TAVASZ

Három túratipp májusra fekete gólyáktól várromokig

2014. május 7., szerda 10:33

Gemencen ritka madarak és vadiúj interaktív kiállítások, a Cserhátban gyerekbarát tanösvény, a Zemplénben izgalmas várak várják a kirándulókat.

A szép tavaszi idő még az egészen lustákat is kicsalogatja a négy fal közül, ezért most három olyan célpontot mutatunk be, ahol azok is találnak maguknak látnivalót, akik ritkán indulnak neki a természetjárásnak. Érdekes kiállítások, könnyedén bejárható tanösvények és izgalmas várak következnek.

Ismerkedés a megújuló Gemenccel

Gemenc ártéri erdeje rengeteg csodát rejt az itt fészkelő megannyi fekete gólyától a tekintélyt parancsoló gímszarvasokig. A legjobb pedig az, hogy azoknak is tud újat mutatni, akik már jártak itt, hiszen rengeteg új látnivalót és tanösvényt alakítottak ki az elmúlt időszakban. A legújabb kiállításokat a napokban adták át Pörbölyön, Nagyrezétben, Lassiban és Malomtelelőnél.

A Pörbölyi Ökoturisztikai Központban az erdő- és vadgazdálkodás eszközeit, Európa legnagyobb ártéri erdejének flóráját és faunáját, és a Sárköz népművészetét ismerhetjük meg érintőképernyők és mikroszkópok segítségével. Sőt, még egy virtuális vadászaton is kipróbálhatjuk magunkat! A Nagyrezétben kialakított méhészeti gyűjteményben üvegfalú kaptárokat helyeztek el, ahol megfigyelhetők majd a méhek munkája, a kiállító tér gyertyaöntő műhellyel bővült.

A lassi halászati kiállításon dioráma mutatja be a víz alatti élővilágot, egy ártéri terepasztalon a vizek vonulását lehet megismerni, és egy halászháló-készítő műhely is várja a vendégeket. A Malomtelelőnél elkészült Molnárka tanösvényen játékos, élményszerű formában ismerkedhetnek meg a legkisebbek is a gemenci ártér állataival, egyedi növénytársulásaival, gombáival. A tanösvény tizenegy állomása az erdő kialakulását, a nagyvadakat, madárvilágot, az erdőgazdálkodást és a hajómalmokat mutatja be.

A környéken kirándulók ne hagyják ki a karapancsai neobarokk stílusú vadászkastélyt, amelyet Habsburg Albrecht főherceg építtetett a 19-20. század fordulóján. 2008-ban állította helyre teljes körűen a gemenci erdőgazdaság; a vadászkastélyban szálláshelyeket, valamint a térség erdő- és vadgazdálkodását, néprajzát bemutató kiállítást hoztak létre, míg a szintén helyreállított, 1896-ban épült kiskastélyban vadászati történelmi emlékhely látható. Idén az egykori Habsburg főhercegi birtok mintegy harminc hektáros kastélyparkját is felújítják. Megújul a vadászkastély, a kiskastély és az egykori cselédlak környéke, kialakítják a kastélypark fogadóterét és a vadászati terítékhelyet. Létrehoznak egy gyümölcsfafajta-bemutató részt, helyreállítják az elbozótosodott vadgesztenyesort és az egykori filagóriát.

Aki kedvet kapott Gemenc felfedezéséhez, stílszerűen magában a vadászkastélyban is megszállhat, de aki kevésbé fényűző, ám kellemes szálláshelyre vágyik, a Vasmacska vendégházzal is tehet egy próbát, mi jókat hallottunk róla.

Könnyű séta a Gyadai tanösvényen a Cserhátban

A Gyadai tanösvény a Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek természeti és kultúrtörténeti értékeit és érdekességeit mutatja be. Az 5 km hosszú tanösvény bejárása nyugodt, kényelmes tempóban 2,5-3 órát vesz igénybe. A télen-nyáron, bejárható tanösvénynek 13 állomása van, ahol megismerkedhetünk a környék erdeivel, rétjeivel, azok természeti adottságaival, védendő értékeivel és az ezeket szem előtt tartó erdő- és gyepgazdálkodással. A nagy állomások közötti kisebb méretű táblák további érdekességeket mutatnak be.

A gyermekek részére külön munkafüzetet szerkesztettek, amiben a látnivalókhoz kapcsolódó játékos és gondolkodtató feladatokat oldhatnak meg, miközben útjukon a tanösvény jelkép állata, Hangya Dani kíséri őket. Az út fáradalmainak kipihenésére vagy csak csendes menetközbeni szemlélődésre több pihenőhely áll rendelkezésre - olvasható a tanösvény honlapján.

"Ez nem csak egy tanösvény, hanem gyönyörű bemutatótermek, erdei játszótér, erdei tó - óvodásoknak akadálypályával körben, és persze az 5 km-es túra függőhíddal, állomásokkal. A gyerekeket jópofa feladatokkal várják. A Börzsönyben 5 helyen van saját szállásuk, az iskolás csoportoktól, a luxus céges rendezvényekig lehet találni, különböző színvonalat, de vannak kulcsosházak is. És persze jót lehet kisvonatozni is" – sorolja lelkendezve a közelben lakó kolléganőnk. Minket meggyőzött.

Vártúra a Zemplénben, lakoma Mádon

Az egészen lustáknak pedig egy autós túrát javaslunk, melyet érdemes egy fantasztikus lakomával lezárni. Egy nap alatt kényelmesen végiglátogatható Boldogkőváralja, a Füzéri vár és a Regéci vár. Boldogkőváralját a Zempléni-hegység nyugati részén találjuk, a várat a tatárjárás után emelték Árpád-házi IV. Béla király ösztönzésére. A jellegzetes, sziklaszirtre épült Boldogkői várban írta Balassi Bálint a Borivóknak való című versét. Ma a vár palotaszárnyában a Történeti ólomkatona kiállítás tekinthető meg, mely többek között bemutatja az 1241-es Muhi csatát, valamint itt található az ásványkiállítás is - írja a Wikipedia vonatkozó szócikke.

Regéci vár 1300 körül épült, a Zempléni-hegység középső részén találjuk. Ez nem olyan jó állapotú mint a boldogkői, I. Lipót császár rendelete értelmében a várat 1686-ban lerombolták, azóta már csak a romjai állnak. Ha már erre járunk, a középkori Füzéri várat se felejtsük ki a sorból, ahol nyaranta várjátékokkal idézik fel a vár históriáját. A napot Tokaj-Hegyalja hangulatos kis településén, Mádon érdemes zárni, ahol a Gusteau Kulináris Élményműhely finom fogásai és a Szent Tamás pincészet remek borai teszik fel a pontot az i-re. (A Gusetau-ról és Mádról itt írtunk bővebben.) Ha innen már nem mennénk tovább, hajtsuk álomra fejünket a Mádi Kúriában, vagy kicsit odébb Tarcalon az Andrássy Rezidencián.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta