HÚSVÉT 2015

Kézműves bor: parasztvakítás vagy valós tartalom?

etelka 2015. április 6., hétfő 17:44

Másnak is feltűnt, hogy manapság minden hagyományos, kézműves, organikus, paleo és persze bio? Lépten-nyomon olyan vonzó hívószavakba ütközünk, amelyek valódi háttere a legtöbb esetben homályba vész.

A régi, jól bevált mesterségbeli tudáshoz, manufaktúrabeli előállításhoz való visszatérés persze jó dolog. Ki ne érezné a különbséget a házi vágású sertés és a boltban kapható sorstárs húsa között? De vajon a borászat esetében biztos, hogy a ki-bedőlő falú kis pincékben, fahordóban házilag készített tételek a legjobbak? Főleg, hogy a piac és közízlés egyre inkább a könnyű borok fele megy el. Egyáltalán: a kézműves bor fogalma egyenlő ezzel a romantikus vízióval? Három borszakértőt kérdeztünk meg a témában. És nem nyugodtunk meg. Három borszakértőt kérdeztünk meg a témában, elsőként Kling József, szakírót.

Kling József, szakíró

Mit tekintünk kézművesnek?

Úgy tűnik, elég nagy a káosz a kézműves bor fogalma körül. Tudtommal nincs konszenzus, mit is jelent pontosan, milyen kritériumok mentén készül. Sokan egyszerűen a kis családi borászatot hívják kézművesnek. De attól, hogy egy borászat kicsi, még nem feltétlenül kézműves.

A kézművesség szerintem inkább a szemléletben fogalmazható meg. Például a környezettudatos borászkodásban.

Miért jó a fogyasztónak?

Mert úgy érezheti, hogy a kézműves bor címke alatt tisztább, eredetibb, igazabb nedű lapul, mint az adalékanyagokkal tuningolt nagyüzemi bor. De ez a legtöbbször önbecsapás.

Mennyit ad a bor élvezetéhez a kézművesség?

Tudati szinten biztos sokat.

Meg lehet ízre mondani, hogy egy bor kézműves?

Nem. Legfeljebb az íz tisztaságát lehet érezni, de ez megint megfoghatatlan. Íz alapján nagyon sok úgynevezett kézműves bor tapasztalataim szerint tulajdonképpen hibás. Ma Magyarországon a bor ár-érték aránya meglehetősen kaotikus. A minap vettem egy úgynevezett kézműves bort 3500 forintért. Illós volt.

Nagy Sebestyén, a Borjour rendezvények szervezője, a VinCE magazin munkatársa, a 90.9 Jazzy bormagazinjának műsorvezetője

Mennyit ad a bor élvezetéhez a kézművesség?

A válaszhoz tisztázni kellene a kézművesség fogalmát - ami eléggé elhasználódott az utóbbi időben. Ha olyasmit értünk rajta, hogy "kis mennyiségben, magas minőségben, természetes módon készült", akkor a "kézműves" lehet pozitív jelző. De erről nincs konszenzus.

Miért jó az a fogyasztónak?

Mondhatjuk, hogy a kézműves bor egyedi: jobban képes kifejezni a készítőjét és a területet, ahonnan származik a szőlő, mint a jóval nagyobb mennyiségben készült, technológiai borok

.

Meg lehet ízre mondani, hogy egy bor kézműves?

Nem, mivel kis mennyiségben és nagyban is, különféle technológiákkal és borászati eljárásokkal egyaránt készülhetnek kiváló, magas minőségű borok.

Lehet kézműves egy magasan technologizált borászatból kikerülő termék?

Egy nagy borászat is készíthet "kézműves" bort, limitált szériában. Egyébként pedig a kézművesség a kisebb pincék technológiai fejlődésével egyre inkább stíluskérdés, szemléletmód lesz, melynek középpontjában elsősorban az organikus gazdálkodás áll majd, nem pedig a feldolgozás technológiája.

Kathona Krisztián, Borháló

Milyen a „kézműves” bor?

Nincs fogalmi meghatározása a kézműves szónak a borkészítéssel kapcsolatos értelemben. A kézműves borok kifejezés egy neologizmus, inkább asszociatív háttere van a borászatban. Ez azt jelenti, hogy a kézi művelésre esküszik a termelő, nem technológiai borászat, kicsiben, emberi léptékben dolgozik, odafigyel a részletekre, végigkíséri a szőlészeti-borászati folyamatokat. Lényegét tekintve egyébként ez nincsen másként a többi borászatban sem.

Szerintem tisztázni kell, hogy a borász valójában nem létrehoz, hanem végigkísér és alakít valamit. Nem gondolja el, hogy mit fog teremteni az alapanyagból, hanem minden valószínűség szerint arra számít ő is, hogy legközelebb is fogyasztásra alkalmas alkoholt nyer ki a szőlőből.

Mennyit ad a bor élvezetéhez a kézművesség?

Én a boraink kiválasztásakor nem azt nézem első sorban, hogy mit mond magáról a borász, mennyire tekinti “kézművesnek” a végterméket. Sokkal inkább szempont az, hogy annak a bornak hol és milyen helye lesz egy beszélgetés mellé vagy a vacsoraasztalon. Én a jó borban hiszek és nem a kategorizálásokban.

Munkám során ittam kivételesen elegáns és valóban egyedi borokat olyan borászatoktól, akik kézművesnek mondják magukat, de teljesen középszerűeket vagy jellegteleneket is.

Mi következik tehát ebből? Egyrészt az, hogy nincs konszenzus és definíció, másrészt, hogy jó borok és szakértők igenis vannak. Miközben úgy tűnik, a kézműves kifejezés meglehetősen üres, és az evvel illetett borok esetében nincsen garancia a minőségre, a lehetőség azért adott, hogy a kiváló hazai borokat megtaláljuk!

Ha valaki tehát biztosra akar menni, netalán tanulni, érdemes a témában Kling József írásait olvasni, Nagy Sebestyén gondolatait hallgatni a Borjour rendezvényeken és a Jazzy rádión, vagy betérni egy Borhálóba és bátran kérdezni.

Így ünneplik Európában a húsvétot

Edicsek 2015. április 6., hétfő 08:44

Van, ahol szekeret gyújtanak fel, máshol körmeneteket tartanak, és van olyan is, ahol nyulaknak rendeznek ugróversenyt.

Tojáslikőrös tortácskák húsvétra

Ötvös Zsuzsanna 2015. április 5., vasárnap 11:02

Ha nem akar sok időt tölteni a konyhában Húsvétkor, de mégis összedobna valami villantós desszertet, akkor ezek a tortácskák fogják a tökéletes megoldást jelenteni! Az alapjuk egy nagyon egyszerű muffin, amelynek a tésztáját őrölt mandulával turbóztuk fel és reszelt sárgarépával tettük szaftossá – így rögtön a húsvéti kötelező répatorta is letudva! A muffinok menősítéséről pedig a tojáslikőrös-vaníliás fehércsoki-krém gondoskodik. A krémre már csak néhány apró-színes húsvéti ehető dekor kell, és tálalhatjuk is a desszertet akár a locsolkodóknak!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most mindent megtudhat a tojásról, még azt is amit nem akart

LS 2015. április 5., vasárnap 09:16

Évi 114 millió tojás, 3,9 milliárd árbevétel, QR-kód és high-tech üzemek. Megnéztük Magyarország legnagyobb tojásüzemét.

Tudja már, mivel tölti a család a húsvétot?

Sáfár Zsófia 2015. április 4., szombat 11:12

Mivel nem fog hétágra sütni a nap, ezért most eső- és hóbiztos programokat is gyűjtöttünk.

Brownie: répa-veteményeskert verzió húsvétra

Piszke 2015. április 4., szombat 09:19

Ha húsvét, akkor nyúl (még ha szegény csak egy fordítási hibának köszönheti is a főszerepet), és ahol nyúl, ott legyen marcipánrépa is.

Kereszt konfetti, madárijesztőnyúl és égetni való barika az idei tuti húsvéti lakásdísz

Edicsek 2015. április 3., péntek 12:35

Megnéztük, a dekorációgyártók hogyan maxolják ki a giccsvonalat idén. Meg is mutatjuk a legjobbakat!

Citromkrémes húsvéti nyuszifészek-pavlova

Piszke 2015. április 3., péntek 09:59

A pavlova-fészekbe erős citromos ízű krémet töltünk, a tetejét meg húsvétira dekoráljuk, naná!

Húsvéti víziló, majom és katica a menő idén csokiban

Edicsek 2015. április 2., csütörtök 15:52

Megnéztük, milyen csokikat vehet húsvétra: vannak új húsvéti állatok, és néhol már leárazásba is bele lehet futni.

Nyúlért hisztizik a gyerek? Ideje nemet mondani!

julien 2015. április 2., csütörtök 13:18

Tényleg szükség van rá, hogy évről évre újabb és újabb cikkek és publicisztikák intsenek arra, hogy egy állatot tartani felelősség? Tényleg minden húsvét előtt azon kell könyörögni felnőtt, szavazókorú, választható és választó állampolgárnak, hogy ne vegyen nyulat a gyerekének, hiába virnyog az egész nap ezért? Tényleg nem látjuk be azt a tényt, hogy rohadtul nem poén kiengedni az erdőbe a szerencsétlent, ha az elkényeztetett gyerek már ráunt?

Na ezért kell megírni a százötvenezredik radikális nyúlvédő publicisztikát a témáról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: négy kiváló majonézes torma húsvétra

Tuna Judit 2015. április 1., szerda 16:26

Ahogyan ígértük, a tejszínes tormák után itt vannak a majonézes változatok. Ezekből már nagyobb volt a választék és csak kettő bukott hatalmasat a kóstolón, ami elég jó arány. 

Számunkra a jó majonézes torma, erős, karakteres, nem keserű, megfelelő arányban van benne majonéz és torma is és a legjobb, ha érezni, hogy reszelt és nem pépesített torma van a fehéres szószban. Most is - ahogyan előző tesztjeinken - kizárólag íz alapján pontoztuk a termékeket, mivel a legjobbat szerettük volna megtalálni az összes közül, nem a legszebbet.

A tormákat semmilyen tudományos módszer alapján nem vizsgáltuk, kiflivel, paszternák csipsszel és nyers sárgarépával kóstoltuk őket. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, az első négy helyezett elég szorosan követte egymást, a többiek viszont nem arattak nagy sikert.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Idén kevesebb élelmiszerrel akarják átverni húsvétkor

Edicsek 2015. április 1., szerda 12:36

A Nébih húsvéti razziáin eddig jobbak az eredmények mint tavaly, de azért volt húsfeldolgozó, amit így is be kellett zárni.

10 millió forintba kerül a csúnya és ijesztő csokinyúl

Edicsek 2015. március 31., kedd 17:52

A szemét két gyémánt alkotja, viszont legalább nem túl szép az 5 kilós, 548 ezer kalóriát tartalmazó csokinyúl.

Locsolókölniteszt: bréking, már nem csak a borzalmasan büdös létezik!

Becca 2015. március 31., kedd 10:51

Nekem jutott a megtisztelő feladat, hogy a húsvéti sláger locsolókölniket leteszteljem, ami azt jelenti, hogy napokig - ha nem hetekig - bűzleni fogok a pacsuliszagtól, legalább viszont önök tudni fogják, melyek azok a termékek, amelyeket semmiképpen se vegyenek meg ha locsolkodni indulnak húsvátkor. Nyilván ha ki akar cseszni áldozatával, a legbotrányosabb illatút válassza, egyébként abból úgy is sokkal több van és még olcsóbb is, szóval hajrá és ha lehet ne is spriccelje, hanem egyenesen tekerje le a tetejét és öntözze meg vele a „virágot”. 

Hiperből, szuperből és trafikból szereztük be a kölniket, összesen fajtát. A teszt lényege az volt, hogy megtaláljam a legjobb illatút, amitől nem hányja el magát 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekre figyeljen, ha sonkát vesz

Edicsek 2015. március 31., kedd 09:18

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal összeszedte mire figyeljen, hogy a sonka ne rontsa el a húsvétot.

A tejszínes tormák között csak egy király van!

Tuna Judit 2015. március 30., hétfő 13:59

Hamarosan itt a Húsvét és vele együtt a nagy sonka zabálás is, de ez ugye torma nélkül nem az igazi. Mivel tavaly a sima, reszelt ecetes tormákat kóstoltuk, úgy döntöttünk idén a tejszínesek és a majonézesek kerültek terítékre. Igaz, tejszínes tormából nem találtunk sokat az üzletekben, de ez a négy is pont elég volt ahhoz, hogy sorrendet állítsunk fel. És persze gondolunk azokra is, akiknek ez jön be, mert hát nem szeretheti mindenki a majonézes változatot...

Természetesen két külön teszten kóstoltuk végig a tejszínes és a majonézes tormákat és mivel a legjobbat szerettük volna megtalálni mind a két kategóriában, kizárólag csak az ízüket pontoztuk. 

A tormákat semmilyen tudományos módszer alapján nem vizsgáltuk, kiflivel, paszternák csipsszel és nyers sárgarépával kóstoltuk. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, nagy meglepetésünkre a Tesco saját márkása 22 pontot kapott, még a méregdrága Treckelmentset is maga alá taszította. Végre egy jó hír: az aranyérmes olcsó is és finom is. Mondjuk az is igaz, hogy vasárnap már nem tudja beszerezni, szóval így időzítsen!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés