Csak ennyit várnak el kötelezően egy tábortól

Hosszú, gyötrelmes keresgélés után végre kiválasztották a gyereknek a legmegfelelőbb tábort, és még bele is fér a költségvetésbe – na de honnan tudhatja, hogy a kölöknek tényleg jó helye lesz, normális helyen alszik-e vagy csak tud-e majd fürdeni? Mint mindennek, a táboroztatásnak is van szabályrendszere, megnéztük, miket rögzítenek benne. Már most szólunk, ettől nem lesz sokkal nyugodtabb.

tk3s 20060713 jab a27 116
Billy Calzada

Legyen szó napközis vagy ottalvós táborról, szabályoknak kell megfelelni, amiket egyébként (elvileg) folyamatosan ellenőriznek is a hatóságok. Nem akarunk rögtön vészmadárkodni, de ezek sajnos nem annyira szigorúak, hogy nyugodtan hátradőlhessen azzal, gyerekének biztos jól megy a sora, ugyanis annyira azért nem nagy kunszt ezeket betartani. Épp ezért elsőként azt ajánljuk, gyerekét és saját lelkét is a nomád táborozásra készítse fel, akkor legalább minimalizálja a csalódás esélyét. Bónuszként pedig fogja fel úgy, hogy a kölök a jövőben jobban értékeli majd a saját ágyát. Is.

A tanuló ifjúság üdülésének és táboroztatásának egészségügyi feltételeiről szóló népjóléti minisztériumi rendelet, valamint az egészségügyi minisztérium és a szociális és munkaügyi minisztérium rendeletének néhány pontját látva azon gondolkoztunk, hogy vajon hány emberi jogi szervezet tiltakozna, ha mindez egy börtönre vonatkozna. De ne legyünk ennyire rosszmájúak, nézzük az alapkövetelményeket, amiknek minden tábornak meg kell felelnie.

A házirend a szülő legjobb barátja!

A legtöbb tábor általában az internetre is felteszi a házirendjét, részvételi szabályzatát, amit érdemes a szülőknek már jelentkezés előtt alaposan áttanulmányozni. A legtöbb esetben innen tájékozódhat a napirendről, vagyis hogy mikor van csendes pihenő, hány felügyelőtanár lesz a diákokkal, és arról is itt találhat infót, hogy egy nap hányszor eszik majd a gyereke meleg ételt. Ha nem találja meg a házirendet, akkor nyugodtan érdeklődjön a tábor szervezőjénél, ugyanúgy hozzá érdemes fordulni az egyéb felmerülő kérdésekkel is. Az a legegyszerűbb, ha mindezt e-mailben teszi, mert ha később probléma adódik, akkor egyszerűbben kideríthető, ki emlékezett rosszul a vállalásokat illetően. Ha a táborszervező nagyon ódzkodik az információk vagy a házirend kiadásától, akkor nincs is több kérdés, jobb, ha másik tábor után néz.

Bejelentési kötelezettség

Minden tábort be kell jelenteni a szervezőknek a tábor nyitása előtt legalább 6 héttel. Ez vonatkozik az összes olyan tevékenységre, ami 3-18 éves korosztály üdültetését, táboroztatását, szervezett foglalkoztatását jelenti. Ezt a lépést a vándortáborosok sem ússzák meg, nekik a kiindulási pont szerinti illetékes hivatalnál kell bejelenteniük a táborozást.

A szülő nyilatkozata

Önnek arról kell nyilatkoznia – és ezt kérniük is kell a táborszervezőknek indulás előtt –, hogy gyermeke nem szenved semmilyen, a táborozást kizáró betegségben. Persze, csak ha tényleg nem szenved. Ez a szabály egyébként az elmúlt években változott, korábban orvosi igazolást is kellett vinni, de már elég egy szülői nyilatkozat arról, hogy a gyereknek nincs olyan tünete, ami miatt ne mehetne táborozni.

tk3s 9327179
Ian Nicholson

A táborhely

Mindegy, hogy nomád sátortáborról vagy üdülőkről van szó, néhány jogszabályt erre vonatkozóan is be kell tartani. Például legalább háromévente kell festeni és ötévente mázolni a táborhelyen. Az összes táborozót tájékoztatni kell arról, hogy védőoltással megelőzhető a kullancs-encephalitis (kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás kórokozója), de a Lyme-kór nem. Ez bizonyára minden gyereket megnyugtat majd, hát még, ha megtudják, hogy a nem szokványos viselkedésű vadonélő állatok simogatása milyen következményekkel járhat. Ha sikerült őket megfelelően lesokkolni, akkor mehetnek aludni az ágyukba. Ami a szállást illeti: az ágymatracot, a plédet, a paplant és a párnát szükség szerinti gyakorisággal, de legalább évente kötelesek az üzemeltetők tisztíttatni. Ha nem egy- vagy kétszemélyes sátorról van szó, akkor a hálóhelyiséget úgy kell kialakítani, hogy legalább 3 négyzetméternyi terület jusson egy főre (sátor esetén 2 négyzetméter), és a matracokat nem szabad közvetlenül a földre helyezni.

Hatvan gyerekre három vécé

A legsarkalatosabb pont általában a mosdó, a többség kifejezetten érzékeny is rá. Lehet is, hiszen a szabályok szerint legalább egy illemhelyet és kézmosási lehetőséget kell kialakítani, amit 20 férőhelyenként további eggyel kell bővíteni. Hogy ez mit jelent? Hát azt, hogy 60 emberre teljesen szabályos a 3 darab vécé és 3 kézmosó. 5 férőhelyre egy mosdónak, illetve mosdótálnak kell jutnia, közművesített területen pedig 10 férőhelyenként határoznak meg egy zuhanyzót. A táborozás során hetente csak legalább három alkalommal kell meleg vizes mosakodási és zuhanyzási lehetőséget biztosítaniuk a táborszervezőknek – vagyis a hét maradék 4 napján senki sem szólhat semmit, ha csak hideg víz jön a csapból.

Nomád tábor

Fotó: Arne Hodalic
Fotó: Arne HodalicArne Hodalic

Az előbbi pontokon túl a nomád táborozásnál (ez nem egyenlő a telepített sátortáborral) egyéb szabályokat is be kell tartani. Fontos tudni, hogy ezekben a táborokban nincs közmű, ellenben a szervezőknek kötelezően, folyamatosan biztosítaniuk kell egy képzett elsősegélynyújtó személyt, és pontos szabályok szerint kell kialakítaniuk az átmeneti illemhelyet (emésztőgödröt). Ennek részleteitől inkább megkímélnénk önöket, a lényeg úgyis csak annyi, hogy az emésztőgödörnek legalább 20 méternyire kell lennie a sátortábortól, valamint az ivóvíztől. Az ételkészítést külön sátorban kell végezni, a földön nem lehet tárolni élelmiszert vagy konyhai edényzetet, és közegészségügyi-minimum vizsgával kell rendelkeznie annak, aki az ételkészítést felügyeli. Ugye, most már nyugodtan engedi el a gyereket? Tökéletesen megértjük, ha nem.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek