TAVASZ

Nincs kivel sportolnia? Keressen klubokat!

2014. május 9., péntek 19:11

Most, hogy a tavasz lett az új nyár, kihúzhat egy újabb kifogást a nem mozgok mert listáról, sőt, inkább kettőt, az alábbi megoldások ugyanis csak alig vagy egyáltalán nem is kerülnek pénzébe. Nem hozhatja fel kifogásként ezentúl azt sem, hogy nincs kivel mennie, most ugyanis összeszedtünk pár olyan mozgásformát, amit hasonló érdeklődésű emberekkel űzhet a szabadban. Győzze le a lustaságát, próbálja ki valamelyiket!

Ha egyedül nem megy

A szabadtéri sportról sokaknak a futás ugrik be elsőre, ami amellett, hogy nem kerül sokba, jó kalóriagyilkos program is – főleg, ha jól csinálják. Ám hiába annyira egyszerű, talán ezt a legnehezebb elkezdeni. Főleg egyedül. Persze létezik már olyan telefonos app, ami átsegíti a kezdőket az alapvető nehézségeken, de oldszkúl módszerekhez is folyamodhat, mint amilyen például egy futótárs. Ennél is jobb a futóklub, mint például a Nike margitszigeti klubja, ahol tavasztól őszig bárki kaphat hasznos tanácsokat és edzésprogramot tapasztalt edzőktől, és persze a futáskedvelő, kellőképpen inspiráló társaság is garantált.

shutterstock 182539229

Ha valaki kifejezetten nőkre szabott tanácsokra és információkra vágyik, az is megtalálhatja a neki való közösséget.

Futóklubok

 A Nike Futóklub Margitisziget mindenképpen jó ötlet, akár kezdő kocogó, akár a        félmaratonra készül. A regisztráció ingyenes.

• Mindent a futásról nőknek (és másoknak) ígéri az az oldal, ahol a távoktól a felszerelésig   mindenhez kaphat jó tanácsokat és ötleteket, ám ez inkább netes klub.

Hegynek fel

Akinek a futás túl sok, de sétálni például szeret, az menjen inkább túrázni. Ha a család és a barátok nem elég természetkedvelők, akkor érdemes körülnézni a különböző kirándulóklubok között. Kínálatban nincs hiány, a cél is változatos, igaz, a magyar hegyvidékek meghódítása a leggyakoribb. A klubok általában regisztrált tagokat toboroznak, de van olyan is, ahol folyamatosan megújul a társaság, így akár ismerkedésnek is tökéletes az a néhány (vagy akár 18-20) kilométer.

Kirándulóklubok

• A Kirándulók Klubjának székhelye a fővárosban van, de nem kell attól tartani, hogy a tagok   nem hagyják el a Budapest táblát. Ők kifejezetten állandó résztvevőket keresnek.

 A Kirándulóklub kifejezetten Budapest környéki túrákat szervez havonta, és a Facebook-        oldalukon értesítik azokat, akik nyomnak rájuk egy like-ot.

 A Kirándulók Sportkörben nincsenek állandó csapatok, bármelyik túrába lehet csatlakozni,   ráadásul azzal is csábítanak, hogy a nemek aránya is kiegyensúlyozott. Éves tagsági díjuk    1000 forint.

Meditáció a szabadban

shutterstock 85885114

Ha az intenzív izzadás a lényeg, akkor marad a melegített teremben tartott edzés, már annak, aki bírja. Ám ha lelki ellazulásra, természetközeli élményre és a csoportenergiák jótékony hatására vágyik, akkor érdemes kipróbálni néhány szabadtéren megrendezett jógaórát is. A gerillamozgalom teljesen jól megfér a keleti filozófiákkal – vallja a Gerilla Jóga csapata, amely rendszeresen várja az érdeklődőket megmozdulásaikra. Két dolgot garantálnak: az órák ingyenesek, és csak képzett oktatók tartanak foglalkozásokat. De ha jobban bele szeretnénk élni magunkat a jógázásba, akár több napos fesztivál-elvonulásra is mehetünk az alkalmi szabadtéri gyakorlások mellett.

Szabadéri jógaórák

 Az ingyenes foglalkozásokat biztosító Gerilla Jóga honlapját és Facebook-oldalát is  érdemes nézegetni, itt jelzik ugyanis az éppen aktuális eseményeket. 

 Az A Központ oldalán szabadtéri és különleges jógaórákat is talál kb. 2000 forint/alkalom  áron, de tartanak több napos nyári jógaelvonulásokat is, például a Velencei-tónál vagy  Mallorcán. Infók itt

Nordic walking kánikulában is

Igen, a síjárás téli sport, de ettől még simán lehet jó időben is művelni. Igaz, ehhez már kell némi előképzettség és a felszerelésre is érdemes áldozni némi tőkét, de ha valaki már gyakorlott gyalogló, akkor nincs értelme a jó időben sarokba dobni a botot. Persze, akkor sem kell lemondania róla, ha eddig nem szerzett tapasztalatot benne, mert ugyan miért ne kezdené el szép időben a mínuszok helyett? Az is megoldható, hogy a fizetett edzések helyett lelkes amatőrökkel menjen.

shutterstock 190410044
Fotó: Shutterstock

Nordic walking edzések

 Ha profi vezetésre vágyik, akkor nagyjából 1000-1200 forintos áron tud csatlakozni az    edzésekhez, de bérletet is vehet. Időpontokat, helyszíneket a Nordic Walking Sport oldalán  talál.

 Ha amatőrként és ingyen szeretné ezt a sportot kipróbálni, akkor közösségi oldalakon simán    találhat társakat, például itt

Harcművészet a léleknek

Magyarországon még nem látni tömegesen furcsa mozdulatsorokat végző embercsapatokat, és borítékolható, hogy ez a jövőben sem változik, de ettől függetlenül van lehetőség szabadtéren is kipróbálni a tai chi művészetét. Azért mielőtt beáll egy nagyobb csapatba, érdemes először megismerkedni a tai chi lényegével, megnézni néhány bemutatót és kicsit gyakorolni is, de a merészebbek találhatnak konkrét helyszíneket is a kipróbáláshoz.

shutterstock 85698265

Tai Chi klubok

• Ha szeretne megismerkedi a Tai Chi művészetével és filozófiájával részletesebben is, akkor   itt talál információkat és edzésidőpontokat is.

 A Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, ezért  számos ingyenes bemutatót tartanak az országban, ahol bárki ingyen kipróbálhatja ezt a    mozgásformát. A helyszínek listája itt található. 

 A Magyar Taiji Kulturális Központ oldalán nemcsak a klubokról, de az ingyenes    szabadtéri edzésekről és az oktatásokról is sok információ talál.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta