KARÁCSONY

Szóval akkor ki hozza karácsonykor az ajándékot?

2014. december 18., csütörtök 09:04

Rengeteg variáció van arra, hogy ki is hozza az ajándékot december 24-én. Ahány embert megkérdeztem, annyiféle választ kaptam a kérdésre, szóval semmivel se lettem okosabb. Döntsék el önök, mit higgyek!

 

Sokaknál a kis Jézus helyezi az ajándékokat a fa köré, többen az angyalokra voksoltak, de a Mikulás és a Télapó is felkerült a listára. De ki kicsoda és hogy kerül ide?

A legismertebb eredettörténet Mikulásé, ami a szegényeket segítő Szent Miklós püspök legendáját örökíti meg (maga az elnevezés a Miklós név szlovákMikuláš változatából származik). A köztudatban december 6-a hagyományos elnevezésének számít a Télapóval szemben, pedig a Mikulás-ünnep népszokása és maga a kifejezés is csak az 1870-es évek végén kezdett el köznevesülni Magyarországon, így csupán negyven-ötven évvel idősebb, mint a Télapó elnevezés.

Ez utóbbi Télapó szó az 1950-es években keletkezett, a kommunista vallásellenesség jegyében – a Mikulás helyettesítőjeként. Állítólag a szovjet-orosz kultúrkör „Fagy apó” (Дед Мороз) tükörfordításából született meg a Télapó, amit államosított óvodákban és iskolákban, illetve ateista vagy a kereszténytől eltérő teológiai nézeteket valló családoknál volt/van használatban. Egyes egyházak – pl. a görögkeletiek (ortodoxok) és pl. az ukrajnai görögkatolikusok a julianusi naptárt használják, és ezért (a civil – gregorián – naptár szerint) január elején ünneplik a karácsonyt

És akkor már azt sem felejthetjük el, hogy van Santa Claus is, legalábbis angolszász területeken (főleg az Amerikai Egyesült Államokban), ő kézbesíti az ajándékokat és minden házban jól teletömi magát a gyerekek által - az ő számára hagyott - tejjel és keksszel. Mondjuk Írországban van a legjobb dolga, ott ugyanis Guiness sörrel öblítheti le a húsos süteményt amit kitesznek neki. Története szerint az Északi-sarkon lakik és hosszú ajándéklistákat olvas egész évben, amelyeket gyerekek írnak neki. A mesékből már jól ismert szánon közlekedik, amelyet rénszarvasok húznak. Amerikában december 24-én éjjel érkezik meg az ajándékokkal, pontosan egy nappal karácsony előtt. 

Az angyalszárnyakkal lebegő Jézuska és Angyal a magyar keresztény néphagyomány elképzelt alakja. Amíg az ajándékok a fa alá kerülnek, a gyerekeket lefoglalják a nagyszülők, hogy aztán ámulhassanak a sok-sok ajándék és a szépen díszített fenyőfa láttán. Igaz is, itt egy újabb kérdés: ki díszíti a fát? Csak mert erre is különböző verziók léteznek – de ezt majd egy másik posztban…

Most inkább azt szavazza meg, ki hozza az ajándékot!

Önnek ki hozza az ajándékot?

 • 86
  Természetesen a Télapó.
 • 633
  Csakis a Jézuska lehet!
 • 14
  Naná, hogy a Mikulás!
 • 98
  Mi?? Dehogy a fentiek, az angyalokon múlik minden!
 • 52
  Az ajándékaimat magamnak veszem.
 • 11
  Kis zöld manók csempészik a fa alá.
 • 22
  Grincs elviszi az összeset mire felébredek
 • 39
  Ho-ho-ho-ho! Billy Bob Thornton, de Brad Pittnek jobban örülnék.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta