Diétás karácsonyi édességek kezdő szakácsoknak

A karácsony általában nem a diétázásról szól, így még a legmegrögzöttebb fogyókúrázók is megengednek maguknak egy kis bűnözést. Igen, de akik nem önszántukból hagynak ki bizonyos alapanyagokat az étkezésükből, ők bizony az ünnepek alatt sem engedhetnek meg maguknak mindent. Lássuk, milyen finom és könnyen elkészíthető desszertekből tudnak falatozni azok, akik paleo, glutén-illetve tejmentes diétán vannak! A recepteket köszönjük Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusának!

Paleo kókuszgolyó 

Hozzávalók

-15 dkg mandula

- 6-8 ek kókuszreszelék

- 2-3 ek eszpresszó kávé

- 1 ek rum

- 4 ek eritrit

- 3 ek kakaópor

Elkészítés

A mandulát és a kókuszreszeléket darálja le, majd adja hozzá a kakaóport és az eritritet. 2-3 evőkanál kávé és egy kevés rum segítségével készítsen könnyen formázható masszát.Utána fél-1 órára helyezze a hűtőbe, és mikor ez letelt, formázzon belőle golyókat, végül hempergesse meg őket kókuszreszelékben!

Gluténmentes brownie 

Hozzávalók

- 10 dkg vaj

- 15 dkg gluténmentes étcsokoládé

- 10 dkg cukor

- 10 dkg rizsliszt

- 2 db tojás

- 2 tk szódabikarbóna

Elkészítés

Gőzfürdő felett olvassza meg a vajat és a csokoládét. Utána a tűzről levéve adja hozzá a száraz hozzávalókat, tehát a cukrot, rizslisztet és a szódabikarbónát. A kissé kihűlt csokis keverékhez tegye egyesével a tojásokat, majd keverje el teljesen őket a csokis masszában. A masszát öntse a sütőpapírral bélelt sütőformába, és süsse 20-30 percig 180 fokra előmelegített sütőben! Akkor jó, ha a teteje száraz, berepedezett, de beleszúrt villára még ráragad kicsit a közepe!

Tejmentes mézes-gyömbéres keksz 

Hozzávalók

- 10 dkg tönköly búzaliszt

- 5 dkg kókuszsír (ettől lesz tejmentes)

- 5 dkg cukor

- 3 ek méz

- 1 kk gyömbér

- 1 kk fahéj

- késhegnyi szegfűszeg

- 1 teáskanál sütőpor

Elkészítés

A lisztet morzsolja el úgy a kókuszzsírral, mintha vajjal dolgozna, majd adja hozzá a mézet, a cukrot, a fűszereket és a sütőport. Határozott mozdulatokkal gyorsan gyúrja össze és fél órára, fóliával lefedve tegye a hűtőbe a tésztát. Utána óvatosan nyújtsa ki, és szaggasson belőle tetszőleges formákat. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süsse készre!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek