TÉL

Appok síelőknek, amik a lavinaveszélyt is jelzik

2014. február 1., szombat 12:03

Ha valamilyen kérdésre keressük a választ vagy gyorsan információra van szükségünk, a legtöbbünk a telefonjához nyúl elsőként. Nincs ez másképpen a sípályákon sem. Kimondottan hasznos lehet a térkép funkció, ha épp az erdőből szeretne kijutni, de a lavinaveszélyt ebből az alkalmazásból aligha tudhatja meg. Így összegyűjtöttünk néhány olyan hasznos appot, amit érdemes feltelepíteni a telefonjára, mielőtt síelni indul.

First Tracks with Helly Hansen

iOS Android 

Specifikációk

Ár: Ingyenes

Kompatibilitás:
Minimum 6.1 iOS (27,5 MB)
Minimum 3.0 Android (8,1 MB)

Ha azok közé a síelők közé tartozik, akik szeretnek elsőként siklani a friss hóban, akkor biztosan hasznát veszi a ruházati termékeiről ismert Helly Hansen cég First Track applikációjának. Az alkalmazás lényege, hogy egy egyszerű ébresztőóra helyett egy kimondottan síelőknek és szűzhó kedvelőknek szánt ébresztőóraként működik. Beállíthatja, mi az a hómennyiség, ami megér annyit, hogy a tervezettnél korábban felkeljen miatta, és azt az időpontot is, amikor fel szeretne ébredni, ha friss hó esett. Aztán nyugodtan aludhat tovább, hiszen ha éjjel mondjuk leesik az a néhány centi hó, ami átlépi az ingerküszöbét (vagyis a megadott adatokat), akkor a betervezett reggel 9 óra helyett a telefonja reggel 6-kor kelti (vagy amit előtte beállított), hogy még véletlenül se maradjon le semmiről.

and1

Ullr's Mobile Avalanche Safety Tools

iOS Android

Specifikációk

Ár: 8,99 EUR, kb. 2800 forint (iOS), 2258 forint (Android)

Kompatibilitás:
Minimum 4.3 iOS (7,3 MB)
Minimum 2.3.3 Android (4,7 MB)

A maga 2500 forint körüli árával nem tartozik a kifejezetten olcsó alkalmazások közé, viszont aki már profi már a síelésben és nem elégszik meg a síközpontok szépen rendben tartott kék pályáival, az jó, ha magával viszi ezt az alkalmazást, persze az utasbiztosítás mellé. Amellett, hogy a közösségi funkció révén megnézheti mások bejegyzéseit arról a terepről, ahová megy, folyamatosan nyomon követheti a lavina előrejelzéseket is. Vagy ha ahhoz van kedve, elemezheti a havat.

and2

Ski Tracks – GPS Track Recorder

iOS Android

Specifikációk

Ár: 0,89 EUR, kb. 278 forint (iOS), 278 forint (Android)

Kompatibilitás:
Minimum 5.0 iOS (3,5 MB)
Minimum 1.2.1 Android (2 MB)

Ha szeretné nyomon követni, merre, mennyit, milyen sebességgel síelt, és ezt akár térképen is visszanézné, akkor a Ski Trackkel remekül fog szórakozni. Az applikációt direkt úgy tervezték, hogy alig fogyasztja az aksit, így nem kell aggódni, hogy nap végére lemerül a telefonja. Viszont az egésznapos adatokat megoszthatja a Facebookon ismerőseivel, vagy a Google Earth-re is feltöltheti, sőt, még képet is adhat hozzá. A másik jó hír, hogy a mérsékelt akkufogyasztás mellett egyáltalán nem használja az adatforgalmat (persze, ha valahova fel akarja tölteni az adatokat, akkor jobb, ha keres egy wi-fi hálózatot), így külföldön is bármikor tudja használni. Ráadásul az ára is kellemes: kevesebb mint 300 forintért lehet az öné.

and3

Síelők.hu

iOS Android

Specifikációk

Ár: Ingyenes

Kompatibilitás:
Minimum 5.0 iOS (11 MB)
Minimum 1.2 Android (4.7 MB)

Még mielőtt a magyar applikációk teljesen kimaradnának a válogatásból, gyorsan ajánljuk az egyébként is népszerű síelők oldal digitális kiadását. Az applikációból természetesen nem hiányozhat a folyamatosan frissülő hójelentés, de emellett akár azt is megtudhatja, hogy melyik pályák és liftek működnek az egyes síterepeken. A pályarendszer térképét is tanulmányozhatja, illetve elolvashatja mások beszámolóját a helyről vagy megnézheti a feltöltött fotókat. Ezeken túl is akadnak hasznosságok az ingyenes alkalmazásban: előzetesen megtervezheti vele a lesiklását, síelésről szóló híreket olvashat és még bepakolási listát is kap általa, hogy garantáltan felhőtlen legyen a síelése.

and4

+2 játék – Touch Ski 3D vagy Ski Challenge 14

iOS Android 

Specifikációk

Ár: Ingyenes (az alapjátékok)

Kompatibilitás:
Minimum 6.0 iOS (122 MB)
Minimum 2.3 Android (49 MB)

Készüljön fel a siklás élményére otthon, vagy inkább ne is menjen ki a hidegbe, minek. Üljön be a fotelbe forró csokival, vagy valami alkoholos itallal, polcolja fel a lábát kényelmesen és síeljen így. A kritikák alapján mindkét játék nagy élmény, még úgy is, hogy gyakorlatilag az ujjával síel. Sőt, ha a freestyle síelést választja, akár olyan trükköket is elleshet, amiket aztán élesben a sípályán is kipróbálhat, persze, ha meri. Az alapjátékok ingyenesek, de ha az összes pályát végig akarja nyomni vagy egyéb extrákat szeretne hozzá, akkor már fizetni kell. A Touch Ski 3D csak iOS rendszerre elérhető, de a Ski Challenge Androidra is létezik.

and5

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta