Ha nem szeretne bankot rabolni a karácsonyi menü kedvéért, itt van három látványos, de nem túl drága recept az ünnepi vacsorához. Ráadásul az előétel és a desszert elkészíthető akár előző nap is, sőt, akár a csirkével is el lehet jutni a sütést megelőző állapotig korábban, és akkor tényleg csak a sütőbe betolni kell.
Karácsonyi gombapástétom
Hozzávalók: (előételként, pirítóssal, 4 személyre)
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg barna csiperke
- 1 ek. szárított erdei gomba keverék
- 10 dkg puha vaj
- 1 tk. kakukkfű
- fél narancs reszelt héja
- 1ek. narancslé
- 2 ek. konyak (vagy vodka)
- só, bors
1.A vaj felén kevés sóval kevergetve megpároljuk a kétféle, nagyon apróra vágott/reszelt hagymát.
2.A szintén picire aprított gombát és az apróra tört erdei gombakeveréket hozzáadjuk , és nagy lángon, kevergetve átsütjük.
3.Mehet hozzá a kakukkfű, konyak, narancshéj, pár tekerésnyi bors és még egy kevés só, majd a folyadékot 1-2 perc alatt elpárologtatjuk a keverékről.
4. Langyosan összekeverjük a maradék puha vajjal és kicsi formákba töltjük. Hűtőben egy napig eltartható.
Csirkemelltekercs diós-aszaltszilvás töltelékkel
Hozzávalók:
- 2 egész csirkemell
- 10 dkg dió
- 10 dkg aszalt szilva (ha szárazabb típusú áztassuk a narancs levébe vagy egy kis vörösborba)
- 1 narancs leve és lereszelt héja
- 1 púpozott evőkanál mascarpone
- pici só
A csirkemelleket kettévágjuk, az alsó, kisebb részét félretesszük, a hegyesebbik végét is levágjuk (– jó lesz egy kis tárkonyos csirkeraguhoz például) ilyesmi. A melleket kiklopfoljuk-kb. téglalap alakúra. A töltelék elkészítéséhez az aprítógépben a diót durvára aprítjuk, hozzáadjuk az aszalt szilvát, a mascarponét, belereszeljük a narancshéjat és párszor megpörgetjük.
A kész tölteléket a csirkemellekre kenjük, a húst feltekerjük, a végeket vízben áztatott fogpiszkálóval összetűzzük (így nem ég meg, és rövidebb is a hústűnél és nem lesz útban a sütésnél), oldalt pedig hústűt használunk. Kívülről sózzuk a húst, és teflonserpenyőben, kevés olajon a tekercseket körben világos zsemleszínűre sütjük. Ezután jénai tálba sorakoztatjuk őket, utánuk öntjük a pecsenyelevet is, alufóliával letakarjuk a tálat és betesszük a 200 fokos sütőbe 15 percre. Az utolsó öt percben levesszük a fóliát és meglocsolgatjuk a narancs levével is a húsokat.
Panna cotta gránátalmazselével
Hozzávalók (négy személyre):
- 6 dl tejszín
- 5 dkg cukor
- 6 gr plusz 2,5 gr zselatin
- 2 dl gránátalmalé (2 nagy gránátalmából)
- 1 narancs lereszelt héja
- 1 tk. porcukor
A tejszínt a cukorral felforraljuk és a legkisebb lángon 10 percig kevergetve főzzük. A tűzről levéve hozzzákeverjük a 6 gr zselatint, teljesen felolvasztjuk benne, poharakba osztjuk. A gránátalmákat félbevágjuk, narancsfacsarón kifacsarjuk, a magokat szitába rakjuk és egy kanál segítségével a maradék levet is kipréseljük belőlük. A gránátalma levét felmelegítetjük, elkeverjük benne a kevés cukrot, a narancshéjat és felodjuk benne a 2,5 gr zselatint, kicsit visszahűtjük, majd a már megszilárdult panna cotta tetejére öntjük. Két óra további hűtés után tálalható.