Ezzel ünnepelnek az olaszok

Nézzünk egy kicsit délebbre, hogyan is ünneplik a karácsonyt a mediterrán vidékeken! Olaszországban például minden tartománynak megvannak a saját szokásai és ételei, amelyekre rendkívül büszkék is az emberek. Abban is különcnek számítanak az olaszok, hogy nem készítenek adventi koszorút és nem gyújtanak gyertyát minden vasárnap. Az adventi időszakban saját Betlehemet állítanak a karácsonyfával együtt már december 8-án. A karácsonyfa egyébként nem mindenhol divat, Velence környékén például nem díszítenek fenyőfát.

A Betlehemet egészen karácsony estig építgetik, és pontban éjfélkor helyezik el a kis Jézust a jászolba. Az ajándékokat Bobbo Natale hozza 25-én. A karácsony a család ünnepe - mondják az olaszok. Ekkor jön össze az egész família, ilyenkor találkoznak a rég nem látott rokonokkal, beszélgetnek és jókat esznek. A család nőtagjai előre megbeszélik, hogy ki mit hoz, hogy ne a vendéglátónak kelljen gondoskodnia mindenről.

122321461
Dea / A. De Gregorio

December 24-én egész napos böjt van, ezért aznap csak zöldségek és halételek kerülnek az asztalra, húst csak másnap fogyasztanak. Olaszországban nincsen egységes karácsonyi menü, minden régióban specialitásokat készítenek. A dél-olasz hagyományok szerint karácsonykor hétféle halétel kerül az asztalra, míg a hegyvidéken a hús a jellemző.

A struffoli

Hozzávalók

400 g liszt.

60 g vaj

40 g cukor

3 egész tojás

1 tojássárgája

2 cl rum, brandy vagy limoncello

fél narancs reszelt héja 

fél citrom reszelt héja 

egy csipet só

350 g virágméz

100 g kandírozott gyümölcs vegyesen (narancs, citrom, stb.)

100 g színes cukordísz

Az biztos, hogy jó bor mindenhol van a poharakban, és valamilyen tésztaétel is szerepel a menüben. A desszert az elengedhetetlen panettone, a karácsonyi kuglóf, vagy a struffoli. Ez egy Nápolyból származó édesség, amely apró, olajban sült fánkocskákból áll. Hasonlít a magyar fánkra, csak nem porcukorba, hanem mézbe forgatják, és színes cukorral és kandírozott gyümölcsökkel díszítik.

Gusti Élelmiszer Nagykereskedés egyik szakácsának receptjét osztjuk meg, a Stuffolnit. 

Elkészítés: Szitáljuk egy mély tálba először a lisztet, adjuk hozzá a tojásokat és a tojássárgáját, a vajat, a cukrot, a sót, a reszelt narancs- és citrom héját, illetve a rumot.

Alaposan dolgozzuk össze, majd letakarva a hűtőben pihentessük legalább fél órát.

Ezután sodorjunk ujjnyi vastag rudakat a tésztából, vágjuk ezeket 1-1,5 centis darabokra, és sodorjunk kis golyókat belőlük.

Közepes lángon forrósítsuk fel olajat, és süssük aranybarnára a golyócskákat, majd szedjük ki papírtörlőre.

Ha az összes struffoli kisült, melegítsük fel a mézet egy nagyobb lábosban, de csak annyira, hogy éppen folyós legyen, majd borítsuk bele a golyókat.

Adjuk hozzá a színes cukorkák és a kandírozott gyümölcsök felét, és jól keverjük össze. Tálaláskor szórjuk rá a maradék cukorkát és kandírozott gyümölcsöt.

shutterstock 168580724
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra