze. Nem kedvelem.” Dominál a majonéz, de ez nem segít rajta.”

Bronzérmes: Kiskunfélegyházi, majonézes torma pikáns (tubusos), 17 pont

Összetevők alapján ebben pontosan ugyanaz lapul, mint a Koch üvegesben. Mégis, valahogy a tubusos nagyobb élményt nyújtott. Elképzelhető, hogy a fémtubus ad hozzá valami pluszt? Vagy az egyikbe jobb minőségű, esetleg frissebb torma kerül, mint a másikba?

MG 6398
„Érdekes, ez második hullámban támad, először semmi, aztán üt a tormaíz. Jó.” „Ez is nagyon édes, én ezt nem értem: minek agyoncukrozni a tormákat?! Ami jó benne, baromira csíp, és ez sokat javít a helyzetén, ízlik, de lehetne kevesebb cukor benne.” „Nem rossz, csak édeskés, viszont a torma jól kiérződik rajta.”

Ezüstérmes: Univer, majonézes torma (tubusos), 17,5 pont

Pontban csak nüansznyi eltérés van az első három helyezett között, abban meg teljesen megegyeznek, hogy mindegyik eszméletlenül csípős. Úgy tűnik mi ezekre gerjedünk. Ez a torma kicsit ecetesebb mint a többi, és egyáltalán nem édes.

MG 6399
„Nem lenne ez rossz, van ereje, viszont nekem túl savanyú.” „Ez a legjobb! Csíp is, krémes is, tormaíze is van, imádom!” „Enyhén ecetes, de nagyon finom, végre érezni valamin a tormát is!”

Holtversenyben aranyérmes: Kalocsai, majonézes tormakrém, 18 pont

Holtverseny alakult ki az első helyért, mégpedig a Kalocsai és a Penny saját márkása osztozik az aranyérmen. Ami vicces, mert a Kalocsai volt a legolcsóbb a teszten - még a saját márkás pennyst is leverte árban.

MG 6389
„Végre még egy, ami eléggé csíp. Ez nekem oké.” „Ez is kedvenc lesz! Jó tejszínes,  (csak kár, hogy ez majonézes - a szerk), csak nagyon folyós. Érezni benne a tormát, csípőskés, amolyan igazi mainstream cucc.” „Édes és csípős egyszerre.”

Aranyérmes: Penny, majonézes torma (tubusos), 18 pont

Azt nem árt tudni a penny tormáról, hogy az Univer gyártja, akinek saját terméke is dobogós lett, sőt, fél ponttal csúszott csak le az első helyről. Árban sincs olyan óriási eltérés a két termék között, de ez csak abban az esetben igaz, ha a nagyobb kiszerelésű tubusos Univert választja - legalábbis a Tescóban.

MG 6401
„Ez is jó csípős és nagyon finom, megvenném.” „Elképesztően csíp, egyáltalán nem érezni benne a majonézt vagy a tejszínt, nagyon finom, akkor megvan, ez a kedvenc!” „Dominál benne a majonéz, megfelelően csíp, kellemes ízhatás.”
 
 
Termék neve Ár (Forint) Fajlagos ár (Ft/kg) Pont (max. 25) Itt vettük
Penny, majonézes torma (tubusos) 239 1493 18 Penny Market
Kalocsai, majonézes tormakrém 289 1376 18 Auchan
Univer, majonézes torma (tubusos 160 g) 285 1781 17,5 Tesco
Kiskunfélegyházi, majonézes torma pikáns (tubusos) 319 2126 17 Auchan
Koch, majonézes torma 325 2321 11,5 Tesco
Colman's, horseradish sauce 890 3560 7 Culinaris
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek