TAVASZ

Jó hírünk van: létezik olcsó és jó futócipő!

2014. május 15., csütörtök 15:29 |

Neutrál és stabil cipőket teszteltünk. Szerettük volna, ha mindkét lábformára tudunk találni olyat, amelyikben élvezet a futás. Mert ugye, a cipő nagyban befolyásolhatja, hogy mennyire fárad el futás közben, fájnak-e az ízületei, és a mozgást is nagyban tudja korlátozni a nem jól megválasztott futócipő. Egy jó futócipőben nem szabadna megfájduljon a boka és a térd, továbbá az edzés alatt megtett távot is sokkal könnyebb lefutni anélkül, hogy túl hamar elfáradna. Ezek miatt hosszú távon sokkal inkább megéri befektetni egy olyan darabra, amit igazán a magáénak érez, még ha elsőre drágának is tűnik. Higgye el, tényleg nem fogja megbánni. Elég ha csak azt nézzük, hogy egy kondibérlet ára havonta tízezer forint körül van, a futásért meg ugye, nem kell fizetni. Oké, a kiegészítőkért igen, de ez meg csak egyszeri befektetés. Ráadásul, ha csak hobbifutó, elég 2-3 évente új cipőt beruháznia, új ruhát meg csak akkor érdemes vennie, ha már az előzőt megunta. De tényleg. 

Az Intersportból, a The North Face-ből és a Helly Hansenből szereztük be a cipőket, összesen nyolc párat. Elég jól bizonyított mindegyik. Azt külön szeretnénk kiemelni, hogy mi abszolút átlagos, maratont nem futó halandók vagyunk, kifejezetten arra mentünk rá, hogy melyiket a legjobb hordani futás közben. Tehát nem elemeztük az anyagát, a technológiát, amivel készültek; ellenben a kinézetüket és a kényelmességüket viszont annál inkább górcső alá vettük. Mivel nem most kezdtük a futást, van már némi tapasztalatunk cipők terén, ezért is voltunk kíváncsiak, mit hoz majd ez a teszt. 

A teszten szereplő cipők: Adidas Revenergy boost TF, Asics Gel Zaraca 2, Asics Gel Zone 2, Helly Hansen Nimble R2, Nike Lunarglide +5, Pro Touch OZ Pro III (Intersport saját márka), Saucony Guide 7, The North Face.

Becca és Edicsek próbálták a cipőket. Becca minden nap fut 4 kilométert, és csak pár hónapja derült ki, hogy stabil cipőre van szüksége: „Mikor elkezdtem futni, a szakemberek megnézték, hogy milyen cipőre van szükségem. Ráállítottak egy lapra, amin ottmaradt a lábnyomom, és mivel teljesen normálisnak tűnt a „talplenyomatom”, neutrál cipőt ajánlottak. Körülbelül 1 évig ilyenben futottam, és többször panaszkodtam régóta futó barátoknál, hogy fáj a térdem és bokám. Erre a válasz az volt, hogy majd elmúlik, vagy hogy nem nekem való a futás, és hagyjam abba. Na, kösz! Szerencsére nem adtam fel, és elmentem az Intersportba, ahol van lábformaszkennelő, ami persze rögtön megmutatta, hogy stabil (pronáló) cipőre van szükségem. Ez annyit jelent, hogy enyhe lúdtalpam van, és kell az oldaltámasz futás közben. Amióta viszont a megfelelő cipőben futok, nem fáj sem a térdem sem a bokám, és a futás is jobban megy.”

Ezzel szemben Edicsek nem ennyire tudatos cipőválasztó. „Számomra az a legfontosabb, hogy kényelmes legyen a cipő, és hogy jól is nézzen ki. Az külön öröm, ha esetleg utcára is fel lehet venni. Most úgyis boldog-boldogtalan futócipőben rohangál a városban, ami teljesen érthető is, hiszen egy kényelmes, könnyű sportcipőt nem csak futás közben hálál meg az ember lába, hanem egész napos rohangálás mellett is."

És akkor kezdjük a neutrál cipőkkel

A neutrál cipők a normál lábboltozatú futókra jellemző, ami annyit tesz, hogy  sem kifelé, sem befelé nem dől a lábuk futás közben. Bővebben itt olvashat erről.  

 

Adidas Revenergy boost TF, 29990 forint

AG 20140514 012
Fotó: Ancsin Gábor / divany.hu

Becca : Kipróbáltam, egyáltalán nem okozott különösebb élményt. A talpazata jó aszfalton, de mégsem ezt a cipőt választanám magamnak a próbáltak közül. Igen, azt írtuk, hogy nem fogunk beszélni a technológiáról, ennél a cipőnél viszont muszáj megemlítenünk az anyagot, amiből készült. Új fejlesztéssel jött elő az Adidas, a cipő felsőrésze Techfit technológiával készült, emiatt könnyű és ultra hajlékony, tehát minden lábformára megfelelően illeszkedik.

Techfit

Az Adidas TechFit termékek célja az ízületek mozgásának összehangolása, az izmok egyensúlyának megteremtése és a tartás javítása a nagyobb teljesítmény érdekében. Az eredmény fokozott robbanékonyság olyan helyzetekben, amikor az erő vagy a sebesség játssza a döntő szerepet, pl. futásnál, oldalirányú mozdulatoknál (tenisz), hirtelen megállásánál és elindulásnál (futball), vagy nagy súlyok emelésénél (edzés). Az Adidas TechFit ruhadarabok testre feszülő, szűk szabásuknak és kompressziós anyaguknak köszönhetően csökkentik az izmok rezgését, elősegítik a gyorsabb véráramlást, ezáltal optimálisabb erőkifejtést és –felhasználást tesznek lehetővé a sportoló számára - ígéri az Adidas.

Nos, kicsit bizarr látvány, Ahogy a lábujjam kidomborodik a cipő orrán. Ahhoz tudnám hasonlítani, amikor a csecsemő tenyere-talpa ki-kirajzolódik helyezkedés közben a várandós anyja hasán. Nem rossz benne futni, de bulizni még jobb. Felvettem egy éjszakai bulira, mert maga a cipő nagyon szuperül néz ki – ezt mások is osztották. Baromi kényelmes volt, egész éjjel táncoltam, meg mások is a lábamon, sajnos. A cipő bepiszkolódott, viszont totál egyszerű volt tisztítani – pont emiatt az új technológia miatt – és könnyen megszáradt. Büszkén viselném bármilyen rendezvényen, buliban, futáshoz azonban nem kellene. Utcán remek viselet, városnézésre is ideális, ha másért nem, ezért tutira megvenném.

Edicsek: Első ránézésre örültem, mert nagyon jól néz ki, közelről és az anyagát megfogdosva viszont inkább gagyinak tűnt. Kényelmes és tartja is a lábat, viszont ami miatt utálnám, az az orr része. Annyira furcsa a hiper-szuper új technológia, hogy bár nincs ormótlan nagylábujjam, mégis folyamatosan kipuklisodott a cipő felszínén. Az volt az érzésem, hogy 2-3 hónap használat után ez az anyag valószínűleg megadja magát, és örökre ottmarad a pukli a cipő orrán. 

Termék Funkcionalitás (max. 10 pont) Kinézet (max. 10 pont) ár–érték-arány
Adidas 6   9                               6

Asics Gel Zaraca 2, 29990 forint

AG 20140514 007
Fotó: Ancsin Gábor / divany.hu

Becca: nagyon jó benne futni, baromi jó a párnázottsága. Aszfalton is tökéletes, bár egy kicsit megfájdult futás után a bokám, ami lehet attól, hogy ez neutrál cipő és attól is, hogy esőben próbáltam (viszont alig ázott be!). Az anyaga és a színe is tetszik, sőt, szerintem sokkal jobb, mint az oldaltámaszos tesójának, de – mint tudjuk – nem ez az elsődleges szempont cipőválasztásnál. Mindenképpen ajánlom azoknak, akiknek neutrál cipő kell, és nem csak pályán futnak. Biztosan szeretni fogják ezt a darabot.

Edicsek: Nagyon szép és jól néz ki, viszont valószínűleg mérethiba miatt annyira törte a sarkam, hogy utáltam, ezért az én véleményem nem teljesen mérvadó, Beccára hagyatkozom funkcionalitás tekintetében. Kicsit olyan érzés volt, mint gyerekként, mikor annyira tetszett egy cipő, hogy hiába volt már rám kicsi, de beleszuszakoltam a lábam, és sírni tudtam volna, annyira fájt, de ránéztem, és olyan szép volt, hogy nem akartam levenni. Na, ez a cipő pont olyan, de azért levettem, mielőtt vérezni kezdett a lábam. 

Termék Funkcionalitás (max. 10 pont) Kinézet (max. 10 pont) ár–érték-arány
Asics  10   10                              8

Pro Touch OZ Pro III (Intersport saját márka), 12990

AG 20140514 001
Fotó: Ancsin Gábor / divany.hu

Becca: egészen meglepő volt, hogy az Intersport saját márkás futócipőjében élvezet futni (bár azt sajnos megéreztem, hogy nem pronáló cipő). Köszönhető ez annak, hogy a cipő abszolút olyan, mintha az Asics és az Adidas házasságából született volna: a felsőrésze ugyanolyan, mint a Zaracának, a talpa meg Adidasra hajaz. Ezúttal a színkombinációt is eltalálták: utcára is bármikor felvehető. Kezdőknek, vagy rövid távon futóknak tökéletes választás. Arról már nem is beszélve, hogy az ára zseniális, ennyi simán belefér a büdzsébe még akkor is, ha hetente csak egyszer szánja rá magát, hogy futkározzon. Egyszóval hobbifutóknak ennél nem kell jobb. Teremben, aszfalton és pályán is oké, de ha hosszabb shoppingtúrára készül, akkor is jó szolgálatot tesz. Egy baja van csak, hogy neutrál cipő, ami ugye, nekem sajnos felejtős. Esetleg nem készítenének ebből stabilt is??

Edicsek: Ezt a cipőt imádtam. Már az első felvételnél nagyon kényelmes volt, ráadásul olyan párnás a talpa, hogy öröm benne járni is. Egyáltalán nem csúszik vizes talajon sem, pedig bevallom, hogy túrázni is voltam benne, és köveken is másztam. Ráadásul nagyon jól is néz ki – úgyhogy ez az egyik kedvencem, az meg csak később derült ki számomra, hogy ez a teszt egyik legolcsóbb szereplője. 

Termék Funkcionalitás (max. 10 pont) Kinézet (max. 10 pont) ár–érték-arány
Intersport saját márkás 9   9                             10

The North Face W Hyper-track guide, 27900 forint

AG 20140514 005
Fotó: Ancsin Gábor / divany.hu

Becca: Már akkor csalódott voltam, amikor megláttam a cipőt. Na nem azért, mert nem néz ki jól vagy ilyesmi, hanem, mert tudtam, hogy ilyenem sem lehet, ugyanis ez is neutrál cipő. (Egyébként itt kezdtem el gondolkozni azon, hogy mennyivel nagyobb a választék neutrál cipők terén. Csalás!!) Mivel a zöld a kedvenc színem, nyilván azonnal a szívembe zártam. Már csak az volt a kérdés, hogy lehet-e benne kényelmesen futni betonon. Mondjuk, az is feltűnt elsőre, hogy ennek a cipőnek a talpa a tavalyihoz képest sokkal vastagabb, tehát gyanítottam, hogy a csillapítása is jobb lesz. Így lett. Jól tartja a lábat, rugalmas benne a futás, jól szellőzik, terepen és aszfalton is nagyon kényelmes. Baromi rugalmas a talpa, emiatt a futás is sokkal könnyebb benne. Ha rosszak az ízületei, ezt válassza! Ezen tulajdonságok mellett még jól is néz ki. Akkor ajánlom, ha többet fut terepen/betonon, mint futópályán, és szintén kedveli a zöld színt. Egyébként, ha jól tudom, pinkben is kapható.

Edicsek: Maga a cipő nagyon jól néz ki, és látszik rajta, hogy igen jól nyúzható darab, vagyis nem biztos, hogy jövőre le kell cserélni, persze ez attól függ, hogy mennyit fut benne a tulajdonosa. Ami nekem kicsit zavaró volt benne, az pont a csillapítása: bár nagyon jól hajlik a talpa, nekem sarokrésznél kicsit túl kemény volt a betonon. Ennek ellenére ez is egy olyan cipő, ami pont megfelelne nekem, hiszen utcára és futáshoz is lehet hordani. 

Termék Funkcionalitás (max. 10 pont) Kinézet (max. 10 pont) ár–érték-arány
TNF 9,5   10                             9

Helly Hansen Nimble R2, 31990 forint

AG 20140514 009
Fotó: Ancsin Gábor / divany.hu

Becca: Ezt egy kicsit kakukktojásnak éreztem a többi között, mert bár tényleg kényelmes, a talpa mégsem annyira párnázott, mint a többié. Teremben és futópályán tökéletes választás; terepre, aszfaltra viszont nem ajánlanám. Egyébként ez szerintem már abból is simán levehető, hogy elég kecses a cipő, ami egyáltalán nem hátrány. Nagyon jól szellőzik, az egyik legszebb formájú cipő a teszten, de sajnos aszfalton nem a legjobb a csillapítása. Oké, hogy nem okozott bennem fájdalmas torzulásokat mikor aszfaltn futottam benne, de mégsem erre találták ki. Kár, mert ha kicsit puhább lenne a talpa, klassz cipő lenne! Azoknak ajánlom, akiknek fontos, hogy hogyan néz ki a cipő, és pályán futnak. Létezik belőle kék változat is, az talán nem annyira kényes, mint az általunk próbált fehér.

Edicsek: Ettől a cipőtől elsőre eléggé megijedtem, mert egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy futócipő, hanem mint anno a teniszcipőim. Mikor megláttam, el is képzeltem milyen szép színű lesz salakosan, de aztán eszembe jutott, hogy nem, most futunk. Nagyon könnyű, kényelmes is, de valahogy végig az volt bennem, hogy teniszezni kéne mennem benne, nem futni, még akkor is ha minden salakos teniszpályáról hazazavarnának futócipőben. De ez a cipő annyira más mint a többi futócipő, hogy talán fel sem tűnne senkinek.

Termék Funkcionalitás (max. 10 pont) Kinézet (max. 10 pont) ár–érték-arány
HH 7   8,5                             6

Stabil cipők

Stabil, vagy pronáló cipő: ha befelé dőlő lába van, illetve/vagy lapos a lábfeje, ilyen cipőre van szüksége. Ezek a cipők jól tartják a lábfejet és nem engedik, hogy befelé dőljön futás közben. Azonban ne úgy képzelje el, mint egy talpbetétet, ez az oldali megemelés nem kemény és igazából érezni is alig lehet hordás közben. Itt bővebben is olvashat erről.

Asics Gel Zone 2, 29990 forint

AG 20140514 011
Fotó: Ancsin Gábor / divany.hu

Becca: Nekem ez az abszolút favorit, és ha azt nézzük, hogy ár-érték-arányban is eléggé viszi a prímet, nincs rajta mit gondolkozni, hogy melyiket vegye meg, ha éppen cipővásárlás előtt áll. (A teszt akkor készült, amikor akciósan 19 990 forintért lehetett megvenni.) Nagyon jól tartja a bokámat, egyszer sem bicsaklott meg benne a lábam (ami egyébként is ritkán fordul elő; rendszerint csak akkor, amikor lusta vagyok rendesen bemelegíteni), minden akadályt simán vett, pl. kátyúk az úton, földút. A kinézete az egyetlen, amit szívesen elcserélnék. Na bumm! Ha a cipő kényelmes, ettől a részétől eltekintek. Persze, hozzá kell tennem, hogy asicsbuzi vagyok, és bár próbáltam nagyon eltekinteni ettől, lehet, hogy nem sikerült. Rossz tulajdonságai közé sorolnám, hogy többedszeri használat után a felsőrészénél – valahol a nyelv alatt – nyomta a lábfejemet, és hiába próbáltam igazgatni a nyelvet, ez nem szűnt meg. Aztán ez a jelenség ahogy jött, úgy el is múlt, talán túl erősre húztam a cipőfűzőt, vagy a zokni volt túl vastag.

Edicsek:  Na, ez az Asics viszont teljesen megfelelő volt, ebből is látszik, milyen fontos, hogy futócipő vásárlásakor inkább menjen el és próbálja fel a cipőt, mert egyáltalán nem biztos, hogy a 38-as lábra minden 38-as cipő tökéletesen kényelmes lesz. Kár, hogy ez nem annyira szép mint a másik Asics volt. Ha viszont a kettőt összeraknánk, akkor meg is lenne az egyik legtökéletesebb cipő. 

Termék Funkcionalitás (max. 10 pont) Kinézet (max. 10 pont) ár–érték-arány
Asics 9   8     9

Nike Lunarglide +5, 34990 forint

AG 20140514 014
Fotó: Ancsin Gábor / divany.hu

Becca: Olyan sok jót hallottam már a Nike futócipőkről, hogy alig vártam, hogy kipróbálhassam. Az tény, hogy baromi jó a csillapítása: olyan érzés benne aszfalton futni, mintha felhőkön lépkednék, de nem tartotta biztonságosan a lábamat, emiatt többször is enyhén megcsuklott a 4 kilométer alatt. Ez azért furcsa, mert stabil cipő, és be is voltam melegítve. Külsőre semmi extra számomra: hozza a szokásos Nike-formát, a színe viszont egyáltalán nem ütős. Ez a terepszín arra lehet jó, hogy eltűnjön benne az erdőben és csak a pink cipőtalp villanjon fel futás közben. (Jó, muszáj megemlítenem, hogy én egyébként sem vagyok nagy rajongója a military camouflage-nak.) Úgy vélem, hogy találni ennél olcsóbb és jobb cipőt is.

Edicsek: Az agyonhájpolt Nike cipőre nagyon kíváncsi voltam, de annyira nem ájultam el tőle, mint ahogy vártam. Jó a cipő, tényleg tudja azt, amit egy futócipőtől elvár az ember, de semmi extrát nem ad, főleg nem ilyen drágán. Ráadásul közelről ez a darab még csak nem is nézett ki jól. Leginkább döglött patkányra hasonlított a színe, de el tudom képzelni, hogy más színben lehet jobb. Mindenesetre akkor sem győzött meg. 

Termék Funkcionalitás (max. 10 pont) Kinézet (max. 10 pont) ár–érték-arány
Nike Lunarglide +5   6

Saucony Guide 7, 28990 forint

AG 20140514 003
Fotó: Ancsin Gábor / divany.hu

Becca: A Saucony-cipők sajnos nekem nem jöttek eddig be, és ez ezúttal sem változott. Nem arról van szó, hogy nem jó cipő, egyszerűen csak nem az én lábfejemre tervezték, mivel az enyém elég keskeny, ezek a cipők meg köztudottan szélesebb kialakításúak. Éppen emiatt, amikor Saucony van a lábamon, mindig úgy érzem, mintha a szükségesnél tízszer nagyobb méretű bohóccipőt viselnék. De persze ez csak a kinézete, a komfortosságára ez nem kifejezetten érvényes. Mondjuk. Egyébként kényelmes, futni sem volt rossz benne, attól eltekintve, hogy „nagynak” (nem méretben, hanem bumfordinak) éreztem a lábamon. Jó a talpa, jól tartja a lábfejet, és aszfalton is abszolút ideális. Elképesztően jól szellőzik. Már-már annyira, hogy szinte kellemetlen volt, ahogyan a szellő ki-be járkált a cipőben. Furcsa érzés volt. A kinézete szintén nem a legmegnyerőbb számomra, de ugye, ízlések és pofonok… 

Edicsek: Furcsa érzésem volt ezzel a cipővel. Elsőre nem tetszett, de aztán egyre jobban megszerettem, amiben valószínűleg sokat segített az is, hogy funkcionálisan ez volt a másik nagy kedvencem a tesztben. Nagyon jól tartja a lábat, elképesztően kényelmes és könnyű. Terepre is ajánlom, mert esős időben sem csúszik, ráadásul ebbe biztosan nem izzad bele a lába. Azt már értem, miért szeretik ennyire a futók: azért, mert tényleg nagyon kényelmes, nagyon jól tartja a lábat, és annyira könnyű mintha nem is viselne semmit.

Termék Funkcionalitás (max. 10 pont) Kinézet (max. 10 pont) ár–érték-arány
Saucony 9 5   8

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta