TAVASZ

Vívás: a sportág, ami szellemileg is karbantart

2014. május 13., kedd 16:08

A vívás élsport, és laikusként az ember legtöbbször nem is gondol bele, hogy mennyi test- és észjátékkal jár együtt egy ilyen sportág. Amíg nem próbáltam ki a vívást, én sem mélyedtem el alaposabban az előbbiek igazságában. Részletek a hajtás után!

A kőbányai Törekvés SE sportcsarnokában teljes harci díszben, vagyis tornacuccban várom, hogy a „kölcsönkapott” profi vívó edzőm, Erdei Péter a szárnyai alá vegyen. A bemelegítést rám bízta, így pár perc múlva már készen is álltam. Péter először megismertette velem a szúróeszközöm részeit: tőr/penge, kosár (ami a kezet takarja) és a markolat, amit fogok. Pár alapinformáció birtokában nem is vágytam másra, mint hogy (most egyelőre még vívó ruha nélkül) kipróbáljam, milyen ez a szellemileg is karbantartó sportág. Miért az? Egy edzés vagy meccs közben a pillanat tört részén belül kell a másik fél reakcióját felismerni, arra reagálni vagy megelőzni.

Az edzés alatt az alapállás, a kitörés, a szúrás és az előre-hátralépések után megtanultam két védés formát is. A kedves, ugyanakkor szigorú edzőm néha finoman „odacsapott” a tőrrel, ami érdekes szituáció volt, mivel sohasem voltam élsportoló, így teljesen szokatlan volt, hogy parancsoltak nekem. Ugyanakkor ennek a módszernek sokkal nagyobb a hatásfoka mintha csak lemegyek a fitneszterembe, köszönünk egymásnak az oktatóval, edzünk egyet, és utána megy is mindenki amerre lát.

Ha kíváncsi arra, hogyan is zajlott pontosan az óra és milyen pontszámokat kapott vendégszerzőnktől ez a mozgásforma, akkor kattintson ide, itt az egész beszámolót elolvashatja.

Hámori Barbara

A Move it, Blondie! sportblog főszerkesztőjének a mozgás csupán pár éve lett az élete szerves része. Olyannyira, hogy úgy döntött, hétről hétre újabb sportokat próbál ki, amelyekből szubjektív beszámolókat ír, ezzel rálátást adva az olvasóknak az óratípusokra és azok részleteire. Az általa készített sztárinterjúkból pedig kiderül, melyik híresség hogyan tartja formában magát és a sportedzők is mesélnek a saját óráik részleteiről. Hámori Barbara fő célja és mozgatórugója, hogy motiváljon mindenkit, aki még nem találta meg a saját sportját.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta