Sóletteszt: a poloskás korianderestől az ehetőig

Ezúttal rendhagyó módon külső helyszínen teszteltünk, pontosan 250 kilométernyire Budapesttől, a Túr partján. Amikor nem eveztünk, akkor konzerveket kóstoltunk, mert hát egy túra során az a legkönnyebben elérhető étel. Elsőként sóleteket ettünk végig, hét különbözőt.  A konzerveket bográcsban melegítettük fel, miután eltüntettük róluk az azonosításra alkalmas jelöléseket, és mindegyiket megszámoztuk. Tesztelőink között volt 22 éve vegetáriánus, az olasz konyhán szocializálódott gourmet, és sóletet viszonylag gyakran készítő is.

Volt olyan konzerv, amely sertéshússal készült – ami, ugye, önmagában is ellentmondás, mivel a sólet hagyományos zsidó étel, ők pedig nincsenek jóban a sertésekkel –, akadt közöttük marhahúsos és csípőskolbászos verzió is. Fűszeres Eszter (akit autentikusnak tekintünk sólet témában) sok hússal készíti a sóletet, nála a marhaszegy mellett kerül bele libacomb, velős csont, de van, aki libanyak és tojás nélkül nem tudja elképzelni a sóletet. Mondjuk én. 

Sajnos a konzervek nem emelkedtek ilyen gasztronómiai magasságokba, pedig ebben a tartósítási módszerben pont az a jó, hogy adalékanyagok és tartósítószerek nélkül szinte bármi hosszú életűvé válhat hőkezeléssel – így elméletileg akár egy Michelin-csillagos étterem főztje is landolhatna a dobozban.

Mi ilyen csodára nem voltunk felkészülve, de arra sem, ami következett. Hat bátor jelentkező, egy evezéssel telt nap végén, éhesen, fáradtan és megviselten vetette magát rá a sóletekre. 5 pont volt az adható maximum, mínusz pontot nem fogadtunk el. A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, ezt azonban senki nem tudta megszerezni.

7. Sólet csípőskolbásszal – Fish@Food, 9 pont

Minősíthetetlen kategóriába került a Fish@Food nevű cég Sólet csípőskolbásszal nevű terméke, amit az Auchan sajátmárkás termékeként is értékesítenek. Nem tudunk másra gondolni, mint hogy egy életében sólettel nem találkozott bevándorló főzte Bélapátfalván ezt az emberi fogyasztásra alkalmatlan valamit. Vegetáriánus tesztelőnk először örült a galuskának, aztán csak annyit mondott: „Pocsék. Olyan, mint amikor szétnyomunk egy poloskát, és hozzá jön valami korianderes íz. Büdös, mindent beleraktak, ami volt a gyárban. Semmi íze." Gourmet tesztelőnk egyszerűen annyit írt: „Segglyuk íz". Értelmezhetetlen, zsíros borzalom." „Hogy kerül egy sóletbe lecsókolbász? De legalább van benne gersli" – így kiáltott fel az egyik tesztelő. Mindez alig 9 pontra volt elég a maximálisan kapható 30-ból. A cég egyébként sajátmárkásként értékesít sóletet a CBA, a Coop, a Spar és a Tesco számára is.

6. Sólet csípőskolbásszal – Spar, 10 pont

A Spar sajátmárkás terméke mindössze 10 pontot ért el a maximális 30-ból. „Kevés az anyag." „Íze, illata csöppet sem csalogató, a bab keménynek tűnik." „Generic catering, végén csíp, nincs íze. Szerencsére." „Borzalmas kinézetű hús, ipari kenőzsír, ráadásul avasan. A hús mint hús értelmezhetetlen. A bab miatt kap egyáltalán pontot." „Egybesült pácsó, ráadásul lecsókolbásszal, ami, ugye, értelmezhetetlen."  

5. Baroni sólet csípőskolbásszal – Lidl, 12 pont

A harmincból mindössze tizenkét pontot kapott a Lidl terméke, amit szintén nem nagyon tudtak hová tenni a tesztelők. „Ehetetlen." „Úristen, papírkával nyomja el az ízeket." „Büdös, égett, faggyúszagú, nagyon piros, a húshoz hozzá sem nyúlok." „Borzalmasan csípős, zsír úszik a tetején, ha szeretném a csípős ízt, bizonyára örvendeznék neki." „Sajtaroma esett bele, valami egészen abszurd zsíros trutymó, a Zsidók világszövetségének a nevében tiltakoznék." „Itt is a lecsókolbász" – fogalmazták meg véleményüket tesztelőink.

4. Primana sólet marhahússal – Aldi, 23 pont

„Tarja van benne" – kiáltott fel vegetáriánus tesztelőnk, aki értékelte a felismerhető húst az ételben. „ Ízetlen, száraz, a hús miatt jár a pont" – vélte más. „Jó az illata, kicsit paprikás, kevéssé krémes" – írta egy harmadik tesztelő. „Totál fűszertelen, pedig látok benne fűszert, vagy az hamu?" –tette fel a költői kérdést Olaszországból érkezett tesztelőnk. „Sajnos a tarja túlfőtt, íze semmi, ez így nem lesz jó" – kritizált más. Ennek ellenére a 30-ból 23 pontot zsebelt be az Aldi terméke.

3.  Sólet marhahússal – Auchan, 24,5 pont

A sajátmárkás 24,5 pontot kapott az elérhető harmincból, így a harmadik helyen végzett. „Tele van hússal, ráadásul zamatos" – lelkesedett tesztelőnk, míg más a hús színének örvendezett. „Jó az állaga, elsőre teljesen megnyerő, bár sok íze nincs, de már ezt is értékelem." „Jellegtelen, sok a hús benne." „Kissé paradicsomos,. amit nem tudok hová tenni, de legalább került bele felismerhető hús." „Hús van benne, és valami hülye műanyagos mellékíz, amitől ha eltekintek, fogyasztható". 

2. Globus sólet pácolt marhával, 26,5 pont

Második helyre futott be a márkatermék, mindössze egy ponttal maradva le a nyertes sólettől. Így is akadt olyan, akinek nem ízlett, a legtöbben azonban lelkesek voltak. „Bio ízű valamit elrontottak, eredetileg nem sóletnek készült, ennek ellenére ehető." Az ízén mások is meglepődtek: „Illatra sólet, ízre nem. Furán pépes, rossz az állaga." „Egészen szimpatikus, a hús jó lett, nem ilyenre számítottam, nem is rossz.." „A húst megették a kollégák, ez fejtettbabkonzerv magában, amit elfelejtettek beízesíteni. Ez nem sólet." „Paprikás lében úszó fehér bab, a többiek kizabálták a húst" – így a főszerkesztőnk. 

1 .Sólet sertéshússal – Tesco , 27,5 pont

„Jó, csak szétfőtt." „Jó az illata, egészen fura, más az íze, mint a többinek, de meg tudnám venni és enni." „Az elején csíp, később ez elmúlik, nem is rossz". „Szerencsére nincs túlsózva, került bele gersli, de össze van állva, kicsit savanykás, tarja került bele. Nem rossz." „Utoljára '98-ban ettem konzervet, annak bádogíze volt, ennek nem, ehető" – kommentálta más. Ennek ellenére a Tesco terméke vitte el a prímet, és kapott 27,5 pontot a 30-ból. A termék ellen szól, hogy ebben van a legtöbb adalékanyag, bár ezt a pontozásnál nem vettük figyelembe, csak utólag szörnyülködtünk, hogy miből állhat, ha fő összetevőjéből, a babból mindössze 15%-nyi van benne.

Összetétel: Ivóvíz, Pácolt sertéshús 23% [sertéshús 85%, ivóvíz, nitrites pácsó keverék (étkezési só, tartósítószer: nátrium-nitrit), stabilizátorok: E 407a, difoszfátok, trifoszfátok, zselésítő anyag: kálium-klorid, fűszer], Száraz fehérbab 15%, Árpagyöngy, Búzaliszt, Vöröshagyma pép (vöröshagyma, étkezési só, napraforgó étolaj), Sertészsír, Fűszerek, Étkezési só, Ételízesítő (ízfokozók: mononátrium-glutamát, dinátrium-inozinát, dinátrium-guanilát), Füstaroma (ízfokozó: mononátrium-glutamát)

Név Gyártó/forg. Mennyiségi egys. Ár Ár/kg Pontszám (max. 30)
1. TS Sólet sertéshússal Tesco 800 gramm 822.- 1027.- 27,5
2. Sólet pácolt marhával Globus 400 gramm 379.- 947.- 26,5
3. Sólet marhahússal Auchan 415 gramm 349.- 840.- 24,5
4. Primana sólet marhahússal Aldi 400 gramm 349.- 872.- 23
5. Baroni sólet csípőskolbásszal Lidl 400 gramm 349.- 872.- 12
6. Sólet csípőskolbásszal Spar 400 gramm 299.- 747.- 10
7. Sólet csípőskolbásszal Fish@Food 400 gramm 233.- 582.- 9
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek