Itt a nagy bejgliteszt: a Daubner a bajnok

A karácsony ikonikus édessége a bejgli, és ha már nincsen energiája otthon megsütni, persze, hogy egyik kedvenc cukrászdájából fogja beszerezni. Na jó, de a sok neves cukrászda bejglije közül melyik a legjobb? Erre kerestük a választ.

Nyolc cukrászda diós süteményeit kóstoltuk: Daubner, Gerbeaud, Auguszt, Vanilin, Vári, Jégbüfé, Don Bosco és Szamos. A bejgliket egyenként lemértük, hogy biztosak legyünk abban, a megadott mennyiséget kapjuk-e, illetve, hogy a fajlagos áraikat ki tudjuk számolni. Egy olyan termék sem volt a teszten, amelyiknél a mérleg kevesebbet mutatott volna a megadott súlynál, sőt, a legtöbb néhány grammal többet nyomott, mint amennyinek árulták. 

A kóstolón semmilyen tudományos alapon nem vizsgáltuk a bejgliket, kizárólag kinézet, íz és illat alapján osztályoztuk őket. Számunkra az ideális bejgli: omlós, rengeteg töltelék van benne, nem fojtós, és nem agyonütősen édes.

Bejgli

A bejgli búzaőrleményből (főleg búzafinomlisztből BL55), élesztő, étkezési só, étkezési zsiradék, cukor, tej vagy tejpor, liszt kg-ként 1 db tojásnak megfelelő tojáskészítmény, víz és szükség szerint dúsító- és adalékanyag felhasználásával, jellegzetes omlós-élesztős tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen elkent töltelékterítéssel, feltekerő, hengergető alakítással, száraz légtérben történő kelesztéssel, közben tojásozással, majd száraz légterű kemencében történő sütéssel előállított termék.

Alak: a termékre jellemző hosszúkás, rúd alakú, arányosan domború, a termék egész hosszában egyenletes vastagságú; ne legyen torz. Felület: a terméktípusra jellemző vörösesbarna, márványosan fényes, sima, összefüggő felületű (apró repedések előfordulhatnak az összes felület 10%-án); nem lehet kormos, szennyezett, égett, ázott, átnedvesedett, vagy sérült. Bélzet: kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék. Íz és illat: a felhasznált anyagok jellegének megfelelő, jellemző aromájú; ne legyen idegen ízű vagy szagú.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

A maximálisan elérhető pontszám 40 volt, a Daubneré volt az egyetlen, amelyik megközelítette ezt, az ezüstérmes meg épphogy meghaladta a 30-at. A többiek leginkább a 20-as skálán mozogtak, és csak kettő volt a teszten, amelyik még a 20-at sem érte el.

Utolsó helyezett: Vári, eritritollal készült, teljes kiőrlésű bejgli

Eléggé furán néz ki a Vári Cukrászda eritritollal (természetes cukoralkohollal) készült bejglije – ha nem tudnám, hogy bejgli, eszembe sem jutna így nevezni. Az íze érdekes, nem bejglis és furcsán ropog a fogak alatt, mint amikor egy tengerparti pikniken a szél telefújja a kajákat homokkal. Sajnos nem nyerte el a tetszésünket, ez a pontszámaiból is látszik: 10-et ért el a 40-ből. Mondjuk, azt muszáj kiemelnem, hogy ez a bejgli eritritolos, teljes kiőrlésű lisztből készült, és mazsolásan, illetve mazsola nélkül is rendelhető. 

MG 9624

„Ránézésre gesztenyés, ízre viszont olyan, mint a japán édességekben a babpaszta. Nem édes, úgy értem, hogy egyáltalán nem, de ezen kívül a világon semmi jót nem tudnék róla mondani. Kerüljék el messzire!” „Ez vagy bio, vagy paleo, vagy teljes őrlésű tészta van benne, a volt férjem pont ilyeneket gyártott. Nosztalgiának ezért nem rossz, és szerintem nem kristálycukor van benne. Nekem bejön, mert nem túl édes.” „Nagyon furcsán néz ki, és szerintem rossz polcról adták, mert ez nem diós, hanem fűrészpor ízesítésű. És valami serceg is a fogam alatt. Ez biztos valami paleo, minden-mentes borzalom, amikor azt mondják, hogy ALIG lehet érezni, hogy ez nem rendes bejgli, vagy másmilyen süti, és aztán persze kiderül, hogy annyi köze van a kettőnek egymáshoz, mintha kirántanának egy szelet hungarocellt, és azt mondanák, hogy alig lehet érezni, hogy ez nem hús. Üzenem: de lehet, és ez nem bejgli.”

8. helyezett: Szamos

Csalódás volt számomra, hogy a Szamos csak az utolsó előtti helyet tudta megszerezni, mivel a marcipános tortái verhetetlenek, és szaloncukruk is szerepelt már nagyon jól teszten, gondoltam, a bejgli is hasonlóan finom lesz. De nem. Teljesen ipari kinézete van, ami még nem is lenne baj, de sajnos az íze is inkább az ipari jellegzetességeket képviseli. Száraz, és tényleg semmi extra nincs ebben a termékben. Tökéletesen közepes termék, ha van, oké, ha nincs, senki sem fogja hiányolni. Ennél szomorúbb tesztünk már biztosan nem lesz idén.

MG 9629
„Hát, végül is, meg lehet enni. De ezt soha nem venném meg, egyszerűen ipari íze van.” „Gyakorlatilag nincs belső tészta, ami van, az szalonnás, én ezt imádom, mert nem felel meg a tökéletes bejgli eszményének. (De az milyen?? – a szerk.)” „Viszonylag okkersárga a teteje, amit nem tudok hova tenni, mert annyira természetellenes a színe. És valamiért narancsízt érzek benne. Még sosem csináltam bejglit, de szerintem ennél tudnék jobbat.”

7. helyezett: Don Bosco, Óbuda

Egyszerűen nem tudtam kihagyni a megmérettetésből a Don Bosco bejglijét sem, mert amióta megnyitott ez a cukrászda, folyamatosan furdalta az oldalamat a kíváncsiság, hogy milyenek lehetek a termékeik. És hogy milyenek? A bejglinek csodaszép márványozása van, rendesen van benne dió, közepesen édes, és van egy kis citromos beütése is. A tésztája rendkívül fullasztó, túlságosan tömény és nem ízletes, sőt, borzalmas. 

MG 9625
„Közepesen vékony habszivacsrétegek között kevéske jellegtelen töltelék.” „Ez borzalmas. Elválik a teteje a tésztától, és valami egészen furcsa ízvilágot képvisel.” „Ránézésre jól néz ki, a tésztája nagyon puha, szerintem ez nem is bejgli tészta. Nem olyan rossz a tölteléke, de örülnék, ha a diódarabokat jobban lehetne benne érezni.”

6. helyezett: Jégbüfé 

Elég rosszul néz ki ez a bejgli, pedig inkább tésztával töltött dió, mintsem fordítva – úgyhogy akár még jó is lehetne. Diópép van benne, ami valakinek bejön, valakinek nem, a tésztája keletlen ízű, szalonnás a belseje, de legalább nem ropog benne semmi. 

MG 9616
„Jó a töltelék-tészta aránya, de a bejgli nem. A tészta sületlen ízű, a töltelék vegyipari hangulatú.” „Hehe, a cukrászok is el tudják szúrni a dolgokat, ennek tök szalonnás a belseje, és szerintem ebbe valamiből túl sok került, vagy rum, vagy valami más. Ennek ellenére szeretem, mert a tökéletlenségem jelenik meg benne.” „Ez egész finom, jó a tölteléke, és nem ropog a fogam alatt semmi, ízlik.”

5. helyezett: Vári Cukrászda 

Sok jót hallottunk már a 16. kerületben lévő Vári Cukrászdáról, így az összesítésnél reméltem, hogy ha az eritritolos nem is, legalább a sima behozza a lemaradást a többi bejglihez képest. De sajnos ez sem így lett. Bár a külseje egészen csábító: érdekes alagút formája van, egyenlő arányban van benne tészta és dió is, viszont egyáltalán nem márványos a teteje, és nem nyerte el a kóstolók tetszését sem. 

MG 9634

„Oké, ez jobb, mint a hiper-szupereké, de mégsem igazán jó. Szárazkás a tészta, hiába van belőle kevés.” „Talán ez az egyik legrosszabb a tesztben, furán néz ki, nincs jó íze, a fűszerek kimaradtak.” „A töltelékből lehetne több, mert most olyan száraz, hogy esélyes, nem tudom befejezni a mondatot, mert megfulladok közben.”

4. helyezett: Vanilin 

Elég nyomorult a kinézete, viszont márványos a teteje. A bejgli igen száraz, és ezen még az sem segít, hogy darabos a diótöltelék benne. Egy kicsit műíze van, de legalább nem fullasztóan édes. 

MG 9638
„Ami jó: anyaggazdag bejgli, de van benne valami kicsit tájidegen mellékíz. Nekem így közepes az élmény.” „Ez kicsit furcsa, mintha cukor helyett gyümölccsel ízesítették volna, vagy valami rafkó van benne. Állagra jó, de ízre nem az igazi, nem homogén a töltelék, de aki szereti a darabosabbat, az nyugodtan csapjon le rá.” „Jó sok benne a dió, és kicsit vaníliás az ízvilága, csak sajnos száraz.” „Ez tuti a Vanilinből van, szeretem!!”

A bronzérmes az Auguszt lett

Gyönyörű az Auguszt bejglije, de valamiért úgy gondolták, hogy illene hozzá egy kis narancs vagy fahéj aroma, ezért bele is kevertek valami nagyon karácsonyit a tésztájába, és ezt mindenki ki is érezte. A tésztája kicsit olyan, mintha főtt lenne, viszont a tölteléke darabos, ami számunkra pozitív. Az előbbi bejglikhez képest kimagaslóan jó, az első kettő viszont simán lekörözi.

MG 9618

„Sok töltelék, kevés tészta, nem lenne ez rossz, ha nem borították volna bele véletlenül a mézeskalácsfűszert, és a túl sok cukrot.” „Mézeskalács-keverék, ami igen furcsa, viszont a 'kevés tészta sok töltelék' vonalat képviseli, amit én bírok.” „Kicsit túlzás ebben a karácsonyi fűszerkeverék. Mintha forralt boros bejglit ennék, vagy szimplán karácsonyi illatosítót. Kétségtelen, hogy karácsonyi hangulatom lett tőle.” „Az Auguszt bejgli a kedvencem, és ez tuti, hogy az!”

Második helyezett: Gerbeaud

Abszolút házias ízű és jellegű bejgli, mindenki szerette. Több benne a dió, mint a tészta, kicsit mazsolás, kevésbé édes, és megfelelően omlós a tészta. Bónusz: gyönyörű díszdobozban lehet kapni. Ha ajándékba vinne bejglit, és fontos, hogy nagyon szép legyen a csomag, mindenképpen ezt válassza!

MG 9614
„Határozott dióíz. Nekem hiányzik belőle a más, egy kis mazsola, egy kis citrushéj, de ebben a tisztán diós műfajban ez nagyon klassz, aki ezt szereti, annak bármikor ajánlanám.” „Ez egy ún. ideális bejgli, –  meglepő módon az egyetlen, ezt lehetne mutogatni a bejgli versenyen –, nekem ennek ellenére nem az igazi, de ha nagykönyvit keresi, ezt vegye.” „Szép fényes a teteje, nem túl édes, és pont kellően száraz. Teljesen olyan, mint a házi, nincs kispórolva semmi, jó sok benne a dió. Na, ilyen bejglit szeretnék sütni.”

Első helyezett: Daubner 

Gyönyörű a bejgli: jó sötét, márványozott a teteje, rengeteg benne a mazsola, és darabos a diótöltelék, ez is hozta a házias jelleget. Egyáltalán nem túl édes, jó a tésztája, nem száraz és szaftos. Csak jót tudunk mondani erről a tekercsről, próbálja ki, megéri! És mazsola nélküli változatban is kapható. Elég magabiztosan nyert, és mindezt úgy, hogy az ára inkább a mezőny aljához van közel.

MG 9630

„Szerintem nem házi bejgliben ez a csúcs, nem hiszem, hogy lehet csinálni ennél jobbat. Vékony a tészta, nem száraz, sok a töltelék és szaftos, bármikor megvenném.” „Ebben elkülönül a dió, mintha nem hagyták volna elég ideig állni a tölteléket. De ha bejön a rusztikus, akkor szeretni fogja.” „Nagyon sok benne a dió, és lehet rágcsálni. Szeretem, ha nincs porrá törve. És jó sok mazsola is került bele, bár nem szeretem a mazsolát. De ez finom.” „Erre ráismerek, ez a Daubner bejglije, nagyon szeretem!”   

Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Kiszerelés/gramm Pontszám (max. 40) Itt vettük
Daubner 1500 3000 500 35 Daubner Cukrászda
Gerbeaud 2290 4580 500 31 Gerbeaud
Auguszt Cukrászda 2500 5000 500 26,5 Auguszt Cukrászda
Vanilin 1500 3000 500 24 Vanilin Cukrászda, Stop Shop
Vári Cukrászda 1800 3600 500 23 Vári Cukrászda
Jégbüfé 1300 2600 500 21,5 Jégbüfé
Don Bosco Óbuda 1400 2800 500 20,5 Don Bosco Cukrászda
Szamos 1800 3600 500 18 Szamos Cukrászda
Vári eritritol 2700 5400 500 10 Vári Cukrászda
 
 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek