Eperszezonban az egyik kedvenc süteményem az epres pite omlós-vajas tésztával. Az omlós tésztát nem tart sokáig összeállítani, beledobáljuk az epret, és már sülhet is! A gyömbértől pedig fűszeres és pikáns lesz a sült epertöltelék. Tálalhatjuk egy kevés felvert tejszínhabbal vagy egy-egy gombóc vaníliafagyival. Ha kapnak rebarbarát, az eper harmadát cseréljék ki arra, úgy is fantasztikus lesz!
Hozzávalók (4 kicsi vagy egy nagy pitéhez):
Omlós tészta:
180 g liszt
120 g hideg vaj
40 g porcukor
2 tojássárgája
Töltelék:
400 g eper (megtisztítva, mérve)
4 ek. cukor
2-3 centiméternyi friss gyömbér
2 csapott ek. kukoricakeményítő vagy vaníliás pudingpor
1. Az omlós tésztához a lisztet, a porcukrot és a kockákra vágott vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, és összeállítjuk a tésztát. A tésztagombócot fél órára hűtőbe tesszük.
2. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és kibéleljük vele a nagy piteformát vagy a négy kicsi piteformát. A megmaradt tésztát félretesszük a rácsozáshoz.
3. A töltelékhez a megtisztított epret szeletekre vágjuk. Rászórjuk a cukrot és a keményítőt (vagy a pudingport), ráreszeljük a gyömbért, majd összeforgatjuk. A tölteléket a tésztával kibélelt piteformá(k)ba halmozzuk.
4. A maradék tésztát kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, és berácsozzuk vele a pité(ke)t.
5. 175°C-ra előmelegített sütőben kb. fél órát sütjük, ha kicsi pitéket készítünk, és kb. negyven percig, ha egy nagy pitét sütünk.