no

Appok síelőknek, amik a lavinaveszélyt is jelzik

Ha valamilyen kérdésre keressük a választ vagy gyorsan információra van szükségünk, a legtöbbünk a telefonjához nyúl elsőként. Nincs ez másképpen a sípályákon sem. Kimondottan hasznos lehet a térkép funkció, ha épp az erdőből szeretne kijutni, de a lavinaveszélyt ebből az alkalmazásból aligha tudhatja meg. Így összegyűjtöttünk néhány olyan hasznos appot, amit érdemes feltelepíteni a telefonjára, mielőtt síelni indul.

First Tracks with Helly Hansen

iOS Android 

Specifikációk

Ár: Ingyenes

Kompatibilitás:
Minimum 6.1 iOS (27,5 MB)
Minimum 3.0 Android (8,1 MB)

Ha azok közé a síelők közé tartozik, akik szeretnek elsőként siklani a friss hóban, akkor biztosan hasznát veszi a ruházati termékeiről ismert Helly Hansen cég First Track applikációjának. Az alkalmazás lényege, hogy egy egyszerű ébresztőóra helyett egy kimondottan síelőknek és szűzhó kedvelőknek szánt ébresztőóraként működik. Beállíthatja, mi az a hómennyiség, ami megér annyit, hogy a tervezettnél korábban felkeljen miatta, és azt az időpontot is, amikor fel szeretne ébredni, ha friss hó esett. Aztán nyugodtan aludhat tovább, hiszen ha éjjel mondjuk leesik az a néhány centi hó, ami átlépi az ingerküszöbét (vagyis a megadott adatokat), akkor a betervezett reggel 9 óra helyett a telefonja reggel 6-kor kelti (vagy amit előtte beállított), hogy még véletlenül se maradjon le semmiről.

and1

Ullr's Mobile Avalanche Safety Tools

iOS Android

Specifikációk

Ár: 8,99 EUR, kb. 2800 forint (iOS), 2258 forint (Android)

Kompatibilitás:
Minimum 4.3 iOS (7,3 MB)
Minimum 2.3.3 Android (4,7 MB)

A maga 2500 forint körüli árával nem tartozik a kifejezetten olcsó alkalmazások közé, viszont aki már profi már a síelésben és nem elégszik meg a síközpontok szépen rendben tartott kék pályáival, az jó, ha magával viszi ezt az alkalmazást, persze az utasbiztosítás mellé. Amellett, hogy a közösségi funkció révén megnézheti mások bejegyzéseit arról a terepről, ahová megy, folyamatosan nyomon követheti a lavina előrejelzéseket is. Vagy ha ahhoz van kedve, elemezheti a havat.

and2

Ski Tracks – GPS Track Recorder

iOS Android

Specifikációk

Ár: 0,89 EUR, kb. 278 forint (iOS), 278 forint (Android)

Kompatibilitás:
Minimum 5.0 iOS (3,5 MB)
Minimum 1.2.1 Android (2 MB)

Ha szeretné nyomon követni, merre, mennyit, milyen sebességgel síelt, és ezt akár térképen is visszanézné, akkor a Ski Trackkel remekül fog szórakozni. Az applikációt direkt úgy tervezték, hogy alig fogyasztja az aksit, így nem kell aggódni, hogy nap végére lemerül a telefonja. Viszont az egésznapos adatokat megoszthatja a Facebookon ismerőseivel, vagy a Google Earth-re is feltöltheti, sőt, még képet is adhat hozzá. A másik jó hír, hogy a mérsékelt akkufogyasztás mellett egyáltalán nem használja az adatforgalmat (persze, ha valahova fel akarja tölteni az adatokat, akkor jobb, ha keres egy wi-fi hálózatot), így külföldön is bármikor tudja használni. Ráadásul az ára is kellemes: kevesebb mint 300 forintért lehet az öné.

and3

Síelők.hu

iOS Android

Specifikációk

Ár: Ingyenes

Kompatibilitás:
Minimum 5.0 iOS (11 MB)
Minimum 1.2 Android (4.7 MB)

Még mielőtt a magyar applikációk teljesen kimaradnának a válogatásból, gyorsan ajánljuk az egyébként is népszerű síelők oldal digitális kiadását. Az applikációból természetesen nem hiányozhat a folyamatosan frissülő hójelentés, de emellett akár azt is megtudhatja, hogy melyik pályák és liftek működnek az egyes síterepeken. A pályarendszer térképét is tanulmányozhatja, illetve elolvashatja mások beszámolóját a helyről vagy megnézheti a feltöltött fotókat. Ezeken túl is akadnak hasznosságok az ingyenes alkalmazásban: előzetesen megtervezheti vele a lesiklását, síelésről szóló híreket olvashat és még bepakolási listát is kap általa, hogy garantáltan felhőtlen legyen a síelése.

and4

+2 játék – Touch Ski 3D vagy Ski Challenge 14

iOS Android 

Specifikációk

Ár: Ingyenes (az alapjátékok)

Kompatibilitás:
Minimum 6.0 iOS (122 MB)
Minimum 2.3 Android (49 MB)

Készüljön fel a siklás élményére otthon, vagy inkább ne is menjen ki a hidegbe, minek. Üljön be a fotelbe forró csokival, vagy valami alkoholos itallal, polcolja fel a lábát kényelmesen és síeljen így. A kritikák alapján mindkét játék nagy élmény, még úgy is, hogy gyakorlatilag az ujjával síel. Sőt, ha a freestyle síelést választja, akár olyan trükköket is elleshet, amiket aztán élesben a sípályán is kipróbálhat, persze, ha meri. Az alapjátékok ingyenesek, de ha az összes pályát végig akarja nyomni vagy egyéb extrákat szeretne hozzá, akkor már fizetni kell. A Touch Ski 3D csak iOS rendszerre elérhető, de a Ski Challenge Androidra is létezik.

and5
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra