TÉL

A foltokban kiszáradó bőr még télen sem normális

2014. január 28., kedd 13:58

A sportos életmódot űzők a téli hónapokban sem hagyják ki az edzéseket, de hiába találni fűtött konditermeket minden második sarkon, sokan döntenek úgy, hogy inkább a csípős hidegben mozognak. A téli mínuszokban nemcsak a megfelelő sportruházatra, de az arcápolásra is érdemes fokozottan figyelni, hiszen a hideg és a szél hatására hamarabb száradhat ki a bőr és a cserepesedhet ki a száj, mint a melegebb időszakokban.

Hidratálás, hidratálás, hidratálás

Untig ismételt tétel, hogy a bőr hidratálásárakiemelten oda kell figyelni télen, a megfelelő eredményhez azonban kevés a hidratáló krém, az elegendő folyadékfogyasztásra is ügyelni kell, különösen, ha még sportol is a hűvösben. Ha pedig szárazabb bőrrel kínozza a sors, akkor meghatározott időközönként szakembert is érdemes felkeresnie.

„A száraz bőr egy bizonyos formában és mértékig természetes jelenség a téli időszakban. Megelőzésére a legalapvetőbb eszköz a bőrtípusnak megfelelő arcápoló készítmények, hidratáló krémek rendszeres használata. Az otthoni gyógymódok mellett érdemes szakszerű segítségét is kérni a kezeléshez. Mindenképp javasolt szakemberhez fordulnunk, ha az arcon a bőrszárazság foltokban jelentkezik, esetleg viszketéssel párosul, vagy a bőr hámlani kezd, feszül, berepedezik, a ráncok szabad szemmel is jól láthatóan elmélyülnek” – mondta a Díványnak Peterman Krisztina, a Dermatica szépségterapeutája.

Peterman Krisztina szerint bátran hozzányúlhatunk a természetes alapanyagokhoz is, a tiszta növényi olajok például kiváló antioxidánsok, flavonoidokban és vitaminokban gazdag készítmények. Típustól függően fertőtlenítő, tápláló, sejtvédő és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, ráadásul könnyen bejutnak a bőrbe. Bevizsgált alapanyagokból készíthetünk speciális, az adott bőrtípus igényeinek maximálisan megfelelő ápoló készítményeket; a száraz bőrűeknek például a rózsaolajos készítmények ajánlottak a leginkább. A javasolt illóolajok közé tartozik még a geránium, a jázmin, a kamilla, a levendula, a szantálfa és az ilang-ilang is. Tovább növelhetjük a kezelés eredményességét, ha a választott illóolajokhoz virágvizeket, rügykivonatokat adunk.

Ne vízalapú termékeket használjon

Nemcsak az lényeges, hogy használ-e hidratáló krémet, hanem az is, hogy milyet – erről Susie Galvez kozmetikus beszélt az ivillage.com-nak. A kozmetikus kifejtette: azok, akik a hidegben sportolnak, jobb, ha elfelejtik a vízalapú kozmetikai készítményeket, mivel ezek könnyen fagyást okozhatnak a bőr pórusaiban. Ő az olajos, zsírosabb krémeket ajánlja az előbbiek helyett. Ezeket vigye fel a bőrére akkor is, ha faggyúmirigy-túlműködéssel küzd, de miután már felszívódott valamennyire, mossa le. Ezután alkalmazza a bőrtípusának megfelelő készítményt!

Ne feledkezzen el a fényvédelemről

Ha a sí, vagy a snowboard rajongója, és szabadideje nagy részét a havas pályán tölti, akkor gondoskodnia kell még a megfelelő fényvédelemről is, hiszen a napfény még ekkor is súlyos károkat ozhat a bőrben! Legalább 30 faktoros napvédőt használjon, így elkerülheti a dehidratációt, a leégést és a ráncok elmélyülését, és még nagyobbat, ha van néhány kitüremkedő atipusos anyajegy az arcán.

Az egész testét hidratálja

Már említettük a hidratálás jelentőségét, de ne higgye, hogy ez csak az arcbőrére, illetve azokra a részekre vonatkozik, amiket nem fed ruha. A fagyos levegő az egész testét kiszárítja, még akkor is, ha egész nap síruhában van. Továbbá gondoljon csak bele: sportolás közben megizzad, ami egyben azt is jelenti, hogy vizet veszít – tehát miért is ne kellene azt a téli hónapokban is pótolni?

Vigye magávla az ajakbalzsamot és a szemkörnyékápolót

Ne feledje, az ajkakon nincsenek faggyúmirigyek, így ez a része az első, ami kiszárad, főleg, ha sportol, hiszen az ellenszéltől ez hamarabb és erősebben jelentkezhez. Éppen ezért mindig úgy menjen mozogni a szabadba, hogy visz magával (lehetőleg fényvédelemmel ellátott) ajakbalzsamot. Járjon el ugyanígy a szemkörnyékápolókkal is, ugyanis ezen a területen sajnos nem keletkezik eredendően annyi nedvesség, hogy az elegendő legyen.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta