13+1 dolog, amit rakjon el, ha sátorozni megy

Még sohasem volt sátorral táborozni, nyaralni, és fogalma sincs, hogyan induljon útnak? Nem baj, segítünk. Összegyűjtöttük azokat a legfontosabb dolgokat, amikre biztosan szüksége lesz egy kempingezés során – akár egyedül kel útra, akár családostul. Persze, a sátorozás történhet normád körülmények között is, de sokkal élvezetesebb, ha kényelemben, biztonságban érezheti magát, és ki tud kapcsolódni. Ehhez pedig az kell, hogy minden meglegyen, ami ezt biztosítja, és ne kelljen semmi miatt sem aggódnia. Szóval, ha egy békés táborozást tervez, a következőket semmiképpen se hagyja otthon, ha meg notórius aggódó, és szeret szenvedni, akkor inkább el se olvassa az alábbi listát. 

Fejsze

Ha kézzel nem megy, ezzel biztosan be tudja verni a földbe a sátrat rögzítő cövekeket, amúgy pedig soha nem lehet tudni, ezen kívül mikor lehet még rá szükség. Jól jön favágáshoz – ami nélkül, ugye, nehézkes lesz tüzet gyújtani.

Rohamásó

Akármilyen strammul felverheti a sátrat, nagy zivatar esetén a lezúduló víz akár el is moshatja azt, ha nem tesz ellene. A talajviszonyok helyben mutatják meg, merre érdemes elvezetni a sok vizet – a legkevesebb befektetéssel, a leggyorsabban. Összecsukható ásót meg már fillérekért beszerezhet. A más néven gyalogsági ásónak is nevezett tárgyat akkor is használja, ha a természetben ürítene, így eltemetheti a végterméket.

shutterstock 173489804

Konzervnyitó

Ahogy már említettük, a konzervnyitó igen fontos kelléke a táborozásnak, még akkor is, ha utálja a konzervkaját. Merthogy ez a legegyszerűbb és leggyorsabb élelemforrás.

Kemping gázfőző

Már 5 ezer forinttól beszerezhető újonnan, de ha nem bánja, hogy használt, az aukciós portálokon ennél olcsóbban is hozzájuthat. Előnye: kicsi, melegíthet rajta kaját és főzhet kávét is. Hátránya: gázpalackot is kell hozzá szerezni és vinni. Semmi esetre se hagyjon otthon valamilyen edényt, amiben vizet melegíthet, annélkül ugyanis nem sokat ér a dolog.

Hordozható akkumulátortöltő

Ha nem lesz a közelben áram, és ugye miért is lenne, nem árt, ha töltőt is visz magával, ráadásul olyat, amelyiket nem kell 220 V-hoz csatlakoztatni. Arra ügyeljen, hogy milyen kapacitású a töltő, és ne legyen fukar több pénzt adni érte, ha többnapos élettartalmúra van szüksége. Érdemes körülnézni a napelemes verziók közt is.

És persze ezekről se feledkezzen meg

  • Sátor: a táborozás egyik legfontosabb eleme, ha ez nem kerül be a csomagok közé, máris cseszheti az egészet. Szóval, írja fel magának egy lapra, és csak akkor pipálja ki, ha már biztos helyen van!
  • Hálózsák, polifoam: a legegyszerűbb, ha mindenféle takaró, párna és lepedő helyett azonnal személyenként egy-egy hálózsákot szerez be. Nagyobb sportáruházak már árulnak olyat is, amelyikben párna van.
  • Fogkefe, fogkrém: ha már rutinos utazó, nyilván van utazófogkeféje és -fogkrémje is. Ezeket most se felejtse otthon.
  • Vécépapír: ugye, nem nagyon kell magyarázni, hogy ezt miért ne hagyja otthon?
  • Papírzsebkendő: nemcsak orrfújáskor, de tűzgyújtáshoz jól jöhet (ha legalább egy raklapnyit visz magával). Ha elfogyna a vécépapír, kiváló helyettesítője. 
  • Szatyor: szemetesnek nem árt vinni több szatyrot is, illetve a koszos ruhákat, cipőt is tárolhatja benne. 
  • Gyógyszer/Elsősegély doboz/varrókészlet: a család rendszeresen szedett gyógyszerein (fájdalom- és lázcsillapító, széntabletta, görcsoldó, lázmérő, kalcium tabletta, allergiagyógyszer, sebtapasz, körömvágóolló) kívül mindenképpen vigyen magával kötszert, fertőtlenítőt, sebtapaszt, kullancsirtót, antibiotikumot és ha allergiás, kalcium-tablettát. Jobb félni, mint megijedni.
  • Szappan: a szappant mindenképpen műanyagdobozban vigye, hacsak nem akarja zacskóban tárolni, ami azért elég gusztustalan lesz pár nap után. Ha házilag készített szappant visz magával, nyert ügye van, úgy ugyanis nem kell még pluszban a sampont is magával cipelnie, mivel azzal a haját is megmoshatja. Jó, persze ettől nem csillog, meg száll majd a haja, de tudtunkkal bál a legritkábban fordul elő ilyen helyeken, és Brad Pitt sem szokott előugrani a fák mögül. Sajnos.
  • Vizeskanna: PET-palack is tökéletes, számoljon vele, hogy nincs mindenütt vízvásárlási lehetőség, a reggeli kávé viszont víz nélkül elképzelhetetlen.
  • Törülköző: tisztálkodni nem árt akkor sem, ha éppen nincsen kényelmes fürdőszoba a közelben. Elképzelhető, hogy a mosakodáshoz csak hideg víz áll rendelkezésre. Ilyenkor nagyon hálás, ha maga köré tud csavarni egy törülközőt – persze, ha nem tombol éppen a hőség, amikor törülköző nélkül is gyorsan megszárad. Persze, csak ha nem bánja, hogy közben a többiek bámulják. Már, ha vannak többiek.
  • És persze, pénz, pénz és pénz: valószínűleg nem meglepetés, de ha már ilyen lista készült, ezt se felejtsük ki. Mérje fel a bejárni kívánt terepet, mert szükség esetén tankolni kell, kell még valamennyi a biztonság kedvéért fagyira, lángosra, sörre. Jó, ha az erre szánt pénzt – több részre felosztva – dugihelyeken tárolja, hogyha egy részét ellopják/kirabolják, még maradjon tartalék. (Lényeges, hogy meg is jegyezze ezeket a helyeket.) És akkor most már nincs már hátra, csak kitalálni, hova induljon túrázni.
 

Gyufa, öngyújtó

A tábortüzet is be kell gyújtani valamivel, nem? Na meg, a füstjelzéseket sem lehet a pipából leadni anélkül, hogy ne gyújtaná meg.

Vízálló napelemes/kurblis lámpa

Ez a kellék elengedhetetlen, ha táborozni megy. Ha esetleg sokat ivott este és elveszít valamit a sötétben, mondjuk, pont a sörnyitót (!), sokkal egyszerűbb lámpával a bokorba borulnia, mint anélkül. De valójában bármi olyan történéshez jól jön, amit éjszaka bonyolít le.

Műanyag evőeszköz

Igaz, hogy nem a legkörnyezetkímélőbb megoldás, de legalább nem kell elmosogatni, ami ugye, elég körülményes volna sátorozáskor. Vigyen magával kanalat, villát és kést is. Mindegyik jól jöhet majd.

Bicska

Nagy hasznát veheti, ha a műanyag evőeszköz segítségével nem tud megbirkózni a konzervkolbász trancsírozával, de akkor is jól jöhet, ha a konzervnyitót tette el úgy, hogy soha többet nem találja meg, vagy esetleg kenyeret szeretne szelni. A legjobb, ha többfunkciós bicskát visz magával, amiben van olló, csavarhúzó és még ezer más dolog. Azzal akár egy-egy nyársat is könnyen készíthet magának a tábortűzhöz. 

Vízálló cipő

Jó, ha van egy kényelmes vízálló bakancs is önnél, esetleg arra az esetre, ha túrázni támad kedve esőben, vagy csak már unja, hogy a folyamatos záporok miatt a sátorfogságra van ítélve, és szívesen kibújna a szabadba. Latyakos, saras úton is tökéletes – ne csak szandálban gondolkozzon.

Esőkabát

Ahogyan a cipő, úgy a kabát is nagyon fontos kiegészítője a táborozásnak, és nemcsak akkor, ha esik az eső. Ha esetleg váratlanul lehűlne az idő, igazán jó szolgálatot tehet. Érdemes annak megfelelően választani, hogy hová megy túrázni, evezéshez jobb a hosszú, lebernyeg fazon, vándortáborozáshoz olyan, ami a hátizsákot is megvédi.

shutterstock 148174355

Hosszú nadrág

Igen, tudjuk, hogy nyár van, de azt is, hogy az idő képes egyik pillanatról a másikra megváltozni. Ilyenkor meg jól jön egy hosszú nadrág, akár farmer, akár melegítő formájában, de egy jó szellős vászonnadrág is ideális választás, főleg ha az alja be van húzva. Na meg akkor is, ha érzékeny a bogarakra. Ebben az esetben még aludhat is benne. Ismerjük az érzést.

Flip-flop 

Egy pár olcsó vietnami papucsot is vigyen magával. Ebben egyszerű mosakodni, és reggel könnyen belebújhat, ha éppen nincs kedve a tornacipőhöz. Vízitúrához viszont jobb egy szandál – persze, amelyik bírja a vizet, mert ha folyón megy, a papucsának pillanatok alatt nyoma veszthet.

Nedves kéztörlő/popsitörlő

Bármelyiket is választja, nem fogja megbánni, hogy elvitte. Étkezés előtt és után kéztörlőnek is jó, és abban az esetben is jó szolgálatot tesz, ha esetleg elfogy a vécépapír vagy a zsebkendő.

Ha négylábú az útitárs

  • Mindenképpen vigyen magával két műanyag tálat, az egyikből etetni tudja, a másikból itatni.
  • Ne felejtse el befújni táborozás előtt kullancs sprayvel, és vegyen neki kullancs-nyakörvet.
  • Leginkább a tappancsok tudnak megsérülni táborozás alatt, ezért nem árt, ha van önnél Betadine és kötszer.
  • Sajnos a gyulladás miatt be is lázasodhat, ezért szerezzen be lázcsillapítót az állatorvostól.
  • Jutalomfalat nélkül el se induljon.
  • Akármennyire is okos az állat, a póráz, nyakörv és szájkosár elengedhetetlen kelléke az útnak, utóbbi akkor, ha tömegközlekedéssel utazik. És az sem árt, ha valami világító bizbaszt is rak a nyakörvre.
  • Játék is kell (pl. műcsont), amivel le tudja foglalni magát, vagy, ugye, önt. 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek