Bejgli helyett mákos guba torta

Zanza!

Ha pár nap alatt teljesen ráunt a bejglire, de mégis enne valami nagyon mákosat, akkor pont jó lesz ez a gubatorta. Mégsem a hagyományos kis mákos guba, hanem szépen, tortakarikában megsütött, csinos habsipkákkal díszített sütemény kerülhet az ünnepi asztalra.

DSC 2640akicsi
Fotó: Dívány

A tojáshabtól nem kell megijedni, nem nagy ördöngösség az egész, viszont tényleg megkoronázza a desszertet.

Hozzávalók (22 cm-es tortakarikában készítve):

  • 40-50 dkg kifli (azaz 5-6 nagy kifli)
  • 20 dkg darált mák
  • 1 liter tej
  • 5 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 1 kezeletlen citrom héja
  • egy kis darab vanília
  • egy kis darab vaj
  • 7,5 dkg tojásfehérje (ez nagyjából az öt tojás fele)
  • 15 dkg finom szemű kristálycukor
  • porcukor

1. A kifliket hosszában félbevágjuk, majd felkarikázzuk.

2. A tejet csípősre melegítjük a vanília kikapart magjaival és a citrom finomra reszelt héjával. Nem kell forrnia, de legyen elég meleg.

3. Ameddig melegszik a tej, szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájákat kikeverjük a cukorral. A forró tej felét vékony sugárban hozzácsurgatjuk, közben folyamatosan keverjük egy habverővel. Az egész mehet vissza a maradék tejhez a fazékba.

4. Közepes lángon, állandó keverés mellett kissé besűrítjük. Hozzáadjuk a mákot, és az egészet a felkarikázott kiflikre öntjük. Alaposan összeforgatjuk, és átszedjük a vékonyan kivajazott tortaformába. 180 fokos sütőben 25 percig sütjük.

5. A sütési idő felénél elkészítjük a habot. A tojásfehérjék felét, 7,5 dekát kicsit felhabosítjuk a cukorral egy fémtálban. (A kristálycukrot érdemes kicsit megdarálni, ha tudjuk.) Közben egy lábasban kevés vizet forralunk. A vízgőz fölé tesszük a tálat, folyamatosan keverjük a habverővel a tojást, amíg el nem érjük a 45 fokot (ha nincs hőmérőnk, ellenőrizhetjük az ujjunkkal is, ha már melegebb, mint a testhőmérsékletünk, akkor jó). A tálat levesszük a gőzről, megtöröljük a külsejét, és elektromos habverővel kihűlésig keverjük. Szép fényes, kemény habot kapunk. Átszedjük egy sima csövű habzsákba a meringue-et, és a megsült guba tetejére szép sorjában kis sipkákat nyomunk. Kevés porcukrot szitálunk rá.

6. Négy-öt percre visszadugjuk a sütőbe a süteményt. Hagyjuk langyosra hűlni, levesszük a tortakarikát, és tálalhatjuk is. (Ha úgy látjuk a hab felkenése előtt, hogy elég masszív a guba állaga, óvatosan körülvághatjuk, leválaszthatjuk a tortaformát, akkor a szélére is tudunk a habból nyomni.)

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra