Megszereztük a tuti szaloncukor receptjét!

Az egész azzal kezdődött, hogy kaptunk egy kedves meghívást Magnóliáéktól, akik tanfolyamokat szerveznek mindenféle témában. A mostani workshop a bonbon- és szaloncukor-készítés rejtelmeibe vezetett be Háfra Katalin, a Bolka bonbon tulajdonosa. A kézműves termékeket gyártó műhelyben csodás ízű bonbonok készülnek, nem is beszélve a szaloncukrokról. Ezek elkészítését igyekeztünk megtanulni a 4 órás tanfolyamon. Díszítettünk és csomagoltunk, és eközben egy csomó isteni belga csokit ettünk meg.

A bonbonkészítés egyik titka a temperálás. Ez a lényeg. A másik a megfelelő alapanyagok használata. Mi a tanfolyamon csokipasztillákat használtunk, ezeket többek közt a Sütisdobozban lehet megrendelni. Offline pedig a Media Marktban, a Culinarisban és a Fővám téri vásárcsarnok aljában lévő Ázsia boltban biztosan van. Vészhelyzetre marad a tortabevonó, ami ne legyen 60-70 százalékosnál nagyobb kakaótartalmú, mert elnyomja a töltelék ízét.

Hozzávalók

Fűszeres krém: 100 gramm UHT tejszín, 100 gramm étcsokoládé

100 gramm tejcsokoládé, kardamon, csillagánizs, fahéj, vanília, stb.

Marcipános álom: egyszeres marcipán és ízlés szerint narancs vagy egyéb likőr

áfonya, kandírozott narancs.

Így készül

- A karácsonyi fűszeres krém isteni, akár szaloncukor tölteléknek készítjük, akár bonbon alapanyagnak. Tehát a csokoládékat tálba tesszük, és félrerakjuk. Eközben a tejszínt öntsünk egy edénybe, amiben melegíteni fogjuk. Nagyon fontos, hogy UHT tejszínt használjuk, ami legalább 35 % zsírtartalmú, mert ha nem így teszünk, nagyon gyorsan meg fog romlani a finomságunk.

- A fűszereket rakjuk egy zacskóba, és kalapáccsal törjük kis darabokra őket. Adjuk a tejszínhez, forraljuk fel a keveréket, majd hagyjuk legalább 15 percig állni. Szűrjük le a fűszereket, és rottyantsunk még egyet a tejszínen, majd öntsük a csokoládéra. Keverjük össze, hagyjuk hűlni, majd tegyük be a hűtőbe, legalább fél órára.

- Ha kihűlt, gyúrjuk össze, és készítsünk belőle kis hengereket - amennyiben szaloncukrot csinálna belőle. Ha nem, akkor nyújtsa ki, és vágja kis négyzetekre. 

- Ha kész az alap, jöhet a mártogatás. Ehhez létezik speciális villa, de házilagos megoldásként szerintem tökéletes egy sima villa. Ha van egy régi alumínium villa a környéken, a két középső fogat kitörve tökéletes bonbonmártó villát kaphat.

- Ha tehát megvan a töltelék, akkor mártani kell. Ehhez a temperálás nevű viszonylag bonyolult műveletre van szükség, amit jobb egy profitól megtanulni - egyébként is szükség van hozzá egy márvány vagy gránit lapra és egy ételhőmérőre is. Az egyszerűbb módszer a tortabevonó használata. Válassza ki, hogy ét- vagy tejcsokoládéval készítené a szaloncukrot, majd vízgőz felett melegítse fel a bevonót. Ha folyik, akkor vegyen elő valamit, amire a kész cukrokat pakolja. Ez lehet sütőpapír vagy egy tepsi is. A tölteléket meg kell fogni, és megmártani a csokoládéban.  

- Ha ez kész, és mindenhol beborította a tölteléket, akkor már csak hűteni és csomagolni kell. A marcipános verziónál ugyanez a folyamat, a marcipánhoz keverjük a likőrt, az áfonyát vagy a narancsot, és kis hengereket formázunk belőle. Aztán ugyanazt a folyamatot csináljuk végig, mint a csokoládés krémnél.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek