Hüttézzen otthon, hüttekajákkal

Végre (?) itt a tél, leesett az első rendes hó, már semmi nem tarthat vissza bennünket attól, hogy otthon is hüttehangulatot teremtsünk. Azt már végigvettük, milyen italokkal tudjuk ezt megvalósítani, most pedig összeszedtük, mit főzzünk a pia mellé, ha síelés nélkül is síelősen szeretnénk magunkat érezni.

Kezdjük a levessel

Ami mi más is lehetne, mint kedvenc osztrák hüttelevesünk, a Frittatensuppe, vagyis a húsleves palacsintatészta betéttel. Vagyis a palacsintaleves. Ha ezt főzné, a receptet megtalálja itt.

Főétel hús nélkül, a käse spätzle

Vigyázat, csak azért, mert nincs benne hús, a käse spätzle még nem lesz valami könnyű kaja. A karakteres sajttal (sajnos ez trappistából nem lesz az igazi) összepiruló nokedli, a tetején a sült hagyma egyszerűen tökéletes, pláne, ha még megküldjük egy adag gyomorkímélő köményes káposztasalátával. Az autentikus élménynek fontos része a sistergően forró, egyszemélyes vasserpenyő. Ha ez nincs kéznél, de vágynak az élményre, tálalhatják valami olyanban, amivel szintén meg tudják magukat égetni. Korábbi receptünket itt olvashatja.

shutterstock 83169817

Főétel húsevőknek: Wiener Snitzle bécsi krumplisalátával

Egy jó szelet borjúbécsi egy jó adag krumplisalátával sokak szívét megdobogtatja akkor is, ha előtte nem síeltek egész nap. Sőt, van akinek úgy csak igazán. Hogy mitől borjúbécsi, meg mitől nem, és miért lesz jó, arról már korábban elmélkedtük, itt találják a receptet a húshoz és a salátához.

Desszertnek egy jó császármorzsa, osztrák/magyar/reform módra

Nem is tudom, van-e olyan étel nálunk, amiből olyan sok verziót közöltünk, mint a császármorzsából. Volt olyan, amikor összehasonlítottuk, vajon az osztrák, lisztes, vagy a magyar, grízes a jobb, önök pedig szavaztak. Aztán volt olyan is, amikor a korábban két Michelin-csillagos helyen dolgozó sztárséf mutatta meg, ő hogyan készítené el ezt (na meg a rántott húst). Volt már reform-császármorzsánk is, ami kölesből készült, állagában pedig inkább a magyaros verzióra hajazott, vagyis nem annyira hüttés, de megdöbbentően finom lett. Aztán nemrégiben azt is megmutattuk, milyen a lisztes verzió, ha a nagyi szakácskönyvét vesszük alapul. Sokkal régebben pedig a recept mellett arról is írtunk, a legenda szerint honnan ered az étel neve. Szóval, ha smarnira vágynak, lesz miből választani, csak le ne hagyják mellőle a szilvamártást (1 kg felezett szilva, 20 dkg cukor, 1,5 dl vörösbor, 1 citrom leve, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 12-15 percig főzve), különben oda a hüttehangulat.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek