Ez kell a tökéletes vagy a jó karácsonyi ajándékhoz

Tavaly karácsonyra szemránckrémet kaptam. Ültem a fa alatt, szép ruhában, kiglancolva, az akkor 32 évemmel, és zavartan forgattam a kezemben a tégelyt. Tényleg itt van már az ideje?  Itt tartanánk? A többiek látják rajtam, amit én még nem? Vagy csak nem tudtak mit adni ? Aztán pár perc kínos feszengés után úgy döntöttem: végül is örülök neki. 

Persze az, hogy végül megbékéltem a szemránckrémemmel, nem jelenti azt, hogy ez volt életem ajándéka. Pláne nem A TÖKÉLETES ajándék. Mert a kutatások szerint tökéletes bizony létezik, méghozzá akkor, ha az ajándék megfelel hat feltételnek, azaz: személyre szabott, meglepő és luxus, illusztrálja, hogy az ajándékozó áldozatokat hozott érte (pénzt, időt, energiát), lényege, hogy az ajándékozott boldog legyen vele, és ezt a célját el is éri. Nem egyszerű. Ráadásul mindig, mindenkinek úgysem találhatjuk meg tökéletes ajándékot, de elég jót azért könnyen adhatunk. Különösen, ha alkalmazzuk mindazt, amit az ajándékozás lélektanáról tudunk.

Nem, nem a szándék a fontos

Szép elképzelés, hogy a másiknak elég az akaratunk és az igyekezet, és mennyivel szebben passzolna a karácsonyi hangulathoz, ha valóban így lenne. De nincs így. A helyzet ugyanis az, hogy elsősorban a jó ajándéknak örülünk, és nem annak, ami kizárólag a szándékról tanúskodik. Ez persze nem azt jelenti, hogy a befektetett időt és energiát nem díjazzuk, dehogy, nem véletlenül szükséges ez is a tökéletes ajándékhoz. Egyszerűen arról van szó, hogy az ajándék maga fontosabb, mint annak a szimbolikus jelentősége. 

shutterstock 166469258

Ezt az elvet leginkább azért érdemes észben tartani, mert gyakran pont azért vetjük el a kézenfekvő, klassz ajándékokat, hogy belevigyünk még egy plusz csavart az egészbe. Például azt, hogy meglepetést okozzunk. Nem kellene. 

Az ember annak az ajándéknak örül, amire vágyott

Meglepetést adni jó, különösen akkor, ha az bejön az ajándékozottnak. Ha azonban a meglepetés rossz, az nemcsak kellemetlen, de teljesen felesleges pénz- és időpazarlás is. Ráadásul az emberek nem is szeretik a meglepetéseket. Legalábbis egy stanfordi kutatás szerint, amiből kiderül, hogy azt az ajándékot szeretjük megkapni, amit kitaláltunk magunknak. Különösen igaz ez akkor, ha egy konkrét dologra vágyunk és nem a lehetséges ajándékok listáját küldjük el a Jézuskának. 

A lényeg tehát, hogy cseppet sem ciki megkérdezni, mire vágyik a másik, és bár így kevésbé üt nagyot az ajándékunk, legalább biztosan boldog lesz vele mindenki. 

A férfiakkal nehezebb

Persze azt, hogy a másikat mennyire tettük boldoggá (vagy mennyire okoztunk neki csalódást) nem mindig olyan könnyű megállapítani. Különösen a férfiaknál nem. Mert bár a kutatások szerint a férfiak kevésbé éreznek és mutatnak hálát, a nőknél jobban számít nekik, hogy milyen ajándékot kapnak. Egy jó ajándék számukra a felek közötti hasonlóság érzését erősíti, romantikus kapcsolatban még a viszony jövőjét is optimistábban látják tőle. A rossz ajándék ellenben hasonlósághiedelmet csökkent és rombolja a jövőképet. A nőket mindez nem érinti meg ennyire. 

A konklúzió tehát adott, de azt vonja le ön, tudom, milyen lelkesen köveznek a nők

shutterstock 223988800

A hosszú párkapcsolatokban kell a leginkább vigyázni

Nemcsak a férfiaknál kell vigyáznunk, hanem akkor is, amikor partnerünknek veszünk ajándékot. Ugyanis minél régebben van együtt egy pár, tagjai annál bénábban ajándékozzák meg egymást. A vizsgálatokból úgy tűnik, ezekben a viszonyokban sokkal kevésbé tudjuk, hogy éppen mire vágyik a másik, és hajlamosak vagyunk rutinból vásárolni, valami olyat, amit a másik régen szeretett, vagy olyat, amire igazából mi magunk vágyunk. Gyakran hisszük azt ugyanis, hogy partnerünk sok mindenben hasonlít hozzánk, így valószínűleg a vágyaink is hasonlóak. Hát, nem. 

Ha tehát régóta együtt van a párjával, próbáljon meg rájönni, ő mire vágyik. Ha máshogy nem megy, hát kérdezze meg. És ne, semmiképpen se vegyen az ajándéka mellé még pár apróságot. 

A  kevesebb néha több

Szeretünk sok dolgot, több tárgyat adni. Szeretjük azt hinni, hogy jó lesz az a kis csoki vagy egy képeslap pluszba, legalább többnek, értékesebbnek tűnik ajándékunk. Sajnos azonban tévedünk. A kutatások szerint ugyanis az emberek sokkal jobban megbecsülik, ha egyszerűen csak egy, nagy dolgot kapnak. Kicsit olyan ez, mintha a tudatalattink automatikusan átlagot számolna, így az odabiggyesztett apróság nemhogy nem ad, de el is vesz a másik az ajándék értékéből. 

Ha tehát kínozni kezdi a de elég lesz ez így? kezdetű gondolat, hát csitítsa el nyugodtan: nemcsak elég lesz, de több is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra