Ezeket fontolja meg, amikor biciklisruhát vesz

Egyre többen ismerik fel, hogy a kerékpározás élménye nagyban függ az öltözettől, hiszen ha fázunk, vizes a hátunk vagy éppen izzadunk, csak mértékkel szerzünk jó emlékeket az útról. Egyre nehezebb azonban a választás. A velo.hu megpróbál útmutatást nyújtani abban, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárláskor.

Először is nagyon fontos, hogy – akárcsak a kerékpáralkatrészek esetében –, a ruháknál is rendszerben kell gondolkozni. Hiába visel egy kiváló, 40 ezer forintos mezt, ha egy hűvösebb reggelen rávesz egy 10 ezer forintos áruházi kabátot, amelyre ugyan azt írta a gyártó, hogy kiválóan lélegzik, mégsem olyan jó, mint a mez. Ugyanez érvényes a cipőre is. Lehet a lábán a világ legjobban szellőző, levegőelvezető csatornával ellátott cipője, ha sima pamut vagy jóárasított technikai zoknival használja.  

Persze, nem mindenki engedheti meg magának a nagy gyártók középkategóriás modelljeit, de legalább a névtelen cégek reklámszövegeinek ne dőljön be! Egy alsókategóriás (belépő szintű) 10 ezer forintos nadrág, bármennyire is szeretne benne hinni, sohasem lesz olyan kényelmes, tartós, funkcionális, mint egy 50 ezer forintos termék. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lesz jó, de ne várja el tőle ugyanazt a komfortot, mint egy minőségi darabtól. A nagyáruházak mellett ezért is érdemes megnézni a nagyobb kínálattal rendelkező kerékpárüzletek kínálatát is. Ha szeretne itthon kapható nyári ruhák közül válogatni, itt megteheti!

Aláöltözet

Az egyik legfontosabb réteg, hiszen ez biztosan érintkezik a bőrünkkel. Bármilyen meglepő is, a legnagyobb melegben is sokat javít a komfortérzeten a mez alá vett alsóruha, ugyanis gyorsabban vezeti el az izzadságot a bőrről, mint a vastagabb anyagú mez, és hamarabb is szárad annál. Hidegben pedig egyszerűen elengedhetetlen a bringázáshoz. Fontos, hogy lehetőleg varrás nélküli legyen vagy lapos varrással készüljön. Figyeljen a választásnál, a különböző sportáruházakban kapható híres gyártók modelljei ugyanis általában pont ezt nem tudják. Persze, az anyag sem mindegy, erről részletesen ide kattintva olvashat!

Mez

Óriási a szórás, akcióban 8 ezer forinttól egészen 70 ezerig lehet vásárolni mezt. Ne gondolja senki, hogy az utóbbi majd pont hétszer jobban szellőzik, szárad, esetleg hétszer könnyebb, mint az olcsóbb, de azért ha egyszer felpróbál egy ilyet, megérti, miért is kerül ennyibe. A lényegi különbségeket az anyag tapintása, az izzadságelvezetés, a száradás, a méret- és színtartás, illetve az extra funkciók (iPod-kivezetés, felületkezelés, stb.) jelentik. Emellett fontos a lapos varrás, valamint az, hogy legyen rajta minimum három zseb, és jobb a teljes cipzár, mint a rövidebbek, illetve nem árt, ha a derekán szilikonos csíkot helyeztek el. A fluo színek pedig nemcsak trendik, de nagyon feltűnőek is, így növelik a láthatóságot. Egyes mezeken a hátizsák csúszkálását megakadályozó szilikonos betétek is találhatók.

Nadrág

Ha meg kell osztania a költségkeretet, akkor azt javasoljuk, hogy a nadrágra szánja a büdzsé 70 százalékát, és a maradékot a mezre. Miért? Mert a bringázás komfortjának nagy részéért a nadrág felel. A cipő és a kesztyű mellett ugyanis ez lesz az egyik kapcsolat a kerékpár és a kerékpáros között. A nadrágon belül is a leglényegesebb a betét minősége. A nadrág anyagának ún. coldblack kezelése ugyan 10 fokkal is hűvösebbé teszi az alapanyagot, de ez nem számít annyit, mint a kényelmes betét, amely 2 év után sem puhul ki. Sajnos majdnem minden gyártó saját tervezésű betétekkel dolgozik, így nem lehet megmondani, melyik lesz kényelmes. Az viszont ebben az esetben határozottan igaz, hogy az ár növekedésével a komfortérzet is emelkedik. Egyes cégek megjelölik, hány órás tekerésre ajánlják a terméküket, ami már jó iránymutatás lehet. Vásárlás előtt nézze meg a gyártó honlapját, és ha nem talál részletes technikai ismertetést, elkezdhet gyanakodni.

20
Mavic

Kabát

Kabátot a biciklis akkor vesz fel, ha hűvösebbre fordul az idő. Ez külön próbatétel elé állítja a gyártókat, hiszen a dzsekiknek egyszerre kell melegnek lenniük, ugyanakkor hatékonyan kell párologtatniuk az izzadságot. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a legolcsóbb modellekkel csak egy problémát lehet kiküszöbölni. A softshell alapanyag persze kiváló tulajdonságokkal bír, de ehhez mérten az ára is borsos. A vastagabb, thermo alapanyagú kabátok viszont hiába melegek, kevésbé szellőznek, és fordítva. Még egy kis praktikum: érdemes olyan kabátot keresni, amin hátul zseb is van, mert versenyen nincs rosszabb az energiaszeletért a mez zsebében turkálni, úgy, hogy még egy réteg van fölötte. Ha ön gyakran indul el vagy érkezik meg sötétedés környékén, akkor válasszon olyan kabátot, amin fényvisszaverő panelek is vannak.

Esőkabát

Aki nagyon izzadós, az igen nehezen talál majd igazán komfortos esőkabátot. A párakieresztés kétféleképpen oldható meg: egyrészt egy jó lélegzőképességű anyaggal, másrészt a kinyitható szellőzőkkel. A hónalj alatt azonban nincs túl nagy légmozgás, és a háton lévő szellőzőnyílások sem túl hatékonyak – nem, még akkor sem, ha nincs hátizsák. Aki tehát nem izzadós, annak a kedvező árú modellek is megfelelnek, a többieknek azonban keményen meg kell fizetni a kényelem árát.

Kesztyű

Akkor is nagy nyomásnak van kitéve a tenyér és a benne futó erek, ha tökéletesen beállított az üléspozíció. A legjobb kesztyűk szivacsozását úgy alakították ki, hogy tehermentesítsék a tenyér azon részeit, ahol a kritikus erek, idegek futnak, így a kéz kisebb valószínűséggel zsibbad el. Ez azért is fontos, mert a zsibbadás akár balesethez is vezethet, ha hirtelen kell fékezni.

8.png
Northwave

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek