A kertben sütögetne karácsonykor? Utazzon Argentínába!

Érdekes infografikát készített egy éttermi asztalfoglalásokkal foglalkozó brit oldal, a Bookatable.co.uk: táblázatukon azt részletezik, milyen karácsonyi fogásokat fogyasztanak az emberek különböző országokban világszerte, írja a designtaxi.com. Az Egyesült Királyságban – a legtöbb nemzethez hasonlóan – például szeretik egész napos zabálással egybekötni az ünnepet, így nem meglepő, hogy a menü központi eleme a sült pulyka, amit általában aranybarnára sült burgonyával, áfonya mártással és párolt zöldségekkel fogyasztanak. Akárcsak a britek, úgy az amerikaiak is pulykát tömnek magukba karácsonykor, azzal a különbséggel, hogy ott nagy adag krémes tojáslikőrrel oldják a hangulatot az étkezések között.

1
Picasa / bookatable.co.uk

Míg hazánkban sok család tálal halat, rántott húst vagy sült liba- és kacsacombot a karácsonyi asztalra, addig a franciák általában az éjféli mise után fogyasztják a „Le Réveillon” néven futó ünnepi menüt, ami a kihagyhatatlan pezsgő mellett általában osztrigát, homárt és libamájat tartalmaz. Németországban előszeretettel kínálják meg a vendéget „Glühweinnal” azaz forralt borral, melyhez szárított gyümölcsökkel összesütött marcipános tortát, püspökkenyeret szolgálnak fel. A „Stollen” néven futó édesség púpjai feltételezhetően a Bibliából vett azon tevék púpjait szimbolizálják, amelyek ajándékot vittek Jézusnak karácsonykor.

2
Picasa / bookatable.co.uk

Az oldal állítása szerint a dél-amerikai Argentínában, ahol ebben az időszakban éppen nyár van, nem ritka a szentestére szervezett piknikezés és kerti hús sütögetés, de az országba érkező 19. századi olasz bevándorlók nemzeti hagyományt teremtettek a „Vitel Tone” nevű egytálételből, ami nem más, mint tejszínes tonhalmártással leöntött borjúhús. A dél-afrikaiak is a szabadban készítik és fogyasztják el a karácsonyi ebédet, ami általában grillezett pulyka és barbeque pácos bárányláb, amihez sült burgonyát és grillezett zöldségeket szokás fogyasztani. Ide kattintva még többet megtudhat más nemzetek ünnepi étkezési szokásairól.

4
Picasa / bookatable.co.uk
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra