TÉL

Ezekre ügyeljen, ha télen fut

2014. január 27., hétfő 18:42

Azok, akik nyáron kint róják a köröket, általában a tél beköszöntével sem hagynak fel szenvedélyükkel. Ha ön sem akar a négy fal között, a kanapén tespedni, hanem a hidegben is szeretné folytatni aktív életmódját, úgy a következőkre figyeljen!

Ruházat

Egy elkötelezett futót nem lehet visszatartani a sporttól még a mínuszokban sem, hiába nem igazán ajánlott. De ha valaki rétegesen felöltözik, és polár ruhákat vesz fel, akkor nem nagyon lehet fázni edzés közben.

A nyak védelme ilyenkor kiemelten fontos, de ez a téli futóöltözeteknél megoldott. Érdemes beszerezni jó minőségű aláöltözőt, a nike pro termékek például kifejezetten jók, és akár évekig is kibírják. 

"Hogy még egy kicsit se fázzon, és ne is betegedjen le, semmiképp se feledkezzen el a sapkáról és a kesztyűről, hiszen az edzés minőségén ronthat, ha a test energiája azzal megy el, hogy próbálja melegíteni magát. Sálat persze nem mindenki szeret futáshoz használni, nem is muszáj, ebben az esetben magasított nyakú felsőt vegyen fel, így kivédheti, hogy a sál ide-oda himbálózzon" - ajánlja Papp Krisztina olimpikon futó. „Télen rajtam 3 reteg van, aláöltözet, egy hosszú polár felső, azon egy masik felső, és ha szeles az idő, akkor még pluszban széldzseki, alul meg anorák.”

Cipő

Hideg időben az egyik legfontosabb az, hogy minőségi, kifejezetten téli cipőt válasszon, ami jól tapad a lábára, így nem tud az eső vagy a hó behatolni. Olyat keressen, ami vízálló, és ami ellenáll a hidegnek, hiszen bármennyire is fut, az most is érvényes, hogy a lábról a legkönnyebb felfázni. azt is tartsa szem előtt, amikor cipőt választ, hogy milyen terepen szokott edzeni, hiszen lehet, hogy könnyebb lenne a dolga, ha például extrán bordázott talpút húzna fel.

Maszk

Igencsak megosztja az embereket a futáshoz a maszk használata. Persze ez is elhagyható, valamint kiváltható sállal is, de ha nem akar nagyon hideg levegőt belélegezni, akkor egyszerűbb, ha maszkot tesz fel. Lehet, hogy eleinte furcsa lesz, de könnyű hozzászokni, ráadásul jó időben is nagy hasznát veheti, főleg allergiás szezonban!

Nyújtás

Futás – és lényegében bármilyen más sport előtt – külön időt kell fordítani a nyújtásra, hiszen így egyrészt jobban megy az edzés, másrészt pedig bemelegített izmokkal jobban elkerülhetőek az esetleges sérülések. Ez télen fokozottan igaz, hiszen az izmok lassabban melegednek be, kötöttebbek is, így lehetőleg kicsit tovább végezze a gyakorlatokat. Természetesen ez a futás végeztével is fontos, azonban ügyeljen arra, hogy utána ne a hidegben, hanem bent nyújtson!

Kint, vagy bent?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy kint, a szabad levegőn, vagy egy benti, fűtött helyiségben, egy futópadon érdemes edzeni. A legtöbben persze – főleg, ha hozzá vannak szokva a kinti sportoláshoz -, nem mennek télen sem a négy fal közé, de ha nagyon szeles idő van kint, ráadásul az utak is jegesek, csúsznak, akkor érdemesebb mégis edzőteremben róni a gépen a kilométereket.

„Ha a futópados megoldást választja, akkor készüljön fel ré, hogy teremben szárazabb a levegő, és mivel általában elég sokan vannak egyszerre egy térben, fülledt és levegőtlen is lehet a helyiség. Éppen ezért, ha mégis ezt választja, folyadék mindenképp legyen kéznél!" - tanácsolja Papp Krisztina.

Amennyiben mégis a kinti terepre szavaz, akkor a légzésénél mindenképp figyeljen arra, hogy az orrán keresztül szívja be a levegőt, és a száján keresztül fújja ki!

Folyadékpótlás

Annak ellenére, hogy kint nincs meleg, és kevésbé csurog rólunk a víz, a folyadékpótlásról télen se feledkezzen meg se az edzés előtt, se utána. Bár ilyenkor lehet, hogy kevésbé szomjas, mint nyáron, viszont ugyanúgy sok vizet veszít - sőt, egyes elméletek szerint még többet is!

Jó tanács: vannak olyanok, akik meleg tea, vagy energiaital helyett forraltborral állnak neki a futásnak, azt remélve, hogy így kevésbé fognak fázni. A baj ezzel - többek között - az, hogy így csalókán érezheti azt, hogy melege van, miközben könnyen lehet, hogy valójában a teste már túlságosan is kihűlt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta